Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Házimozi hangsugárzók és subwooferek
- petix81
- Újonc fórumos

- Értékelés: 6
Re: Házimozi hangsugárzók és subwooferek
Sziasztok!
Ha már így szó volt a hátsó szekcióról, mennyire érdemes zsebbe nyúlni hangfalkábel terén az effektek megszólaltatásához? (audioquestből pl?)
Ha már így szó volt a hátsó szekcióról, mennyire érdemes zsebbe nyúlni hangfalkábel terén az effektek megszólaltatásához? (audioquestből pl?)
LG OLED 65CX / Panasonic DP-UB9000 / Zidoo UHD3000 / Apple TV 4K / Pioneer SC-LX701 / Revel Concerta 2 F35 / Revel Concerta 2 M16 center / Revel Concerta 2 M16 / REL HT/1508 Predator / PS5 / ZyXEL NAS542 / Kácsa-audio
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1714
Na kijött Erin a várva várt centersugárzós videójával, mindenkinek ajánlott megnézni:
youtu.be/GZrdsxrcpBw
youtu.be/GZrdsxrcpBw
- Spiky03
- Fórumlakó

- Értékelés: 197
Köszi az infókat.DeLorean írta: ↑2022.01.27., csüt. 20:33Szigorúan SZVSZ és nekem is ilyesmi volt a felállás a nappaliban.
A surround hangfalakat 30-60 centire kell a fülmagasság fölé tenni.
Kicsit magasan vannak és amennyire lehet még közelíteném a középponthoz.
Ebben a szobában elsősorban a bipól hangfal lenne a legjobb az ajánlott magasságban.
Dipól inkább oldalsó falra OK, ha van hátul olyan felület, ami a hangot tovább szórja.
Mivel surround és nem back surround - nem lesz meg a megfelelő hangtér.
Mindenesetre én ide monopól hangfalat nem tennék. Talán állványon, a kanapé mellé.
Sajnos máshova nem tudom tenni őket a hátsó falon mert a jelenlegi helyre van becsovezve a fal. Új csövet meg nem akarok behuzni mert nyáron lett kifestve a nappali. :) (Már nem fehér, hanem homok színű vagy milyen. :) )
Akkor lehet lemondok a dipoleok és lesz sima mint most van. Ahogy láttam az a Teufel nem kapcsolható.
Amúgy a mostani Cantonok jó teret csinálnak a mostani helyükön. Pl van, hogy középről szól a hang ha épp úgy van keverve.
A kanapé mellé sem tudom tenni mert a sarokban egy íróasztal van, a HomeOffice állomásom. :)
Sajnos mint írtam kötött a helyük.
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
- Spiky03
- Fórumlakó

Ő lenne a napplai azon része ahol a mozi részleg van: https://prohardver.hu/dl/upc/2020-11/34 ... c_1457.jpg
A hátsó hangfalak azok ott fixek, oda tudnám tenni a dipoleokat is, mert oda vannak becsövezve a kábelek.
Nem tudom itt milyen lnee, még soga sem volt dipole hangfalaim, csak normálok.
Anny változás van, hgy már a front oldalon is vannak polcok, meg a vászon, meg a radiátor felett is vannak már képek meg klíma. :)
Meg elvileg a jövőhéten érkezik majd egy 3 méter széles kanapé, a jelnelegi 240 cmes helyett. :)
Az üléspozícióm a kanapé közepe. :)
Köszönöm!
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
- Spiky03
- Fórumlakó

Mert cserélni szeretném a hangfalakat egy gyerekbarátabb verzióra, amiket feltudok tenni a falra pl a lentebb linkelt Teufel ahol a front oldal LCR.
Leht akkor jobb ha 5 LCR lenne akkor tuti egységes lenne a hangkép, ami mozin jó. :)
De még az is lehet, hogy DIY hangfalak lesznek. Még minden képlékeny. :)
Nah meg előtte még a Cantonakat is el kellene adni, hogy tudjak cserélni.
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1714
Talán ha vennéd a fáradtságot és használnád ph-n a keresőt...Spiky03 írta: ↑2022.01.26., szer. 14:20Egy kérdés dipole ügyben, hátha itt tud valaki infót adni. :)
Írták páran a másik fórumon, hogy nem jók ha a hátsók dipoleok.
Mi velük a baj?
Mert pl olvastam a tesztjét a Teufel system 6os https://www.hifitest.de/test/lautsprech ... lect-14522 szettnek ahol ugye a hátsók dipoleok és ott jókat írnak róla (vannak mérések is).
Viszont egy hozzászólásnál a youtubeon ott azt írták, hogy abból nem szólnak olyan jól az effektek mint a normál hangfalakból és ott ő is az 5 egyfroma LCRt ajánlotta a system 6bol.
Nálam a kanapé mögötti falon lenne a dipole ha esetleg erre a Teufelre esne a választásom.
Most egy Canton Chrono CL 510.2 onwall vam fent, az jó hátsó terét csinál.
Előre is köszi az infókat ha van.![]()
"az jó hátsó terét csinál"
Akkor miért cserélnéd?
Nekem sosem jött be a dipól.
Hátul egy katyvaszt csinált.
Akkor miért cserélnéd?
Nekem sosem jött be a dipól.
Hátul egy katyvaszt csinált.
Szerintem!
- Spiky03
- Fórumlakó

Egy kérdés dipole ügyben, hátha itt tud valaki infót adni. :)
Mi velük a baj?
Mert pl olvastam a tesztjét a Teufel system 6os https://www.hifitest.de/test/lautsprech ... lect-14522 szettnek ahol ugye a hátsók dipoleok és ott jókat írnak róla (vannak mérések is).
Viszont egy hozzászólásnál a youtubeon ott azt írták, hogy abból nem szólnak olyan jól az effektek mint a normál hangfalakból és ott ő is az 5 egyfroma LCRt ajánlotta a system 6bol.
Nálam a kanapé mögötti falon lenne a dipole ha esetleg erre a Teufelre esne a választásom.
Előre is köszi az infókat ha van.
Mi velük a baj?
Előre is köszi az infókat ha van.
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Dobok be egy kicsit rajzot. (a frontok ehhez képest 10-15cm-rel előrébb és 10 cm-rel beljebb vannak, a szub a jobb front mellett a belső oldalán van; a hallgatási hely mögött viszonylag nagy szabad nyalás van). Az az érdekes, hogy az említett hangnyomás-gödör a frontvonalban elhelyezett összes hangsugárzón létrejön, ezért nem a szoba szélességére gyanakszom, hiszen olyan irányban különböző fázis-helyzetekben helyezkednek el.
Ha legközelebb újra összejön a csillagok állása (homeoffice + nincssokmunka + nincsotthonbetegenegyikgyereksem) akkor mérek majd különböző helyeken, hogy mi okozhatja. Ugyanakkor a szoba középvonalából nincs módom elmozdulni, hiszen a vásznat azért jó lenne középről bámulnom. (Régi mérésem emléke szerint előrefelé csak nőtt a hullámvasút, hátrafelé csökkent, de hátrébb ülve a surround teret nyírnám ki, nomeg a képméretet is.)
Inkább az a bizonytalanság lényege, hogyha az EQ az ábrán látható módon leszedi a kiemeléseket, ezzel a 40-50 Hz közti relatív beszakadást (amit más szubbal tudnék kiegyenlíteni) a valós 4-5dB-re minimalizálja, akkor van-e értelme második szubot beállítanom a szobába, tehát, hogy ez a 4-5 dB leszívás jelentős-e annyira.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Hiccusz írta: ↑2022.01.18., kedd 17:27Hiccusz írta: ↑2022.01.18., kedd 17:25Ahogy írtam, az állóhullámok miatt fellépő beszakadásokat lehet orvosolni a legalább 2 szubos felállással. Nálad ez a helyzet, ha jól értem. Nem ismerem a szobádat, de a 40-50Hz-es beszakadásból az látszik, hogy valószínűleg 4 m körüli lehet a helyiséged szélessége. (B megoldás, hogy 15 m a szobád valamelyik dimenziója, mondjuk a hossza, de talán nem ez a helyzet. Ekkor sem hallanád ugyanis ezt a frekit, ráadásul a 15 Hz-et sem :-) ). Ha ennek pont a felező pontján foglalsz helyet, akkor ebből a tartományból jócskán kevesebbet hallasz. Megoldás: mielőtt vennél egy újabb szubot, ülj 30-40 cm-rel arrébb! Ha ez nem megoldható vagy nem akarod ezt megtenni, helyezd el az egyetlen szubodat úgy, hogy ezen a hallgatói ponton megszűnjön ez a kioltás vagy jelentősen mérséklődjön. Jó hely lehet pld. a front (vagy a hát) falon az oldalfelező pont. Ha a hossz lenne 4 m körül, akkor a szobád valamelyik oldalfalán kéne középre tenned a szubot.Dorian írta: ↑2022.01.18., kedd 16:21
Ahogy írtam, ez számomra teljesen lényegtelen.
Inkább az a bizonytalanság lényege, hogyha az EQ az ábrán látható módon leszedi a kiemeléseket, ezzel a 40-50 Hz közti relatív beszakadást (amit más szubbal tudnék kiegyenlíteni) a valós 4-5dB-re minimalizálja, akkor van-e értelme második szubot beállítanom a szobába.
Hiccusz írta: ↑2022.01.18., kedd 17:25Ahogy írtam, az állóhullámok miatt fellépő beszakadásokat lehet orvosolni a legalább 2 szubos felállással. Nálad ez a helyzet, ha jól értem. Nem ismerem a szobádat, de a 40-50Hz-es beszakadásból az látszik, hogy valószínűleg 4 m körüli lehet a helyiséged szélessége. (B megoldás, hogy 15 m a szobád valamelyik dimenziója, mondjuk a hossza, de talán nem ez a helyzet. Ekkor sem hallanád ugyanis ezt a frekit, ráadásul a 15 Hz-et sem :-) ). Ha ennek pont a felező pontján foglalsz helyet, akkor ebből a tartományból jócskán kevesebbet hallasz. Megoldás: mielőtt vennél egy újabb szubot, ülj 30-40 cm-rel arrébb! Ha ez nem megoldható vagy nem akarod ezt megtenni, helyezd el az egyetlen szubodat úgy, hogy ezen a hallgatói ponton megszűnjön ez a kioltás vagy jelentősen mérséklődjön. Jó hely lehet pld. a front (vagy a hát) falon az oldalfelező pont.Dorian írta: ↑2022.01.18., kedd 16:21Ahogy írtam, ez számomra teljesen lényegtelen.
Inkább az a bizonytalanság lényege, hogyha az EQ az ábrán látható módon leszedi a kiemeléseket, ezzel a 40-50 Hz közti relatív beszakadást (amit más szubbal tudnék kiegyenlíteni) a valós 4-5dB-re minimalizálja, akkor van-e értelme második szubot beállítanom a szobába.
Ahogy írtam, az állóhullámok miatt fellépő beszakadásokat lehet orvosolni a legalább 2 szubos felállással. Nálad ez a helyzet, ha jól értem. Nem ismerem a szobádat, de a 40-50Hz-es beszakadásból az látszik, hogy valószínűleg 4 m körüli lehet a helyiséged szélessége. (B megoldás, hogy 15 m a szobád valamelyik dimenziója, mondjuk a hossza, de talán nem ez a helyzet. Ekkor sem hallanád ugyanis ezt a frekit, ráadásul a 11 Hz-et sem :-) ). Ha ennek pont a felező pontján foglalsz helyet, akkor ebből a tartományból jócskán kevesebbet hallasz. Megoldás: mielőtt vennél egy újabb szubot, ülj 30-40 cm-rel arrébb! Ha ez nem megoldható vagy nem akarod ezt megtenni, helyezd el az egyetlen szubodat úgy, hogy ezen a hallgatói ponton megszűnjön ez a kioltás vagy jelentősen mérséklődjön. Jó hely lehet pld. a front (vagy a hát) falon az oldalfelező pont.Dorian írta: ↑2022.01.18., kedd 16:21Ahogy írtam, ez számomra teljesen lényegtelen.
Az a baj, hogy sokan azt hiszik, hogy ez azonnal megvalósul ha vesznek egy második subot és lerakják valahová.
Csak baromira nem mindegy, hogy hová és milyen beállításokkal.
(Nem a hozzászólásodra akartam reflektálni, csak annak kapcsán jutott eszembe.)
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
Ahogy írtam, ez számomra teljesen lényegtelen.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11163
- Kapcsolat:
A készülékek adatlapjából általában kiderül a névleges jelszint. De 0 dB-es jelet ráengedni a szubsugárzóra és maximális (?) hangnyomás leadására kényszeríteni elég sanszos módszer egy kommersz cucc halálba küldésére. Mikor a végfok klippelni kezd, a hangszóró általában nagy eséllyel már füstöl, vagy koppan a lengőtekercs. Az értelmét én sem vágom, egy lejátszó rendszert nem így kalibrálunk sem otthon, sem stúdióban, sem hangosításnál.Dorian írta: ↑2022.01.18., kedd 16:07- Honnét tudjam, mennyi az AVR kimenő feszültségszintje?
- Honnét tudjam, mekkora a szubba épített végfok bemenő feszültség-igénye?
- Mi a biztos gyakorlati módja annak, hogy 0dB-es jellel 0dB-es hangerőn ne csesszem szét a szub hangszóróját a próbálgatós klippelgetés során? Mondjuk fogalmam sincs arról sem, hogy mit kéne olyankor hallani, állítólag könnyen és téveszthetetlenül felismerhető.
- Mi értelme az egésznek, ha beállítom a potival a gaint, hogy még éppen ne klippeljen (tehát nagyon valószínűleg a jelenlegi állás fölé) de a bemérés meg erre jól lejjebb veszi a szub bemenő jelszintjét, hogy a többi dobozzal egységes hangerőre hozza a szubot? EQ-Apo-ban a kalibráció során már megtörténik a gain 0-ra állítása.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11163
- Kapcsolat:
Nem értem az egészet.
- Honnét tudjam, mennyi az AVR kimenő feszültségszintje?
- Mi a biztos gyakorlati módja annak, hogy 0dB-es jellel 0dB-es hangerőn ne csesszem szét a szub hangszóróját a próbálgatós klippelgetés során? Mondjuk fogalmam sincs arról sem, hogy mit kéne olyankor hallani, állítólag könnyen és téveszthetetlenül felismerhető.
- Mi értelme az egésznek, ha beállítom a potival a gaint, hogy még éppen ne klippeljen (tehát nagyon valószínűleg a jelenlegi állás fölé) de a bemérés meg erre jól lejjebb veszi a szub bemenő jelszintjét, hogy a többi dobozzal egységes hangerőre hozza a szubot? EQ-Apo-ban a kalibráció során már megtörténik a gain 0-ra állítása.
- Honnét tudjam, mennyi az AVR kimenő feszültségszintje?
Több szubban akkor érdemes gondolkodnod, ha egyidőben a szoba több pontján szeretnéd, hogy a lehető legkiegyenlítettebb legyen a mélyérzet. Nyilván az eredő teljesítmény is nőni fog ezáltal, de közel sem olyan mértékben, mintha egymásra hánynád őket. Ha ugyanis így teszel, annak a hangnyomás szint emelkedésén túl az ég adta világon semmi értelme nem lesz. Az adott pontban hangosabb lesz minden, a többiben pedig ugyanolyan tré, mint előtte volt.Dorian írta: ↑2022.01.18., kedd 09:29Én pl. teljesen bizonytalan vagyok, hogy kell-e nekem még egy szub. Látva a többszubos leírásokat, motoszkál bennem a bogár, hogy "akkor nekem is kell", de ha racionálisan nézem, elég valószínű, hogy felesleges.
- Csak egyetlen pozícióban lényeges a kiegyenlített mély, feleségemet egyáltalán nem izgatja milyen a hang.
- Teljesítmény bőven van elég, a lenti ábrán majdnem a gödör aljára EQ-zva a kiemeléseket is 10-11 óra közt áll a gain potija.
- Amíg a 3 m-es kábel bírta, próbáltam 4 másik helyen, de mindenhol ennél hullámosabb volt a frekvenciamenet. Valójában kéne vennem egy olcsó hosszú kábelt és a szoba túlsó részén is kipróbálni, hátha ott nincs ez a 40-50 Hz közti gödör. Viszont ha az EQ szinte teljesen ezt kihozza, akkor van értelme az egésznek?
SW no sm.jpg
1 szubbal csak 1 pontban tudsz jó eséllyel jó mélyet előállítani. Több szubbal már a szoba állóhullámai okozta gondokat is tudod orvosolni. Ez persze azt jelenti, hogy először tudnod kell, hova kell őket lerakni, s hova kell ülnöd hozzájuk képest. Másrészről azt, hogyan kell ezeket a szubokat mindenek előtt összehangolnod, hogy egymásért, s ne egymás ellen "dolgozzanak". Enélkül csak vakrepülés az egész. Összegezve tehát, ha az is fontos számodra, hogy a fő hallgatói pozíción kívül is ugyanazt a mélyet hallja a haverod/szomszédod/öcséd/anyósod is, akkor ezt csak több szubbal tudod elérni.
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 736
Az átlag ember a potméter tekerését hangerő szabályzásként éli meg, de ez nem hangerő szabályzás, hanem "gain matching".Dorian írta: ↑2022.01.18., kedd 09:57Ezt én is tudom. Viszont egyszerűen megnéztem egy masszív-mélyeket tartalmazó filmjelenet során: ha tekertem felfelé, akkor egyértelműen hangosodott, nem limitált.
Ezt nem tudom, hogyan kell csinálnom, és hogy miért ezt kell tennem.
A potmétert úgy állítottam be, hogy mérésnél a gain a többi hangdobozéval kb. egyenlő legyen.
A legegyszerűbb megérteni, ha a pro végfokokat veszed, mondjuk a Crown XLS sorozatot. A végfok akkor adja le a maximális teljesítményét, ha 1.4V jelenik meg a bemenetén. Ha az AVR 2V-t küld rá, akkor túlvezérli a végfokot ami klippelni fog. Ekkor a potméterrel tudod csillapítani a jelet, egész 1.4V-ig:
AVR 2V -> csillapítás 1.4V-ra -> végfok. Amit el akarsz érni, hogy AVR/processzor maximális kimeneti jelszint esetén maximális bemeneti jelszint jelenjen meg a végfok bemenetén. Mivel a két jelszint általában nem egyezik meg, a kettő közé kell egy csillapító/erősítő fokozat.
Beállítani úgy tudod, hogy 0dB hangerőn 0dB-s jelet küldesz ki az AVR-ről, majd addig tekered az csillapítást, hogy a végfok ne klippeljen. Az otthoni mélynyomók esetében nehezített pályán mozogsz, mert ritka a jelszint/klipping indikátor.
A helyes gain beállítás azért kell, mert a zaj állandó, az értéke jelszint meg az ami fölötte van:

Minél nagyobb tartomány áll rendelkezésre a jel átküldésére, annál kisebb lesz a zaj a jelhez képest, azaz javítod a hangminőséget. Ezt fejezi ki az SNR avagy SINAD mérőszám is.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Ezt én is tudom. Viszont egyszerűen megnéztem egy masszív-mélyeket tartalmazó filmjelenet során: ha tekertem felfelé, akkor egyértelműen hangosodott, nem limitált.
Ezt nem tudom, hogyan kell csinálnom, és hogy miért ezt kell tennem.
A potmétert úgy állítottam be, hogy mérésnél a gain a többi hangdobozéval kb. egyenlő legyen.
- Quetz
- Beköltözött

Ezt hozzád hasonlóan sokan összekeverik. A hogyan áll a potméter és mit tud a mélynyomód nincs összefüggésben egymással.
Van AVR ami 1V-t tud kiadni LFE-n, van ami 1.4V-t és van amelyik 4V-t. A potméterrel azt kellene beállítanod, hogy amikor a processzorod a maximális jelszintet adja le, akkor legyen a szub hangnyomása is maximumon.
A tévedés pedig abban áll, hogy ugyanaz a mélynyomó leadhatja a maximális teljesítményt akkor is ha a poti 3 oránál áll, meg akkor is ha 11-n.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- Quetz
- Beköltözött

Ha stackeled a szubokat, akkor vegyél inkább egy nagyobbat a két kisebb helyett. Stackelés esetén csak az összegzett hangnyomás nő, ha két külön helyre rakod, akkor meg megszüntetheted a beszakadásokat.
Én pl. teljesen bizonytalan vagyok, hogy kell-e nekem még egy szub. Látva a többszubos leírásokat, motoszkál bennem a bogár, hogy "akkor nekem is kell", de ha racionálisan nézem, elég valószínű, hogy felesleges.
- Csak egyetlen pozícióban lényeges a kiegyenlített mély, feleségemet egyáltalán nem izgatja milyen a hang.
- Teljesítmény bőven van elég, a lenti ábrán majdnem a gödör aljára EQ-zva a kiemeléseket is 10-11 óra közt áll a gain potija.
- Amíg a 3 m-es kábel bírta, próbáltam 4 másik helyen, de mindenhol ennél hullámosabb volt a frekvenciamenet. Valójában kéne vennem egy olcsó hosszú kábelt és a szoba túlsó részén is kipróbálni, hátha ott nincs ez a 40-50 Hz közti gödör. Viszont ha az EQ szinte teljesen ezt kihozza, akkor van értelme az egésznek?
Azokat nem keverném ide. Nem azt mondtam, hogy nem lehet, de akkor inkább vegyen az ember egy még jobb ládát ha nincs helye a szobában másodiknak.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
A nagyobb hangfalakban is egymás alatt-felett vannak a mélysugárzók, akkor a mélyládáknál miért ne lehetne?
Usher - Valhalla - Emotiva