Szia!
Van esetleg további tapasztalat az Optomával? Esetleg Sony összehasonlítás? Köszi!

https://www.avsforum.com/threads/method ... p.3228307/gyulaipal írta: ↑2021.12.29., szer. 22:52Ha szépen megkérlek, ide tudod tenni a linket az avs-es topic-ra? Sajnos a doksit nem tudom megnézni, mert fizetni kellene érte, de annak csak akkor lenne értelme, ha ez egy használható ötlet, nem valami átverés.Ijk írta: ↑2021.12.18., szomb. 22:47Avs-en van egy topik valami állítólagos prizmarol, ami ha jól értelmezem nem engedi az optika felé a dmd reflektiv részéről a fényt, ezáltal megsokszorozodik a natív kontraszt.
Erről van szó : https://www.osapublishing.org/ao/abstra ... 52-34-8347
Köszi!
GyP
Ha szépen megkérlek, ide tudod tenni a linket az avs-es topic-ra? Sajnos a doksit nem tudom megnézni, mert fizetni kellene érte, de annak csak akkor lenne értelme, ha ez egy használható ötlet, nem valami átverés.Ijk írta: ↑2021.12.18., szomb. 22:47Avs-en van egy topik valami állítólagos prizmarol, ami ha jól értelmezem nem engedi az optika felé a dmd reflektiv részéről a fényt, ezáltal megsokszorozodik a natív kontraszt.
Erről van szó : https://www.osapublishing.org/ao/abstra ... 52-34-8347

Sajnos ez tök normális. A Christie-ben csak egy belső írisz van, ami a fény egy részét nem engedi a DMD-kre, így ez csak a fényerőt csökkenti. Ha lenne "ellenpárja" az írisznek a lencsében (ne adj isten az külön beállítható lenne) akkor a kontraszt DURVÁN javulna az íriszek szűkítésével ... de akkor a dinamikus íriszt vagy ki kéne kapcsolni, vagy a vezérelő szoftver sokkal bonyolultabb lenne. Szerintem úgy gondolták, hogy a kontraszt eleve elég jó, minek azt javítani?
Igen, ez jó lenne, de szerintem csak akkor, ha előre tudod, hogy soha nem fogod bekapcsolni a dinamikus íriszt. Ha mégis bekapcsolod, akkor a gép azt hiszi majd, hogy az írisz szűkítésével csökkent a fényerő ... de nem fog, mert azt már eleve lecsökkentette a HC lencse. Szerintem így pulzálni fog a kép fényessége DI-vel ... kivéve persze ha a géphez gyárilag kapható ilyen lencse és azt felismeri a szoftver, azaz adaptálja a dinamikus írisz működését a megváltozott optikai paraméterekhez. Szerintem ha van is ilyen, az "adaptálás, az" valószínűleg a dinamikus írisz letiltását fogja jelenteni. Meglepne ha nem ezt csinálná egy olyan gép, ami nem tud egyszerre "CMS-ezni" meg "dinamikus íriszezni" (vagy persze én is félreérthettem valamit).
Titok, hogy mennyi ennek a módosításnak az ára? Csak kiváncsi vagyok...
Ehhez nem kell ötlet, ez egy széles körben használt standard megoldás, ami pl. a Barco F3X sorozatban is benne van gyárilag: szimmetrikus méretű íriszek a megvilágításba meg a lencsébe és kész. A gond, hogy szét kell hozzá szedni a lencsét (a belső íriszt ha jól értem, tudod szabályozni szoftveresen, viszont annak az alakját is meg kell nézni, ha nem kör(höz közeli) alakra csukódik, akkor nehezebb a feladat). A másik megoldás, hogy valahogy elektronikusan be kell csukni az (eredetileg a dinamikus írisz működésekor használt) íriszt a lencsében annyira, hogy pont jó legyen az átmérője (persze a dinamikus írisz ezután ki lesz kapcsolva). Azután pl. leragasztani az érintkezőket, hogy a gép NE tudja "elpiszkálni" a lencsében az írisz méretét. A kérdés, hogy az áramkör megszakítására hogyan reagálna a gép? Ha pl. hibaüzenettel leáll tőle, akkor annyi. A Barco gépek esetén ez simán működne (az F82 pl. hibaüzenetet ad induláskor, hogy valószínűleg nem működik a lencsében az írisz de ezt egy OK gomb megnyomásával nyugtázzuk, azután simán vetít a gép) de az F82-ben elektromágnes zárja a lencsében az íriszt, arra simán egyenfeszültséged adva a dolog könnyen működne. De hogy ki akar így "szétpiszkálni" egy ilyen jó és értékes projektort ... hát ... na nem mintha a lencse "szétpiszkálása" sokkal kevésbé lenne ijesztő lehetőség... :-)
A Cineo 82 (és az F82 is) azáltal van gyárilag "megnyomorítva", hogy a vörös DMD előtt egy olyan erős színszűrő van, ami szerintem full indokolatlan (emiatt sokkal szaturáltabb a vörös alapszín, mint ami akár a DCI színtérhez kellene, így viszont nagyon legyengül a vörös fényerő, amihez a Te gépedben interferencia-szűrőkkel húztuk le a másik két alapszín fényerejét). Sokkal egyszerűbb megoldás lenne simán "kivágni" a szűrőt a vörös DMD elől, ettől azonnal visszajönne a vörös fényereje (és a vöröspont még az így régebben átalakított F82-ben is szaturáltabb maradt, mint a DCI vöröse). Ehhez azonban ATOMJAIRA kell bontani a gépet, amit már megbeszéltünk :-). Viszont ezután a gép fényereje kb. annyi lenne, mint a másik gépé.Zozi írta: ↑2021.10.25., hétf. 14:07Visszatérve a lámpákra… érdekes ez a gyári lámpa vs utángyártott lámpa kérdés. Nem igazán hittem volna, hogy ennyit fog hozni. Én nem akarok senkit sem buzdítani a gyári izzóra, mert lehet, hogy az enyém csak egy speciális eset. Minden esetre szeget ütött a fejemben, hogy a Cineo82 gépemben vajon milyen lámpa lehet? Ugye azt is 2 új izzóval vásároltam és elképzelhető, hogy az amúgy sem gyenge tudásának csak egy részét láttam… de ez már egy másik történet.

Köszönöm, az e-mail-re már kaptam választ, és időpontot is!Hiccusz írta: ↑2021.10.22., pén. 11:00Mindenkinek válaszolunk. Milyen néven írtál?
Mindenkinek válaszolunk. Milyen néven írtál?

Mivel azt írták, hogy regisztrációhoz kötött, ezért regisztráltam. A regisztrációs oldalon meg azt írták, hogy a munkatársunk hamarosan felveszi a kapcsolatot...

Eltelt majd egy hét, semmi reakció részükről!

Köszi az ajánlást! Egyenlőre regisztráltam, remélem tudunk egyeztetni időpontot.TSanyi írta: ↑2021.10.15., pén. 21:04Ha a mozi nem olyan fontos, arra egy egyszerűbb akár 5.1-et kiépíthetnél, mozira idealizálva, a mostani rendszered meg maradna stereora.
Pl. lesz a Dreamcinema-ban nyíltnap. Ott 3 variációt is megnézhetsz kapásból. Nappali ALR “vászonnal”, kis moziszoba, filmszínház.
Utána el tudod dönteni hogy beszippant-e a mozizás.
Lehet hogy sosem voltál egy jó moziszobában.
Ezek után is persze tarthatod a véleményed hogy nem érdekel komolyan a mozizás, de legalább úgy hizol döntést hogy utána jártál.
Itt csak azt láthatod meg hogy mit is lehet kihozni belőle, ha már lesz egy dedikált szobád! Amit mellesleg sokan csak szeretnének.

Köszönöm, hogy időt szakitottál a problémámra!DeLorean írta: ↑2021.10.15., pén. 12:48
Az írásaidat olvasva elgondolkodtam, hogy mit is lehetne tanácsolni.![]()
Mivel még van időd, mindenképpen érdemes lenne elmenni valakihez/valakikhez, akinek már egy jól kialakított moziszobája van és meghallgatni, megnézni ott a dolgokat.
Győrhöz közel több lehetőség is van.![]()
OK, sztereó a fő cél és nagyon szilárdak az elképzeléseid, de az én véleményem az, hogy bár koca-mozis leszel, vagy szeretnél lenni, de a nagy kép nagyon nem elég a mozihoz. Sőt, inkább a hang a fontos az élményhez. A nagy képet valahogy gyorsan megszokja az ember és így SZVSZ vehetnél egy böhöm nagy TV-t is akár, nem kellene projektorral és vászonnal bajlódnod.
Mivel adott lesz egy dedikált szoba - érdemes lenne átgondolni a "hang-dolgot".
Nem kell nagyban gondolkodni, akár a hangfalakat el is lehet rejteni. Még egy komolyabb soundbar is jobb lenne talán szubbal, de két hangfallal, amit ráadásul a sztereóhoz is használsz egyszerűen nem lesz meg az élmény. Hiába veszel jó drága ALR vásznat és jó drága 4K projektort - egy kis plusz pénzt még rá kellene áldozni, vagy venni egy normál vásznat (esetleg radiance felülettel, ha világos nagyon a szoba) + nem 4K projektort és a különbségből megoldani a hangot.
![]()

Értem, javarészt filmet néznénk, a játékot projektoron pénzkidobásnak gondolom (lámpa élettartam).Avglas írta: ↑2021.10.14., csüt. 20:13
Tartalom terén arra gondoltam, hogy sorozat, játék(konzol) vagy filmek fognak menni - mert ha 16:9 képarányú tartalom a nagyobb súlyú akkor érdemes a 16:9 vászon felé mozdulnod.
A nézési távolságból alapján a betekintési szöged 40% körül lenne, ami szinte minden mozis sztenderdnek megfelel - mondhatni ideális:
Erick%20Garci%20diagram.gif
Manapság sokan mennek az 1:1 nézési arány irányába - ez már egyéni preferencia kérdése - bár végső döntés előtt lehet érdemes lenne saját szemeddel megélni milyen a 40% vagy attól nagyobb betekintési szög.
A vetített kép alja lehet akár 40-50 cm-re a földtől, vagy még lejjebb is - bár ez megint attól függ kinek mi a kényelmes. (Mivel esetedben nem lesz center annak nem kell a kép alatt elférnie. ) Így a vetített kép teteje 210-220 cm magasan lenne. Ebből következően min. 50 -60 cm kifutó kellene - bár kérdés, hogy mennyire fogod leengedni az álmennyezetet.
Vászonanyag kapcsán - Kérdés, hogy teljesen el tudod-e majd sötétíteni a szobát vagy lesz beszűrődő fény, mert ha nem lesz teljesen sötét akkor ALR vászon anyag felé is elmozdulhatsz, ami akkor is érdekes lehet ha világosak maradnak a falak. (nem ALR vászon esetén a legjobb kontraszt eléréshez fekete falak kellenének, amit viszont nem szeretnél)
Egyébként gain1.0, 4K felületű anyagot választhatsz. Ha a projektornak nem lesz elég fényereje akkor mehetsz az erősített irányba. Szokott felbukkani a használt piacon is ilyen paraméterekkel rendelkező vászon - néha még ALR anyaggal szerelt is.
1 M Ft összegből használtan már tudsz viszonylag jó projektort vásárolni, pl:
viewtopic.php?f=30&t=166804
Vagy
viewtopic.php?f=30&t=165005
Üdv A.

Ha még épülőben a szoba, akkor érdemes a falra felrajzolni a vászon körvonalát, vagy szigetelő/festő szalaggal kijelölni, esetleg lepedőt felfüggeszteni. Ezzel modellezheted, mekkora is lesz, és milyen magasságban tudod kényelmesen nézni.peterson írta: ↑2021.10.14., csüt. 10:01Köszönöm a választ!
Akkor a pontosítás: Mivel úgy gondolom "koca" mozis leszek (bár később lehet magával ragad, de inkább csak a képi része, a sok.sok csatorna nem hoz lázba!) ezért 16:9 és 21:9 is előfordulhat, e szerint nem válogatnék. Ha a "milyen tartalmakat" kérdés a lejátszásra vonatkozik, akkor jelenleg csak egy BD lejátszóm van, esetleg később baráti segítséggel fejlődhetek valamilyen más irányba. 2K, 4K később szintén előfordulhat, ebben sem válogatok, persze elmenni a jobb felbontás-minőség irányába elég sanszos.
Tartalom terén arra gondoltam, hogy sorozat, játék(konzol) vagy filmek fognak menni - mert ha 16:9 képarányú tartalom a nagyobb súlyú akkor érdemes a 16:9 vászon felé mozdulnod.peterson írta: ↑2021.10.14., csüt. 10:01Köszönöm a választ!
Akkor a pontosítás: Mivel úgy gondolom "koca" mozis leszek (bár később lehet magával ragad, de inkább csak a képi része, a sok.sok csatorna nem hoz lázba!) ezért 16:9 és 21:9 is előfordulhat, e szerint nem válogatnék. Ha a "milyen tartalmakat" kérdés a lejátszásra vonatkozik, akkor jelenleg csak egy BD lejátszóm van, esetleg később baráti segítséggel fejlődhetek valamilyen más irányba. 2K, 4K később szintén előfordulhat, ebben sem válogatok, persze elmenni a jobb felbontás-minőség irányába elég sanszos.
A hangsugárzók - mert csak sztereóban gondolkodom - a vászon mellett, kicsit előrébb lennének, így akusztikailag transzparens felület nem cél. Ráadásul mint írtam fixet nem akarok, valamilyen motoros, oldalfeszítettben gondolkodom.
Projektor még nincs, kinézett típus sem, sőt még árszint sem, de 1 millión belül gondolkodom, akár használtban. Ha már kész a teljes berendezés, 2. körben ruháznék be rá. A csatlakozásokat, összekötések védőcsövezését kiépíteném előre. Viszont a vászon házát elrejteném az álmennyezetben, ezt előre kell vegyem.
Jól gondolod, egy sor fotel (relaxos kanapé) lenne, ketten moziznánk.
Azt gondoltam, hogy a Gain a környezet világosságával van összefüggésben,és a projektor a specifikációi szerinti képméretet 1-es értékű vászonra is tudja. De én vagyok a tájékozatlan, ezért is kérdezek!
Még annyi, hogy a környezeti színekben (fal, mennyezet, padló) még szabadság van, mehetek sötétebb irányokba, de csak harmonikusan, s a fekete felé azért nem akarok közelíteni.