Ezen az ábrán melyik melyik? Egyébként az Anthem nem is ajánlja a korrekciót 5khz felett, de a gyári alapbeállítás azt hiszem 2khz.fapaci írta: ↑2021.07.12., hétf. 10:04Meglepne. Gyorsan belenéztem egy általam kalibrált Anthem és egy UMIK-1 gyári kalibrációs adataiba. 1 kHz alatt 1-2 dB mértékű korrekciókat tartalmaz, felette 3-4 dB. Előbbi az én méréseim alapján is korrekt, a magassabb oktávokban viszont erősen csaltak. Mindez grafikusan ábrázolva:
Anthem correction.jpg
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Akusztika a moziszobában
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1678
Re: Akusztika a moziszobában
Megnéztem, elnézést, igazatok van, valóban rosszul emlékeztem

12 Hz alatt megy 2 fölé, 14 Hz-felett már 1 alatt van, és amúgy 20 Hz alatt mindegy is.
8000 Hz után megy 1 fölé, és 17 kHz után már 7 felett van (mondjuk már ez is mindegy)
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Csatoltam az összes mérést (Aud ki és be a három üléshez, csak main, csak subok és kettő együtt variációkban)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10973
- Kapcsolat:
Okosabbak lennénk, ha megmutatnád a front és szubsugárzók átvitelét is külön görbéken, nem csak az eredőket. No meg a fázismeneteket sem lenne baj látni.
Elég furcsa jelenség, hogy az audyssey előtt közel tökéletes main-sub integrációt mérek, utána pedig teljesen elromlik.
Az egyetlen különbség: audio/auddyssey/multiEQ XT beállítás =reference és =off.
Próbáltam végiglépdelni a sub távolságbeállítását 0.2m-ként, de egyszerűen nem tudok olyan szép görbét elérni mint audyssey off-al, főleg nem konzisztensen mindhárom ülésre.
Van valami trükk esetleg amivel próbálkozás nélkül megoldható a helyzet? Mit ad még a fenn említett beállítás az EQ mellett?
A távolság megadható Audyssey=off mellett is, így azt hittem, ez a beállítás a main-sub integrációt nem fogja érinteni, nem értem, miért romlik el a helyzet.
Csatoltam a 3 üléspozícióm görbéit a menüpont ki és bekapcsolt állapotában.
Crossover: 80Hz
Az egyetlen különbség: audio/auddyssey/multiEQ XT beállítás =reference és =off.
Próbáltam végiglépdelni a sub távolságbeállítását 0.2m-ként, de egyszerűen nem tudok olyan szép görbét elérni mint audyssey off-al, főleg nem konzisztensen mindhárom ülésre.
Van valami trükk esetleg amivel próbálkozás nélkül megoldható a helyzet? Mit ad még a fenn említett beállítás az EQ mellett?
A távolság megadható Audyssey=off mellett is, így azt hittem, ez a beállítás a main-sub integrációt nem fogja érinteni, nem értem, miért romlik el a helyzet.
Csatoltam a 3 üléspozícióm görbéit a menüpont ki és bekapcsolt állapotában.
Crossover: 80Hz
Umik1 90fokos nekem ilyen. 20Hz alatti részt eddig nem néztem. Itt tényleg csökkent, biztos ezt láttad.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Meglepne. Gyorsan belenéztem egy általam kalibrált Anthem és egy UMIK-1 gyári kalibrációs adataiba. 1 kHz alatt 1-2 dB mértékű korrekciókat tartalmaz, felette 3-4 dB. Előbbi az én méréseim alapján is korrekt, a magassabb oktávokban viszont erősen csaltak. Mindez grafikusan ábrázolva:
Most már elbizonytalanìtottatok, otthon ránèzek.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Nekem XTZ-nél is és az UMIK1-nél is a magasnál van a legnagyobb belenyúlás a kalibrációs fájlban.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
Az Umik1-em kalibráciòs file-ját átnèzve szub fekvenciákon sokkal nagyobb korrekciòkat alkalmaz, mint felső frekiken.
- Quetz
- Törzsvendég
- Értékelés: 729
A miniDSP-t úgy van értelme használnod, hogy egy LFE kimenetet kötsz bele, majd a jelet két kimenetre küldöd.Blondsztyú írta: ↑2021.07.11., vas. 10:24Igen,elnézést!fapaci írta: ↑2021.07.11., vas. 10:11MiniDSP-ből is sokféle létezik és nem mindegy, melyiket akarod használni.Blondsztyú írta: ↑2021.07.11., vas. 09:51Adott egy Marantz 8801 típ. Audyssey képes processzor,MiniDsp-vel szeretném a meglévő két szubot a processzoros mérés előtt kiegyengetni. (Nem én csinálom!)
A Marantzból a Minibe melyik bekötési mód az ideális?
A típusa MiniDsp 2x4 (nem a HD-s kivitel)
A két kimenetről külön csinálsz egy-egy mérést REW-el, majd az Alignment Tool segítségével megkeresed az ideális késleltetést a kettő között. Ha ez nagyobb mint 7.5ms akkor a 2x4 HD-re lesz szükséged.
Az LFE Audyssey processzálást a MultEQ appal tudnád kikapcsolni, de az a 8801-et nem támogatja. A D+M termékek limitációja, hogy a hangfalak közötti távolság nem lehet nagyobb mint 6m/20f. Ha ez nem megfelelő, akkor kell külső EQ-t használni késleltetés miatt. Ez megteheted mondjuk forrás oldalon is, pl EQ APO használatával, de akkor meg az Atmos-ról kell lemondanod.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- Blondsztyú
- Fórumlakó
- Értékelés: 78
Igen,elnézést!fapaci írta: ↑2021.07.11., vas. 10:11MiniDSP-ből is sokféle létezik és nem mindegy, melyiket akarod használni.Blondsztyú írta: ↑2021.07.11., vas. 09:51Adott egy Marantz 8801 típ. Audyssey képes processzor,MiniDsp-vel szeretném a meglévő két szubot a processzoros mérés előtt kiegyengetni. (Nem én csinálom!)
A típusa MiniDsp 2x4 (nem a HD-s kivitel)
Zidoo UHD-3000/Marantz AV8801/Emotiva XPA-5 Gen.2
Triangle Genese Quartet - Voce -Trio 5.2
2xML Dynamo-1500X/AQ CastleRock/AQ XLR/Earth,Mackenzie,Husky/Tápszürő:
Furutech e-TP66EG
Proji:Epson 9300/Synology NAS/AQ HDMI Active Cinnamon4K/ 120"motorized tensioned screen/
Furutech e-TP66EG
Proji:Epson 9300/Synology NAS/AQ HDMI Active Cinnamon4K/ 120"motorized tensioned screen/
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
MiniDSP-ből is sokféle létezik és nem mindegy, melyiket akarod használni. Ha valamelyik komolyabb verzió kerül a rendszeredbe, akkor én arra bíznék mindent, ez esetben mindegy, hány bemenetet használsz, a jelutat szabadon lehet konfigurálni. Ami fontos, hogy a kettős processzálást kerülni kell, tehát miniDSP használata esetén a Marantzban ki kell kapcsolni minden beavatkozást a szubcsatornán. Hogy erre milyen lehetőség van, azt nem tudom. Másik megoldás, hogy a késleltetést a Marantzra bízod, a szintkorrekciót pedig a miniDSP végzi, ez esetben mindkét bemenetet használnod kell.Blondsztyú írta: ↑2021.07.11., vas. 09:51Adott egy Marantz 8801 típ. Audyssey képes processzor,MiniDsp-vel szeretném a meglévő két szubot a processzoros mérés előtt kiegyengetni. (Nem én csinálom!)
Akusztikailag problémás szobákban a szubsugárzók késleltetését sokszor elhibázzák az automata rendszerek, mert becsapják őket a reflexiók és állóhullámok. Korrekt manuális mérés ad megfelelő megoldást.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Szerintem a kérdező a mikrofonokról érdeklődött, nem a mérőrendszerekről. Maguk a mikrofonok nem szoktak nagy hibát véteni a basszus sávban, inkább a felső oktávokban hazudnak, illetve kalibráció nélkül a grafikonok skálázása is hamis lesz. Az automata mérőrendszerek viszont tényleg nagyon viccesen működnek néha.szepi0808 írta: ↑2021.07.10., szomb. 20:48Legfőbb képpen a basszus frekvenciákban dolgozik rosszul, de ez igaz a YAPO-ra és a többi kommersz mikrofonos kalibrációkra.Obico írta: ↑2021.07.10., szomb. 18:52Valaki vetette már össze audyssey mikrofont mondjuk egy umik-1-el REW-ben?
A két subom elhelyezéséhez/kalibrálásához az audyssey mikrofonját használtam és teljesen plauzibilis görbéket adott (jelzett beesés és kiemelés adott frekvencián hallásra tényleg ott volt).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.07.11., vas. 10:14-kor.
- Blondsztyú
- Fórumlakó
- Értékelés: 78
Üdv,mindenkinek!
Szakmai kérdésem lenne!
Előre elnézést kérek azoktól akiktől már érdeklődtem a témában,de két helyről két fajta álláspontú véleményt kaptam!
Adott egy Marantz 8801 típ. Audyssey képes processzor,MiniDsp-vel szeretném a meglévő két szubot a processzoros mérés előtt kiegyengetni. (Nem én csinálom!)
1.) Marantzból sub1 RCA kimenetén a Minibe,majd onnét a kimenetén a két szubba? 2.)Vagy a Marantz sub1 és sub2 RCA kimenetein 1-1 RCA-val bemenni Minibe és két kimenetén a két szubba?
Jelenleg próbáltam az Audyssey-el mérni a szobát (MiniDsp nélkül)és a két szubot külön méri.Ami viszont furcsa,hogy a szubok távolságát 6,9m és 8,3m-re lőtte be,holott kb. egyforma távra ülök(3-4m-re)mindkettőtől. A szubok lefele(padló felé sugároznak)ha ez számít bármit is!? ML Dynamo 1500X a típus.
Az Audysseyben állítható az 1 illetve 2 szubos felállás.Jelenleg XLR sub1 és XLR sub2 kimenetéről hajtom a Loganeket.
Akinek van tapasztalata vagy szakmailag melyik megoldás indokolt,szívesen veszem az ajánlásotok.
Bocsi ha láma vagyok a témában,de legalább kérdezek mielőtt....
Köszi a válaszokat előre is!
Szakmai kérdésem lenne!
Előre elnézést kérek azoktól akiktől már érdeklődtem a témában,de két helyről két fajta álláspontú véleményt kaptam!
Adott egy Marantz 8801 típ. Audyssey képes processzor,MiniDsp-vel szeretném a meglévő két szubot a processzoros mérés előtt kiegyengetni. (Nem én csinálom!)
1.) Marantzból sub1 RCA kimenetén a Minibe,majd onnét a kimenetén a két szubba? 2.)Vagy a Marantz sub1 és sub2 RCA kimenetein 1-1 RCA-val bemenni Minibe és két kimenetén a két szubba?
Jelenleg próbáltam az Audyssey-el mérni a szobát (MiniDsp nélkül)és a két szubot külön méri.Ami viszont furcsa,hogy a szubok távolságát 6,9m és 8,3m-re lőtte be,holott kb. egyforma távra ülök(3-4m-re)mindkettőtől. A szubok lefele(padló felé sugároznak)ha ez számít bármit is!? ML Dynamo 1500X a típus.
Az Audysseyben állítható az 1 illetve 2 szubos felállás.Jelenleg XLR sub1 és XLR sub2 kimenetéről hajtom a Loganeket.
Akinek van tapasztalata vagy szakmailag melyik megoldás indokolt,szívesen veszem az ajánlásotok.
Bocsi ha láma vagyok a témában,de legalább kérdezek mielőtt....
Köszi a válaszokat előre is!
Zidoo UHD-3000/Marantz AV8801/Emotiva XPA-5 Gen.2
Furutech e-TP66EG
Furutech e-TP66EG
YAPO!!!szepi0808 írta: ↑2021.07.10., szomb. 20:48Legfőbb képpen a basszus frekvenciákban dolgozik rosszul, de ez igaz a YAPO-ra és a többi kommersz mikrofonos kalibrációkra.Obico írta: ↑2021.07.10., szomb. 18:52Valaki vetette már össze audyssey mikrofont mondjuk egy umik-1-el REW-ben?
A két subom elhelyezéséhez/kalibrálásához az audyssey mikrofonját használtam és teljesen plauzibilis görbéket adott (jelzett beesés és kiemelés adott frekvencián hallásra tényleg ott volt).
NINJAAAAAAAA!!!!!szabadon Danieltől....
YPAO

Legfőbb képpen a basszus frekvenciákban dolgozik rosszul, de ez igaz a YAPO-ra és a többi kommersz mikrofonos kalibrációkra.Obico írta: ↑2021.07.10., szomb. 18:52Valaki vetette már össze audyssey mikrofont mondjuk egy umik-1-el REW-ben?
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Valaki vetette már össze audyssey mikrofont mondjuk egy umik-1-el REW-ben?
- Quetz
- Törzsvendég
- Értékelés: 729
Ha már akusztika, akkor belefutottem ebbe:
A kalkulátor itt található: https://jhbrandt.net/resources/#toolsSimply put; Yes, there is a relationship which sets the bandwidth of the diffusor. Too large a bandwidth can reduce the efficiency of the diffusor. For this reason Diffractals were designed. My recommendation would be to set the bandwidth to cover only about 2 octaves maximum, ie; from 500Hz to 2kHz or from 1kHz to 3kHz.
The well width determines the HF cut-off & the diffusor depth determines the LF cut-off. Also note that diffusors are often effective to 1.5 times the cut-off frequency.
When designing a custom diffusor for a particular room it is important to determine the regions of sound for that room. For example; a room that has the dimensions H = 350cm (320.9"), W = 560cm (220.5"), and D = 815cm (137.8") that is treated so that the averaged decay is about 0.4 sec. (RT-60) will have the following regions:
F1. (low frequency cut-off) = 21.09Hz
F2. (beginning of transition/diffusive region) = 94.73Hz
F3. (beginning of Ray region) = 378.91Hz
F4. (high frequency cut-off) = 20kHz ** sound does not cut off, but our attention does.
The diffusor recommendation for this room would be for a diffusor that has a design goal bandwidth from 756Hz to 3kHz. This diffusor would effectively cover the spectrum from 378.9Hz through to 9kHz - & that's plenty!
For a better understanding of the relationship of well width and diffusor depth get a copy of "Acoustic Absorbers and Diffusers" by Trevor J. Cox and Peter D’Antonio. Good luck!
Cheers,
John
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
darthdick írta: ↑2021.07.02., pén. 21:08Közben megkérdeztem a cimborám.darthdick írta: ↑2021.07.02., pén. 16:26Ajánlatot kértem már egy barátom szobai átjárójába, ami két ajtónyi felület.Megvarratta ott velük.Brutálisan drága a mondjuk Diegos függönyárakhoz képest, de ez ténylegesen színházi minőség és anyag.120ezer ft-ra emlékszem a két ajtónyi darabra...:-))De aki milliókat költ technikákra,százezreket kábelekre,annak ez aprópénz....
210ezer volt...a kettő...
Jártam náluk kb 7-8 éve akkor sem volt gyenge az ajánlat amit kaptam egy ajtónyi függönyre

"Az igazi barát szemből támad."
Közben megkérdeztem a cimborám.darthdick írta: ↑2021.07.02., pén. 16:26Ajánlatot kértem már egy barátom szobai átjárójába, ami két ajtónyi felület.Megvarratta ott velük.Brutálisan drága a mondjuk Diegos függönyárakhoz képest, de ez ténylegesen színházi minőség és anyag.120ezer ft-ra emlékszem a két ajtónyi darabra...:-))De aki milliókat költ technikákra,százezreket kábelekre,annak ez aprópénz....-KP- írta: ↑2021.07.02., pén. 10:10Árakat nem tudsz véletlenül?darthdick írta: ↑2021.07.02., pén. 07:02https://hoszigetelofuggony.hu/ vagy ez a link https://szolgaltatocentrum.eu/hangszigeteles/
ez kimondottan hangszigetelő és hőszigetelő függöny...
210ezer volt...a kettő...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Csak egy példa a marhaságra: "Minél sűrűbb és nehezebb egy hangelnyelő anyag, annál több hangot képes elnyelni."
Akkor most gondoljunk pl. a vasbetonra, ami elég sűrű és elég nehéz, ám alig nyel el valamit.
Lehet, hogy 20 éve foglalkozik akusztikával de pár évvel ezelőtt ebből nem sok érződött, mikor felkért az otthoni szobájának felmérésére. Órákon át kérdezett, igyekeztem válaszolni, majd két héttel később akusztikai szakértőként indított vállalkozást. Na mindegy... nekem csak hasznom van belőle, mert rengetegen fordulnak hozzám, miután hősünk elcseszte a szobájukat.
Mindig felhábórít amikor meglátom ezt az oldalt. Nem is az hogy ezzel foglalkozik hanem a gátlástalan össze-vissza hazudozás és a vásárlók megtévesztése. Elég elolvasni a rólunk oltalt. 20 éve foglalkozik akusztikával...darthdick írta: ↑2021.07.01., csüt. 21:47marketing duma ötös...web oldal jeles...
de a hozzáértés és kivitelezés az kókánymeló,tapasztalatból és látottakból írom ezt.
Hiába nah,aki az egyik évben kutyakozmetikus,a következő szezonban meg szakértő,tesztelő és akusztikai elemző,egyben kivitelező és gyártó...![]()
![]()
![]()
Ajánlatot kértem már egy barátom szobai átjárójába, ami két ajtónyi felület.Megvarratta ott velük.Brutálisan drága a mondjuk Diegos függönyárakhoz képest, de ez ténylegesen színházi minőség és anyag.120ezer ft-ra emlékszem a két ajtónyi darabra...:-))De aki milliókat költ technikákra,százezreket kábelekre,annak ez aprópénz....-KP- írta: ↑2021.07.02., pén. 10:10Árakat nem tudsz véletlenül?darthdick írta: ↑2021.07.02., pén. 07:02https://hoszigetelofuggony.hu/ vagy ez a link https://szolgaltatocentrum.eu/hangszigeteles/
ez kimondottan hangszigetelő és hőszigetelő függöny...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Jó sok szubsugárzót be kell pakolnod a szobába a megfelelő akusztikai kezeléshez.

50 %-os átlagos csillapítást függönytől ne remélj! A felső oktávokban némelyik textília teljesíti ezt az értéket, de veszélyes dolog csak a felső tartományt kezelni.... itt most a magasabb (>300 hz) frekvenciák bántó hatásaitól szeretnék megszabadulni amennyire lehet. Nyílván nappaliba nem szeretnék ablak elé panelt lógatni, de pl már egy 0.5 csillapítás is hatalmas előny lenne a csupasz üveghez képest (padlótól plafonig, egész baloldal mentén).