Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 839

Re: Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Hozzászólás Szerző: Red75 »

MGMART írta:
2019.12.24., kedd 08:53
Laci ha már így visszatértél közénk, akkor írhatnál a filmes topicba pár sort azokról a filmekről amik tetszettek.
Az a lista kurta lesz! :cheers1:
Mozi: Vászon 110", Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11316
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

feherlaci írta:
2019.12.23., hétf. 22:40
Igen, valóban semmi nem változott. Én folyamatosan a silány tartalom miatt kesergek, te pedig még mindig a szivacsokat ajálgatod.

42. Ha elfogadom a 42-őt pl. a legutóbbi Stallone filmet, sokkal jobbnak ítélném meg és akár tetszene is annyira, hogy végig nézzem?
Tehát mindenki teszi, amihez ért. :rolleyes: Az akusztikai és filmiparnak nincs sok köze egymáshoz, nem is tenném felelőssé egyiket sem a másik hibái miatt.

Talán nem Stallone és nem Atmos hangsávos filmeket kellene keresned. Biztos vagyok benne, hogy legalább annyi jó film születik manapság is, mint régen, csak most jobban elfedi őket a mainstream, bár abban is vannak kincsek (lásd pl. a Joker!). Keseregni mindig lehet, most éppen az új Star Wars epizódot menő szidni, pedig üzletileg tökéletesen működik, pár hét alatt meghozza az árát, aztán jó ideig tiszta hasznot termel. A filmkészítés és kiadás pedig elsősorban üzleti tevékenység.

MGMART
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 508

Hozzászólás Szerző: MGMART »

feherlaci írta:
2019.12.23., hétf. 22:40
Üdv újra itt! Látom, minden a régi. ;) A válasz: 42.
Egy igazán jó filmet kívánok neked karácsonyra!

Üdv neked is! :)
Igen, valóban semmi nem változott. Én folyamatosan a silány tartalom miatt kesergek, te pedig még mindig a szivacsokat ajálgatod.
42.
Ha elfogadom a 42-őt pl. a legutóbbi Stallone filmet, sokkal jobbnak ítélném meg és akár tetszene is annyira, hogy végig nézzem?

Mostanában láttunk egy jó magyar filmet, ami érdekes témát dolgozott fel (ismerősösökkel sokat beszélgettünk róla), de a filmnek nem volt szüksége ATMOS-ra, REC 2020-ra és RT60-as szivacsokra. A látványhányás filmek felénk úgy merülnek feledésbe, hogy másnap azt sem tudjuk mit néztünk, pedig ezerrel volt villogás a vásznon, mennydörgés a hangfalakon ...
Legyen igazad és jöjjönek már valami látványos, ötletes, tartalmas filmek mert a 3 éves 220 órás vetítőm érdemi használat nélkül fog szétporladni. :)
Laci ha már így visszatértél közénk, akkor írhatnál a filmes topicba pár sort azokról a filmekről amik tetszettek.Szerintem többen örülnénk neki.

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

Üdv neked is! :)
42.
Ha elfogadom a 42-őt pl. a legutóbbi Stallone filmet, sokkal jobbnak ítélném meg és akár tetszene is annyira, hogy végig nézzem?

Mostanában láttunk egy jó magyar filmet, ami érdekes témát dolgozott fel (ismerősösökkel sokat beszélgettünk róla), de a filmnek nem volt szüksége ATMOS-ra, REC 2020-ra és RT60-as szivacsokra. A látványhányás filmek felénk úgy merülnek feledésbe, hogy másnap azt sem tudjuk mit néztünk, pedig ezerrel volt villogás a vásznon, mennydörgés a hangfalakon ...
Legyen igazad és jöjjönek már valami látványos, ötletes, tartalmas filmek mert a 3 éves 220 órás vetítőm érdemi használat nélkül fog szétporladni. :)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

feherlaci írta:
2019.12.23., hétf. 08:50
Valószínűleg csak neked fura, hogy nem mindenki dobja magát hanyatt a szoba becsomagolástól. Egyébként a szivacsaidtól jobbnak érződnek a hulladék filmek? Ha szerinted igen, milyen színűtől, hány darabtól vagy m2-től?

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

fapaci írta:
2019.12.20., pén. 17:06
DeLorean írta:
2019.12.20., pén. 16:54
Utána próbálkoztam akusztikai panelekkel és sok mással - semmi hatása nem volt. Én kidobott pénznek éreztem.
Hát ugye lehet próbálkozni és lehet célirányosan használni. ;)
Valószínűleg csak neked fura, hogy nem mindenki dobja magát hanyatt a szoba becsomagolástól. Egyébként a szivacsaidtól jobbnak érződnek a hulladék filmek? Ha szerinted igen, milyen színűtől, hány darabtól vagy m2-től?

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 839

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Na ez nem 30Hz -10dB. ;) Azt gondolom, hogy ezt nyitottan kell használni és megtalálni a helyiségben az ideális helyét. Utána jöhet a hangorkán. :drum:
Mozi: Vászon 110", Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Ez pedig elszivacsozva az összes nyílás.
PB16 szivacsokkal.png
PB16 szivacsokkal.png (285.24 KiB) Megtekintve 2349 alkalommal
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Ez egy SVS PB16 nyitott reflex-el. Nem semmi ahogy megnyomja az aló tartományt.
:nonononono:
SVS PB16.png
SVS PB16.png (299.35 KiB) Megtekintve 2383 alkalommal
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 208

Hozzászólás Szerző: t97eat »

fapaci írta:
2019.12.20., pén. 16:46
t97eat írta:
2019.12.20., pén. 16:24
Az alsó kategóriás berendezésekhez képest van előrelépés drágábbakkal akkor is, ha szar az akusztika...

Amúgy van feleséged? 31_1_21.gif mert az is egy erővonal, konkrétan mindent más erővonalat képes nullázni, hidd el...
Tudom, hogy sok nővel nehéz, de aki engem választott, az velem együtt elfogadta a szakmámat, hobbijaimat is. Ezért csodálkozom a kanapástopos történeteken, de mondom, velem lehet a baj. :rolleyes:
Az egy dolog, hogy elfogadja a hobbit, ezzel nincs is baj. De abban igazat kell adnom (sőt, én is így gondolom) hogy van egy határ, ameddig el lehet menni, és ezen belül kell a maximumot kihozni. Egy nappali kompromisszum ilyen szempontból, én is úgy látom, hogy a funkcióját nem veszítheti el a hobbi miatt.
Épp tervezgetjük, hogy hamarosan kicsit átrendezzük a házat. Ha már mindent visszabontunk csupasz tégláig/betonig, akkor én tuti, hogy felhúzok egy moziszobát, vagy ha nem lehet jól megcsinálni és marad a nappali, akkor minden hangsugárzó falba fog kerülni, plusz a vászon is és a projektor is szépen el lesz rejtve a mennyezetben. Néha inkább engem zavar, hogy hangsugárzót látok a nappaliban, mint az asszonyt, pedig nincs útban fizikailag, mert 7x6 méter az alapterület...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DeLorean írta:
2019.12.20., pén. 16:54
Utána próbálkoztam akusztikai panelekkel és sok mással - semmi hatása nem volt. Én kidobott pénznek éreztem.
Hát ugye lehet próbálkozni és lehet célirányosan használni. ;)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

t97eat írta:
Az alsó kategóriás berendezésekhez képest van előrelépés drágábbakkal akkor is, ha szar az akusztika...

Amúgy van feleséged? 31_1_21.gif mert az is egy erővonal, konkrétan mindent más erővonalat képes nullázni, hidd el...
Különbséget mindig lehet hallani. Ha egy rossz szobába sokkal komolyabb rendszert tolunk, jobban fog szólni, de messze nem adja azt, amit egy becsületes - és akár olcsóbb - lánc ad jó környezetben. Ez nem tankönyvi idézet és nem is Wikipediás okoskodás, hanem sokszor megélt saját tapasztalat és másoktól kapott hiteles beszámolók hada.

Tudom, hogy sok nővel nehéz, de aki engem választott, az velem együtt elfogadta a szakmámat, hobbijaimat is. Ezért csodálkozom a kanapástopos történeteken, de mondom, velem lehet a baj. :rolleyes:

Farkinca71
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Farkinca71 »

t97eat írta:
fapaci írta:
2019.12.20., pén. 16:10
DeLorean írta:
2019.12.20., pén. 13:30
1/c Ez is fix, nem tologatjuk a kanapét ide-oda
31_1_21.gif :tutiok:
Könnyen lehet, hogy velem van a baj, de ahányszor (sokszor) találkoztam ezzel a kijelentéssel, még soha nem fért a fejembe, hogy milyen erővonalak mentén lehetséges milliókat készülékekre, hangdobozokra, kábelekre költeni, de a kanapét odébb tolni tilos. :D
Ez nagyon igaz nalunk is
:tutiok: 31_1_21.gif
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 208

Hozzászólás Szerző: t97eat »

fapaci írta:
2019.12.20., pén. 16:10
DeLorean írta:
Könnyen lehet, hogy velem van a baj, de ahányszor (sokszor) találkoztam ezzel a kijelentéssel, még soha nem fért a fejembe, hogy milyen erővonalak mentén lehetséges milliókat készülékekre, hangdobozokra, kábelekre költeni, de a kanapét odébb tolni tilos. :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2019.12.20., pén. 14:20
Komolyan irigylem azokat, akiknek magadatott hogy a házában minimum egy szobát jól megtervezzenek és korrektül megépítsenek akusztikai szempontból. Illetve, engem speciel érdekelne, hogy ez a dolog mennyire cseng egybe a magyar (vagy akár külföldi) valósággal? (az én valóságommal sajnos semennyire, én készen vettem a házat...)
Az esetek többségében sajnos utólagos "gányolás" történik, mikor a falra helyezett akusztikai panelekkel vagyunk kénytelenek operálni. Eredmények persze így is elérhetők, de nyilván nem lesz olyan, mint egy eleve korrektre épített környezetben. Még egy lakószobát is meg lehet úgy tervezni, hogy szinte egyetlen akusztikai panelre sincs szükség, de legalábbis nem látszanak.

Az akusztikai tervezés otthoni környezetben csak pár éve elfogadott. Én valamikor 10 éve kaptam az első ilyen megbízást, azóta egyre gyakrabban. Idén kb havonta volt új építésű, vagy teljes átalakításos tervezési felkérésem. Azt hiszem, ennek aránya külföldön is hasonló lehet, ott is kevesen építenek teljes alapossággal. Valamilyen digitális korrekciót már lassan a kapanyélbe is beépítenek, ezzel ismét sikerült elterelni a vásárlók figyelmét az akusztikáról.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DeLorean írta:

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1437

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

DeLorean írta:
Hiccusz írta:
2019.12.20., pén. 11:10
1) szoba tervezése
1/a helyes hangsugárzó választás
1/b helyes hangsugárzó elhelyezés (legfőképp a mélynyomó/k/é
1/c helyes nézési pozíciók kialakítása
2) szobaakusztika
3) digitális jelkorrekció

Egy nappaliban szerintem ez ilyen:

1) adott
1/a adott és a havernak is az van, vagy olvastam, hogy az jól szól.
1/b sok lehetőség nincs, főleg a szub elhelyezésére
2) Olyan, amilyen. Jó esetben legalább függöny és szőnyeg van.
3) Ezzel kell valamit kihozni és a fenti hiányokat korrigálni.

;)

Vagy szerinted is kuka és soundbar?
A nappali sokszor kompromisszumos, de nem feltétlenül. Egyrészt igenis sok helyen lehet tologatni a kanapét. Másfelől az akusztika is megoldható szép, ízléses, nem sufni tuning elemekkel. Ahol kő vagy parketta van, ott nehéz, mély, süppedős szőnyeg + vastag sötétítőfüggöny behúzva mozi alkalmával. Mélynyomóból is rengeteg olyan van, amely képes vezeték nélkül jelet fogadni, s így már csak a konnektor közelsége jelenthet akadályt, de azért ezt sem ördöngösség megugrani. Déespézni meg bárhol lehet. :D

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6374

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

fapaci írta:
2019.12.20., pén. 11:21
Egy körültekintően megtervezett és korrektül megépített szobán utólag minimális akusztikai kezelést, inkább csak finomhangolást kell végrehajtani.
Komolyan irigylem azokat, akiknek magadatott hogy a házában minimum egy szobát jól megtervezzenek és korrektül megépítsenek akusztikai szempontból.
Illetve, engem speciel érdekelne, hogy ez a dolog mennyire cseng egybe a magyar (vagy akár külföldi) valósággal? (az én valóságommal sajnos semennyire, én készen vettem a házat...)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

MGMART írta:
2019.12.20., pén. 11:40
A jó hang két alappillére a jó akusztika és a rendszerszinergia.
Ezt hol és ki kérdőjelezte meg?

MGMART
Fórumlakó
Fórumlakó

-KP- írta:
2019.12.20., pén. 10:13
MGMART írta:
2019.12.20., pén. 09:04

Ok! Ez magáért beszél.
Kérdés továbbra is az, hogy ezeket a problémákat szoftveresen meg lehet szüntetni avagy sem?A kérdés költői volt, nem lehet. Javítani érdemben akusztikai kezeléssel lehet.Utána esetleg az eredményen finomíthatunk szoftveresen.De amíg nincs kezelve a szoba addig bullshit az összes hókuszpókusz.
Az írásaidból mintha az jönne le, hogy sose használtál még olyan készüléket, ami képes az ilyen problémákon valamennyire segíteni. Sőt, még arra is rácsodálkoztál tegnap, hogy az általam említett jelenségek léteznek. Ehhez képest hihetetlen milyen magabiztossággal mondod a tutit folyamatosan. Komolyan irigyellek érte.
Amire szerinted rácsodálkoztam az a 32Hz-en 12db-es kiemelés a hallgatási pozicíóban. Az egy kicsit meredek nekem, de legyen.A magabiztosság mögött , hogy hány év és készülék ill. rendszer van az maradjon titok.
És igen, magabiztosan ki merem jelenteni, hogy a jó hang két alappillére a jó akusztika és a rendszerszinergia.De ahogy olvasom a szakember is ezt erősíti meg, utolsó helyen említve a kozmetikázást.
De könyörgöm ne vedd ezt bántásnak, megmondásnak! Ez csak egy vélemény!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hiccusz írta:
2019.12.20., pén. 11:10
Nem nekem szólt ugyan direktben a kérdés, de íme, ahogy én gondolom. A hangzás "rendbe tétele" prioritási sorrendben:

1) szoba tervezése
2) szobaakusztika
Nagyjából ilyen sorrendet kellene mindenkinek követnie, de a többség sajnos a végén kezdi a folyamatot.

A szoba tervezésében helyet kell szorítani az akusztikának is. Egy körültekintően megtervezett és korrektül megépített szobán utólag minimális akusztikai kezelést, inkább csak finomhangolást kell végrehajtani. Aztán ha ezzel megvagyunk, be lehet izzítani a digitális korrekciót és feltenni a pöttyöt az "i" betűre. De a pötty önmagában nem lesz elég.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1437

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

MGMART írta:
fapaci írta:
2019.12.20., pén. 07:34
DeLorean írta:
2019.12.19., csüt. 20:55
Fapaci biztos tudja, hogy mennyi kb. az "átlag kiemelés" 30-40Hz között, de gondolom nagyon-nagyon sok helyen 5db fölött van. Persze lehet, hogy tévedek... :smile32:
Nem tévedsz. Tanulságként egy ábrára másoltam az elmúlt hetekben, mozizásra használt, egyelőre kezeletlen szobákban végzett mérések SPL eredményét. Szépen látszik rajta, milyen problémákkal küzd a többség.

AV átlag.jpg

Az oldalfalak visszaverő hatása miatt szinte mindenhol vannak randa kiemelések/beszakadások 50 Hz alatt. A csupasz mennyezet miatt szinte mindenkinél van valami probléma 60 Hz környékén. A hangdobozok falakhoz túl közeli elhelyezése, sarkokba száműzése miatt 100-200 Hz között is áldatlan helyzet alakul ki. De a görbéken az is látszik, hogy mennyire népszerű a loudnesses hangzás, szépen megemelik a basszus és felső tartomány szintjét.
Ok! Ez magáért beszél.
Kérdés továbbra is az, hogy ezeket a problémákat szoftveresen meg lehet szüntetni avagy sem?A kérdés költői volt, nem lehet. Javítani érdemben akusztikai kezeléssel lehet.Utána esetleg az eredményen finomíthatunk szoftveresen.De amíg nincs kezelve a szoba addig bullshit az összes hókuszpókusz.
Nem nekem szólt ugyan direktben a kérdés, de íme, ahogy én gondolom. A hangzás "rendbe tétele" prioritási sorrendben:

1) szoba tervezése
2) szobaakusztika

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

MGMART írta:

Ok! Ez magáért beszél.
Az írásaidból mintha az jönne le, hogy sose használtál még olyan készüléket, ami képes az ilyen problémákon valamennyire segíteni. Sőt, még arra is rácsodálkoztál tegnap, hogy az általam említett jelenségek léteznek. Ehhez képest hihetetlen milyen magabiztossággal mondod a tutit folyamatosan. Komolyan irigyellek érte.

MGMART
Fórumlakó
Fórumlakó

TSanyi írta:
2019.12.19., csüt. 22:35
nemtomm írta:
2019.12.19., csüt. 21:33

Pedig jó lenne mert mindenkinek más az izlése :D :D
A kritikát is el kell viselni az is építő jellegű valamilyen szinten ... :tutiok:
Meg az is lehet hogy csak pozitív tapasztalatokat szerez! :D
Persze attól még ez is csak EGY vélemény és nem kell mindenkinek egyetértenie vele
Biztos vagyok benne, hogy csak pozitív tapasztalatokat szereznék, már csak azért is mert jobban érdekelne , hogy személyesen megismerjem a fórumtársakat mint, hogy frekigörbéken vitatkozzunk.Bár ez kicsit ellentmondásosnak tűnhet a hozzászólásaim alapján, de alapjában véve nem vagyok egy gyökér :D csak leírom amit gondolok. :smile53:

MGMART
Fórumlakó
Fórumlakó

nadtom írta:
2019.12.19., csüt. 23:14
MGMART írta:
2019.12.19., csüt. 18:12
nadtom írta:
2019.12.19., csüt. 17:52

gondolkodik.gif Úgy érzem elbeszélünk egymás mellett. Jelen esetben szó sincs semmi ilyenről. Az akusztika és minden egyéb amit említettél fontos, de ebben az esetben csak a több szubos felállást könnyíti meg az új szoftver/fw. Ennyi, nem több és nem kevesebb.
Akkor úgy kérdezem, hogy több szub esetében mik azok az állítható paraméterek amik szükségesek a kívánt eredmény eléréséhez? Mi az amit megfelelő elhelyezéssel ,akusztikával és a szokásos állítási lehetőségekkel ( fázis, alul-felül vágó szűrő stb.) nem lehet megoldani több szub esetében?
Akkor még mindig nem értjük egymást. :D A mostani és az új szoftverben is ugyanazt lehet állítani, fázis, vágás, stb tekintetében, ilyen téren nincs különbség.
A mostani szoftverben vér szopás két szubot kezelni: felvenni az appban, átváltani az egyik szubról a másikra, stb. Az új szoftver ebben, és csak ebben jobb ahogyan látom.
A végén még megértjük egymást! :D Így tiszta.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”