Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Csatlakoztatás

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Re: Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: Doky »

1982Flow írta:
2018.10.04., csüt. 10:54
Ez még eszembe jutott. Ha jól értelemezem, ott a tv mindig az aktuális forrás hangját küldi ki, ugye? Illetve gondolom be kell/lehet kapcsolni a tv-n, hogy mit használjon, a saját hangszóróját vagy az optikai kimenetet. Az erősítőn ebben az esetben mindig egy forrás lesz kiválasztva és annak a beállításában kell az audio source-ot az optikára állítani?
Optikán (SPDIF) az mindig aktuális jel megy ki (analógon is ha van), de csak akkor ha be van állítva hogy nem a saját hangszóró legyen aktív.
Én sosem értettem hogy képet minek kell átengedni egy erősítőn!
Kép menjen a megjelenítőbe a hang meg az erősítőbe!

Az erősítőben vagy egy forráshoz van rendelve egy bizonyos bemenet (elsődlegesen) vagy direkt arra a bemenetre lehet kapcsolni!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

1982Flow
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: 1982Flow »

Ez még eszembe jutott. Ha jól értelemezem, ott a tv mindig az aktuális forrás hangját küldi ki, ugye? Illetve gondolom be kell/lehet kapcsolni a tv-n, hogy mit használjon, a saját hangszóróját vagy az optikai kimenetet. Az erősítőn ebben az esetben mindig egy forrás lesz kiválasztva és annak a beállításában kell az audio source-ot az optikára állítani?

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

1982Flow írta:
2018.10.04., csüt. 10:21
Nem vagyok benne biztos, de szerintem a 255 nem tudja az ARC-ot. Tehát azt mondod, hogy rpi és stb a tv-be, mondjuk hdmi2/3, a TV hdmi1 arc-s portja pedig az erősítő mondjuk hdmi1in-be?
Huh. Azt hittem van ARC. Esetleg optikai kábelen lehet még a tv-ből a hangot átvinni.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

1982Flow

Nem vagyok benne biztos, de szerintem a 255 nem tudja az ARC-ot. Tehát azt mondod, hogy rpi és stb a tv-be, mondjuk hdmi2/3, a TV hdmi1 arc-s portja pedig az erősítő mondjuk hdmi1in-be?

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

1982Flow írta:
2018.10.04., csüt. 09:31
Már az erősítős témában kérdeztem, de azért még itt is teszek egy - kétségbeesett - próbálkozást.
Szerintem kösd a TV-re az eszközöket, 3 hdmi van, arc-s avr-re, másik kettő meg rpi és stb. Ha a cec megy az erősítő távirányítót nem kell kézbe vedd, a tv intéz mindent.

1982Flow

Sziasztok!
Már az erősítős témában kérdeztem, de azért még itt is teszek egy - kétségbeesett - próbálkozást. A rendszerem a következő lenne: lg lf632V tévé, RPi1b médialejátszó, telekom stb. Kaptam kölcsönbe egy H/K avr255 erősítőt. Összekötöttem mindent, rendben: avr monitor out a tv hdmi1-be (ez utóbbi ARC, nem tudom zavarhat-e, egyébként másikban is volt), avr hdmi1 IN ->RPi, 2 IN -> STB. A problémám az, hogy ha be is jön akármelyik forrás képe, ha váltok a másikra akkor ott már a tv azt jelzi, hogy nincs kép. Ekkor már nem segít más, csak a kábelek ki-be húzása, persze kikapcsolt állapotban. Próbálkoztam az Rpi esetében mindennel, amit a config.txt-ben lehet, többek között tv edid adatok használata, hdmi out force, safe_mode, hdmi boost, stb. Mindezek mellett teljes CEC kikapcs (tv a simplink, Rpi-ben pedig ignore_cec). Ezek sajnos nem segítettek.
Azt szeretném kérdezni, hogy azon kívül, hogy rossz az avr, lehet még valami más probléma, amit nem tudok/veszek észre? Gagyitól az 5Eft-os hdmi kábelig mindent próbáltam, több portot is, de mindig előjön a probléma. Firm a legfrissebb az avr-en.

Köszi a válaszokat!

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6219

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

lászló-nagy írta:
2018.09.04., kedd 12:19
ZolaBA írta:
2018.09.04., kedd 08:29
Van Redditen egy thread:
https://www.reddit.com/r/hometheater/co ... tv_update/
Pontosan ezt az üzenetet kapom én is. Újabb firmware biztosan nincs rá mert be van kötve a hálózatba, és naponta magától ellenőrzi hogy jött-e rá frissítés
Ez árnyalja a képet, mert ha amúgy azt hirdette magáról az erősítő, hogy DV-kompatibilis, akkor kutyakötelességük ezt helyre is állítani. Az LG OLED tévéi eléggé elterjedtek, a B7 konkrétan nagy siker is lett, és az én erősítőmnek/lejátszómnak semmi gondja nincs az LG B7-tel, szóval a hiba az Onkyo-nál lehet. Szerintem ezesetben várható egy fw-frissítés, és akkor nem kell az egész dupla-hdmi-s játék, amit írtam.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

lászló-nagy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: lászló-nagy »

ZolaBA írta:
2018.09.04., kedd 08:29
Van Redditen egy thread:
Pontosan ezt az üzenetet kapom én is. Újabb firmware biztosan nincs rá mert be van kötve a hálózatba, és naponta magától ellenőrzi hogy jött-e rá frissítés
LG OLED 65B7V, Onkyo TX-RZ720, Swans Diva 4.2 F + C + R, M&K MX-350, közeledik az Atmos...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

lászló-nagy írta:
2018.09.04., kedd 07:23
ZolaBA írta:
2018.09.04., kedd 06:36
Miért nem elég ha egy kimenetes és azt köti az erősítőbe, onnan meg tovább a tv-re?:)
Ezt írtam: az erősítőmön nem megy át az összes HDR jel. (Erre figyelmeztet amikor rádugom a TV-t)

A CEC nekem is azonnal működésbe lépett amikor sikerült összehozni az ARC-ot. Nagyon kényelmes.

Egyszerre kapcsol be/ki, és megy a hangerő szabályozó is. A TV-nek tanítható a távja (magick remote) de sosem próbáltam.

Aszpirin írta:
2018.09.03., hétf. 22:36
Kényelmi szempontból jól jön majd egy tanítható univerzális rendszertávirányító is
A CEC problémái tapasztalatom szerint ott kezdődnek, ha 2-nél több eszközöd van a rendszerben, és ezek láncban vannak. Amíg a CEC jól működik, nincs szükséged rendszertávirányítóra.

A Magic Remote taníthatósága sok korlátot tartalmaz egyelőre... Ha kipróbálod, valószínűleg Te is rájössz, de amíg CEC-vel minden oké, semmi szükséged rá, jogy kipróbáld. Én eddig pontosan egy másik készülék kezelésére sikerült rávennem (a korábban említett telekomos IPTV settop-box), de azt sem kezeli rendesen, a TV Guide-ot nem az STB-ről kéri... márpedig a tv guide nálam az egyik legfontosabb tévés funkció).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
2018.09.04., kedd 08:19
Az erősítője nem támogatja a DV-t, és ez bizony azt jelenti, hogy az amúgy DV-t tudó lejátszó és tévé esetében a DV jó eséllyel nem fog működni
Az erősítő leírása szerint támogatja: "7 HDMI® Inputs (1 Front*1) / Main Out/Zone 2 Out Supporting Dolby Vision™, HDR10, HLG, and 4K/60p Pass-through and HDCP 2.2"

Van Redditen egy thread:

valamit fejlesztett az LG, az onkyo meg utána nem tudta úgy a DV-t, aztán egyeztetnek és majd foglalkoznak vele, meg kéne nézni, hogy azóta van-e új firmware az erősítőre.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

ZolaBA írta:
Aszpirin írta:
Olyan lejátszóra lesz szükséged mindenképpen, aminek két HDMI-kimenete van
Miért nem elég ha egy kimenetes és azt köti az erősítőbe, onnan meg tovább a tv-re?:)
Olvasd el kérlek figyelmesen mégegyszer a problémát, amit felvet. Az erősítője nem támogatja a DV-t, és ez bizony azt jelenti, hogy az amúgy DV-t tudó lejátszó és tévé esetében a DV jó eséllyel nem fog működni, ha a Te megoldásodat választja (mert ismereteim szerint a DV ilyen állat, ha egy gyártó egy készülékéhez nem perkálta le a Dolbynak a DV licenszdíját, akkor az legálisan nem adhat ki DV-t a kimenetén). Erre kérdezte, hogy akkor le kell mondania erről a HDR formátumról?
ZolaBA írta:
Aszpirin írta:
Kényelmi szempontból jól jön majd egy tanítható univerzális rendszertávirányító is
CEC? :))
nekem gagyibb készülékparkkal az alap funkciókat (hangerő, navigálás, oké, stb.) mindegyik távirányítóra csinálja, az erősítő meg automatán vált bemenetet. Fogom a tv távot, benyomom, ettől indul az erősítő. Ha átváltok olyan bemenetre pl. mediaplayer ami az erősítőbe van dugva (a tv ezt külön listázza "Denon (Kodi) tehát a tv távval tudok rá váltani, akkor a tv átvált az erősítő bemenetre az erősítő meg a mediaplayer bemenetre és ezután a tv távval tudok navigálni benne. STB :)
A CEC is megoldás, ha minden eszköz rendesen kezeli. De nálam a váltások nem működnek rendesen, és különben is csak alapfunkciók mennek (ja, és van egy STB a rendszerben tévézéshez, mert ez ilyen, ma a Telekomnál csak IPTV van, és az csak és kizárólag a gagyi telekomos STB-vel megy, ami nem ismer CEC-t. Az LG tévé távirányítója egyetlen másik készülékre, pl. STB-re beállítható ugan, de még nem sikerült elérnem, hogy a TV Guide gomb is az STB-re álljon, stb...). Ha nálad minden problémamentes a CEC-vel, akkor persze, hogy jobb, de nálam ezt az ideális állapotot már vagy 10 éve nem sikerül elérni. Különben is csak annyit írtam, hogy “kényelmi szempontból szükséged lehet”... lehet, érted...
ZolaBA írta:
Egyszer régen vettem én is egy gagyibb Logitech harmony 525-öt mert azt hittem nagyon kell. kb 2 napot használtam, aztán idegesített. Az alap logika szar, hogy úgy kapcsol be 3 készüléket, hogy egymásután küldi a 3 féle infra jelet, de ha ehhez nem tartod odafelé 5 másodpercet a távot akkor hibázik és lesz 3 készülékből mondjuk on-on-off, erre ha megint rányomsz akkor off-off-on ... csesztem volna neki a falnak egyből ha nem sajnáltam volna a ráköltött pénzt :D Aztóta is valami fiók alján van. Persze a harmony one biztos jobb.
Az 525-öst nem ismerem, de ezek szerint a One igen, jobb. Ott nincs olyan, hogy “mégegyszer rányomsz”, mert akkor semmi de semmit nem küld. Az általad vázolt probléma különben is akkor áll fenn, ha a ki/bekapcsoláshoz a készülékek “PwrToggle” parancsát használja a táv, de ma már nagyjából minden készüléknek van dedikált “PwrOn” és “PwrOff” infraparancsa is, akkor is, ha a saját távirányítóján csak toggle jellegű gomb van. És nem nehéz belátni, hogy a dedikált on és off parancsokkal nem fog fennállni az általad vázolt eset. A Harmony One már ezeket a parancsokat használja, amennyiben léteznek. De nagyon sok dolog konfigurálható hozzá, a Harmony szoftverben külön szekció van a ki/bekapcsolás kezeléséhez, akár többlépéses kikapcsolást is felprogramozhatsz, delay-ekkel, stb.
Ha több szobában is használod ugyanazt a Harmony One-t, akkor megtörténhet, hogy kiesik a szinkronból (a készülékek utolsó általa ismert állapotát tárolja a Harmony One, hogy pl. váltáskor tudja, hogy on vagy off parancsot kell küldenie). De erre van egy HELP gomb, ami nem valamiféle help szöveget jelenít meg, hanem azonnal megpróbálja rendbehozni a szinkronkiesést, és ez az esetek 90%-ban sikerül is neki. A végén rákérdez, hogy minden rendben már, ha nemet nyomsz, akkor egyesével kezd kérdezgetni a készülékekről. Elég okos ez a funkció...
De a Hatmony One már egy nagyon régi modell, ennél vannak sokkal újabb Harmonyk, új szoftverrel, gondolom azok még fejlettebbek.

Downside nálam: a Harmony One-nal a ma napig nem sikerült megoldanom az AppleTV >4gen kikapcsolását, mert a k.va AppleTV-nek nincs ilyen infraparancsa... Ez viszont nem okoz nálam különösebb gondot, mert használom az Apple Homekit-et, amihez folyamatosan bekapcsolt AppleTV kell (ő a HomeKit-hub).

A fentiek ellenére én is azt mondom, ha valakinél a CEC a teljes rendszerben tökéletesen működik, és elég is neki, akkor az a tuti megoldás. Nálam sajnos nem ez a helyzet.

lászló-nagy
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ZolaBA írta:
Ezt írtam: az erősítőmön nem megy át az összes HDR jel. (Erre figyelmeztet amikor rádugom a TV-t)

A CEC nekem is azonnal működésbe lépett amikor sikerült összehozni az ARC-ot. Nagyon kényelmes.

Egyszerre kapcsol be/ki, és megy a hangerő szabályozó is. A TV-nek tanítható a távja (magick remote) de sosem próbáltam.

Aszpirin írta:
LG OLED 65B7V, Onkyo TX-RZ720, Swans Diva 4.2 F + C + R, M&K MX-350, közeledik az Atmos...

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
Olyan lejátszóra lesz szükséged mindenképpen, aminek két HDMI-kimenete van
Aszpirin írta:
CEC? :))
nekem gagyibb készülékparkkal az alap funkciókat (hangerő, navigálás, oké, stb.) mindegyik távirányítóra csinálja, az erősítő meg automatán vált bemenetet. Fogom a tv távot, benyomom, ettől indul az erősítő. Ha átváltok olyan bemenetre pl. mediaplayer ami az erősítőbe van dugva (a tv ezt külön listázza "Denon (Kodi) tehát a tv távval tudok rá váltani, akkor a tv átvált az erősítő bemenetre az erősítő meg a mediaplayer bemenetre és ezután a tv távval tudok navigálni benne. STB :)

Egyszer régen vettem én is egy gagyibb Logitech harmony 525-öt mert azt hittem nagyon kell. kb 2 napot használtam, aztán idegesített. Az alap logika szar, hogy úgy kapcsol be 3 készüléket, hogy egymásután küldi a 3 féle infra jelet, de ha ehhez nem tartod odafelé 5 másodpercet a távot akkor hibázik és lesz 3 készülékből mondjuk on-on-off, erre ha megint rányomsz akkor off-off-on ... csesztem volna neki a falnak egyből ha nem sajnáltam volna a ráköltött pénzt :D Aztóta is valami fiók alján van. Persze a harmony one biztos jobb.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 736

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Az optikai kábel előnyei:
- Elektromosság szempontjából elszeparálja az adót a vevőtől
- A régi AVR-eken ez van, nincs HDMI

Hátrányai:
- Nem támogatja a HD audio formátumokat, PCM esetén a 2-nél több csatornát
- Háklis a hajlítgatásra, az optikai kábeleknek van egy minimális hajlítási sugara, ha ennél jobban feltekerjük, akkor átviteli problémák jelentkezhetnek.

A Jittert nem érzem problémának, digitális átviteltechnikában ahol jitter léphet fel, ott van jitter buffer is ami ezt kezelni hivatott. Természetesen kispórolhatják, de hát azt az eszközt nem szabad megvenni.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

lászló-nagy írta:
2018.09.03., hétf. 21:43
El tudná mondani valaki, hogy az optikai miért rosszabb? Valaki már említette hogy a HDMI-nek nagyob a sebessége, elvileg több formátumot támogat. Valahol mintha olvastam volna, hogy az optikai kábelen nagyobb a jitter. De miért? Valaki el tudja magyarázni?
Azt, hogy az optikai kábelen nagyobb általában a jitter, még az S/PDIF-ről szóló Wikipédia-cikkely is említi egy mondatban. De olvastam erről egy magyar nyelvű cikket is valahol, ott magyarázták is: a lényeg, hogy az optikai kábelben a fényvisszaverődések (főleg az optikai szálak végződésein) okozzák a problémát. Persze optikai kábelből is van drága, nagyon jó minőségű, ahol ezeket a problémákat minimalizálni tudják, de a HDMI által használt TMDS nevű adatátviteli rendszer/protokoll ezt sokkal nagyszerűbben megoldja, még az olcsóbb HDMI kábelek esetében is.
lászló-nagy írta:
Más: próbáltam lejátszani Atmos hangos teszt anyagot, de még nincsenek bekötve az erősítőbe a felső hangsugárzók. (Múlt héten érkeztek, Swans WR8-V, de még nincs meg a helyük a plafonon.) Így gondolom teljesen normális, hogy az erősítő nem írja ki, hogy Atmos hangot kap? Helyette "DialogNorm +4" felirat van.
passz... esetleg nézd meg a hangszórókonfigurációt. Ha nincsenek benne magassági sugárzók, akkor valszeg normális...
lászló-nagy írta:
És végül de nem utolsó sorban, ha az ARC-on nem megy visszafelé a TrueHD és Atmos HD jel, akkor Blueray-ről hogyan tudnám ezt mégis lejátszani? Most konkrétan nincsen HD BlueRay lejátszóm, csak elméleti szinten érdekel a dolog. A BlueRay lejátszónak is HDMI kimenete van, szóval akkor hogy is van ez? Normál irányba átmegy a HD hang, de visszafelé az ARC-on keresztül nem megy át? Ez számomra a jövőben fontos kérdéssé válhat, mivel az erősítő nem támogatja a Dolby Vision-t, a TV meg nem tudja ARC-on visszaküldeni a HD hangot. Szóval vagy más HDR formátumot kell használnom, vagy le kell mondanom a HD hangról, ha jól értem. Nem fenyeget a veszély hogy a közeli jövőben elárasztanak a HD BlueRay filmek, csak szeretnék tanulni a témában.
Nem kell lemondanod semmiről. Olyan lejátszóra lesz szükséged mindenképpen, aminek két HDMI-kimenete van, egyiket (amelyik a képet adja) a tévé egyik szabad nem-ARC-s HDMI-bemenetére csatlakoztatod (nem kell ehhez ARC-s bemenet a tévéd mindegyik HDMI-bemenetén ismeri a DV-t), a másikat a lejátszóról közvetlenül az erősítőhöz (mondjuk a “Bluray” HDMI-bemenetre), ezen megy majd a hang az erősítőre. Ezt (külön HDMI-kimenet csak hangnak) ma tudomásom szerint minden DV-képes lejátszó tudja, de azért figyelj rá, mert a jövőben tuti megjelennek majd alsókategóriás, de DV-t tudó lejátszók egyetlen HDMI-kimenettel is.
Kényelmi szempontból jól jön majd egy tanítható univerzális rendszertávirányító is (ha még nincs), aminek segítségével egyetlen gombnyomással állítod át a tévédet is és az erősítődet is a megfelelő HDMI-bemenetre és kapcsolod be a lejátszót, valamint a lejátszót is kezelni tudod a továbbiakban... Én jelenleg egy Logitech Harmony One-t használok, már elég öreg darab, de erre a célra tökéletesen megfelel.
Az ARC-s csatlakozást pedig meghagyod ugyanúgy, mint ma, a tévé saját alkalmazásai számára...

lászló-nagy
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Elnézést hogy csak most jelentkezem, más elfoglaltságom volt. Kipróbáltam mindent, végigzongoráztam az összes beállítást. Végül kiderült hogy mi volt a baj. A HDMI kábel cseréje megoldotta a problémát. Úgy tűnik hogy már elsőre is jól állítottam be, de abban a kábelben nem volt ARC. (Nem tudtam, hogy ehhez különleges kábel kell.)

A kábel cseréje után végre megy a hang ARC-on keresztül, és kidobhatom az optikai kábelt. El tudná mondani valaki, hogy az optikai miért rosszabb? Valaki már említette hogy a HDMI-nek nagyob a sebessége, elvileg több formátumot támogat. Valahol mintha olvastam volna, hogy az optikai kábelen nagyobb a jitter. De miért? Valaki el tudja magyarázni?

Más: próbáltam lejátszani Atmos hangos teszt anyagot, de még nincsenek bekötve az erősítőbe a felső hangsugárzók. (Múlt héten érkeztek, Swans WR8-V, de még nincs meg a helyük a plafonon.) Így gondolom teljesen normális, hogy az erősítő nem írja ki, hogy Atmos hangot kap? Helyette "DialogNorm +4" felirat van.

És végül de nem utolsó sorban, ha az ARC-on nem megy visszafelé a TrueHD és Atmos HD jel, akkor Blueray-ről hogyan tudnám ezt mégis lejátszani? Most konkrétan nincsen HD BlueRay lejátszóm, csak elméleti szinten érdekel a dolog. A BlueRay lejátszónak is HDMI kimenete van, szóval akkor hogy is van ez? Normál irányba átmegy a HD hang, de visszafelé az ARC-on keresztül nem megy át? Ez számomra a jövőben fontos kérdéssé válhat, mivel az erősítő nem támogatja a Dolby Vision-t, a TV meg nem tudja ARC-on visszaküldeni a HD hangot. Szóval vagy más HDR formátumot kell használnom, vagy le kell mondanom a HD hangról, ha jól értem. Nem fenyeget a veszély hogy a közeli jövőben elárasztanak a HD BlueRay filmek, csak szeretnék tanulni a témában.

Köszönöm a segítséget mindenkinek! leborulok.gif

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Hozzászólás Szerző: irishcream »

Az tény, hogy nincs külön HDMI 1.3, 1.4 szabvány, de a kábeleket a specifikációik alapján mégis megkülönböztetjük.

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Nézzük: Az 1.3-as HDMi kábel specifikációja szerint 59,4Mhz-es órajel mellett minimum 2,5GB/s átviteli sebességet kell hogy tudjon a kábel.

Az 1.4-es HDMI kábel specifikáció szerint viszont 148,4 Mhz-es órajel mellett 6,75GB/s átviteli sebességet ír elő.

Ezt a sebességet 1mp alatt kell, hogy teljesítse a kábel. A kábel tudás alapján árazzák, és sorolják be a kábeleket.

Ez nem azt jelenti, hogy egy régi jó minőségű kábel nem lehetne képes erre a teljesítményre. Ilyen adat, és frekvencia átvitelen azonban már több károsan befolyásoló tényező is közbeszólhat, pl. nem mindegy az sem, hogy milyen hosszú kábelen továbbítjuk az adott frekvenciát, ami a digitális jelet továbbítja.

Maga az 1.3-as, és az 1.4-es HDMI specifikációja is ugyanazt a 10,2 Gbit/sec adatátviteli sebességet írja elő, tehát elegendő ehhez.

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9 írta:
2018.09.01., szomb. 07:02
Magának a kábelnek a hivatalos szabványa:
https://www.hdmi.org/consumer/finding_right_cable.aspx
Teljesen igazat adva neked, megjegyezném, hogy ugyanakkor a webáruházak nagyobbik része még mindig előszeretettel “verziózza” a HDMI kábeleket. Példának beteszem lennebb a KáCsa webáruház HDMI-kábelek szekciója két részletének screenshot-ját, jól látható, hogy szinte mindegyik kábel megnevezés mellett vagy a kép melletti leírásban áll egy verziószám, “2.0” a legtöbb, de akad “1.4” meg “1.3” is. Épp az egyik screenshot alján van egy kábel, aminek a kép melletii leírásában az áll: “HDMI 1.3b összekötő kábel”. A komolyabb, Audioquest kábelek mellett is HDMI verziószámok vannak...
De ebben a KáCsa nem egyedülálló, egyáltalán nem nehéz olyan webáruházat találni, ahol hasonló a gyakorlat. Ez zavart meg engem korábban. De mint mondtam, már én is rátaláltam a hivatalos kábel-specifikációkra, és hogy ez a verziózás ma már csak egyfajta marketingfogás, ami arra jó, hogy a “konzúmer” azt higgye, ha mondjuk vesz egy HDMI 2.0-t tudó eszközt, és korábban nem volt ilyenje, akkor mindenképpen szüksége van ehhez új kábelre is...

Addendumként a többieknek: ez egy érdekes cikk 2012-ből: https://www.cnet.com/news/still-more-re ... -the-same/
Ez pedig ugyanattól a szerzőtől 2016-ból, 2017-es beszúrt update-ekkel: https://www.cnet.com/news/4k-hdmi-cables-are-nonsense/

És akkor itt vannak a képek a KáCsa honlapjáról:
Csatolmányok
DC06AF64-D86E-4F88-8A3F-A832AA0221E1.png
DC06AF64-D86E-4F88-8A3F-A832AA0221E1.png (816.44 KiB) Megtekintve 3315 alkalommal
F80B7986-A73A-4D93-9A79-26B5288E2C48.png
F80B7986-A73A-4D93-9A79-26B5288E2C48.png (863.79 KiB) Megtekintve 3319 alkalommal

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9 írta:
2018.08.31., pén. 07:48
Aszpirin írta:
2018.08.30., csüt. 21:42

No, amíg megírtam a hosszú válaszomat, látom már Te is válaszoltál.
Szerintem viszont kell az ARC-hez a legalább 1.4-es verziójú HDMI-kábel.

Mi az az 1.4 HDMI kábel? Ilyet itt nem írunk le.
Bár csak sejtem, hogy mire célzol, de egy csomót keresgéltem, és úgy látom, igazad van.
Az csak marketingfogás, hogy ráírják egyes kábelek dobozára a HDMI-speckó verzióját.
Szóval megkövetek mindenkit.
Átfogalmazva: jóminőségű HDMI-kábel kell, és kész.
Erre gondoltál?

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

lászló-nagy írta:
2018.08.31., pén. 11:46
Egyébként meg teljesen mindegy mit teszek, mert úgy tűnik hogy az ARC-on legfeljebb a DD+ jön át, a tömörítetlen HD hang sosem fog. Akkor meg szinte teljesen mindegy hogy optikain küldöm át vagy ARC-on.
Nem teljesen mindegy. Egyrészt így nem kell egy plusz optikai kábel (megjegyzem, az sem véletlen, hogy ritkán találkozol audiofil körökben az optikai kábelekkel...). Másrészt viszont a DD+-nál egy kicsit több is átmegy. De erről beszéljenek a képek:
  • az első képen a The Cloverfield Paradox c. film indítóképernyője látszik az LG B7 (neked is ilyen van!) saját Netflix-alkalmazásában. látható, hogy ezt Dolby Vision-ben, Atmos hanggal tudod nézni ebben az alkalmazásban
  • a második képen pedig az látható, hogy az erősítőm, ami ARC-n kapja a hangot a TV-ről, valóban Atmos-t érzékel, amikor elindítom a filmet a tévé Netflix-kliensén
Csatolmányok
BE0ACABA-EDE7-4743-9F5C-193B4AF7A43D.jpeg
BE0ACABA-EDE7-4743-9F5C-193B4AF7A43D.jpeg (215.85 KiB) Megtekintve 3101 alkalommal
4082AF59-5716-4B94-801B-B2E58A2D8535.jpeg
4082AF59-5716-4B94-801B-B2E58A2D8535.jpeg (264.5 KiB) Megtekintve 3101 alkalommal

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

lászló-nagy írta:
2018.08.30., csüt. 22:13
Az erősítőn arc hdmi cec engedélyezve + Tv-n arc kimenet engedélyezve és tök süket. Nulla hang.
ZolaBA írta:
2018.08.31., pén. 08:00
RTFM! Bocs :D
Én ezeket nézném meg Az Onkyo-n:
Setup -> 5. Hardware -> 1. HDMI -> Audio TV Out "Off" (default)-ról "On"-ra
Setup -> 1. Input/Output Assign -> 4. Digital Audio Input -> TV -> Optical2 (default) helyett "---"
Nem éppen. László nem azt akarja, hogy az AVR hangot küldjön a TV-re, hanem fordítva, hogy a TV aklamzaiásainak (vagy a TV-n hangolt adóknak) a hangja “visszajöjjön” az erősítőre a ha azon forrásként a TV-t választja ki.

Sajnos nincs ilyen erőlködőm, de tanulmányozva a kézikönyvet, miután az erősítő MAIN (ARC) HDMI Out-jat az LG tévé HDMI 2 (ARC) inputjával összekötötte, ezeket biztosan be kell állítani az erősítőn:

Setup -> 5. Hardware -> 1. HDMI -> HDMI CEC -> On
Setup -> 5. Hardware -> 1. HDMI -> Audio Return Channel -> Auto
Setup -> 1. Input/Output Assign -> 1. TV Out / OSD -> MAIN
Setup -> 1. Input/Output Assign -> 4. Digital Audio Input -> TV -> "---"

Értelmezésem szerint ez nagyjából elég kellene legyen, hogy a TV source-ot kiválasztva HDMI ARC-n jöjjön a TV hangja az erősítőre. Ha a fentiek után mégsem megy, akkor a manual alapján úgy értettem, hogy a TV source-ot kiszelektálva előbb, utána kell legyen kb egy ilyesmi:
Setup -> Source -> (TV? ez itt nem biztos) -> Audio select -> ARC. - persze látni kellene a menüt, mert pisztán a kézikönyv alapján nem egyértelmű, hogy ez hogyan jelenik meg...

Mivel a TV-nk viszont ugyanaz, arról tudok betenni egy fényképet, hogy nálam hogy van beállítva:
57B2F334-31B4-426E-862C-97CE24BE31CD.jpeg
57B2F334-31B4-426E-862C-97CE24BE31CD.jpeg (1.68 MiB) Megtekintve 2776 alkalommal

lászló-nagy
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ZolaBA írta:
2018.08.31., pén. 08:00
RTFM! Bocs :D
Én ezeket nézném meg Az Onkyo-n:
Setup -> 5. Hardware -> 1. HDMI -> Audio TV Out "Off" (default)-ról "On"-ra
Setup -> 1. Input/Output Assign -> 4. Digital Audio Input -> TV -> Optical2 (default) helyett "---"
A második része az ami szerintem hiányzik. De csak hogy tiszta legyen a dolog:

- az erősítő TV bemenete nem ARC képes.
- az erősítő HDMI kimenete az, ami ARC -os
- a TV ARC-os bemenetével van összekötve az erősítő ARC-os "kimenete"
- én úgy gondoltam, hogy amikor az erősítő input/output assign részénél a "TV" nevű bemenet audio input-ját állítom, akkor az a TV nevű HDMI bemenetre vonatkozik. De abba a bemenetbe semmi nincs bedugva (és nem is lesz), tehát nem igazán értem hogy ennek mi köze van hozzá?

De mindegy is hogy én mit hiszek, ha hazamentem kipróbálom. :-)

Egyébként meg teljesen mindegy mit teszek, mert úgy tűnik hogy az ARC-on legfeljebb a DD+ jön át, a tömörítetlen HD hang sosem fog. Akkor meg szinte teljesen mindegy hogy optikain küldöm át vagy ARC-on.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”