Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Dhcodoki moziszobája

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Tényleg jó ötlet a szubot a vászon mögé rakni. Egyébként vizuálisan tényleg úgy a legszebb ,ha nincs semmi a szobában csak a vászon.Úgy a legeredetibb,legmozisabb a látvány.Persze csak saját vélemény.
Ráadásul nálad simán kivitelezhető lenne egy áll fallal,hogy semmi ne látszódjon.

Sztem meg rendszer függő. LCR-t kötelező szinte elrejteni. Viszont más nívósabb dizájnú cuccokat vétek berakni porosodni bárhová. Lehet letisztult, sőt biztos, de olyan úrias sznobosnak gondolom sok esetben. Ez meg az én saját véleményem. Sosem raknék egy 8-as sorozatú B&W dobozt vászon mögé. 
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1426

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Köszönöm Iván a látogatásod! Ismét tanulhattam a sok hasznos infóból, melyet betudtunk sűríteni a röpke két órába! Tanácsaid mindenképp megfogadom.

fodesz
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5164

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: fodesz »

Ivántól kaptam pár low budget tanácsot, mellyel további finomhangolást tudok végezni a szobán. Pl. a szub elhelyezése a vászon mögötti térben, zseniális ötlet. Akusztikai szempontból történt a javaslat, de számomra a szoba vizualitásán is nagyban javítana.

Tényleg jó ötlet a szubot a vászon mögé rakni. Egyébként vizuálisan tényleg úgy a legszebb ,ha nincs semmi a szobában csak a vászon.Úgy a legeredetibb,legmozisabb a látvány.Persze csak saját vélemény.
Ráadásul nálad simán kivitelezhető lenne egy áll fallal,hogy semmi ne látszódjon.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Mivel a környéken volt dolgunk, volt alkalmunk és szerencsénk ellátogatni dokihoz a nejemmel.

Ivántól kaptam pár low budget tanácsot, mellyel további finomhangolást tudok végezni a szobán. Pl. a szub elhelyezése a vászon mögötti térben, zseniális ötlet. Akusztikai szempontból történt a javaslat, de számomra a szoba vizualitásán is nagyban javítana. Anno elég mélyen belemásztam a szub installálás rejtelmeibe. Tettem ezt egyszerre két darab, majd később egy darab, a jelenlegi SB13 szub kapcsán. Bár az eredmény hosszú távon hallgatható, avatatlan fülnek talán tökéletes megoldást is hallat, de a szakma mégis talál benne korrigálni valót. Ez még inkább megerősíti az egykor tett javaslatom, miszerint egy bizonyos szintet átlépve, már igenis szükség van szakember bevonására. 
Valamiért a vetítés nálam sosem kapta meg a kellő figyelmet. Tonyka mutatott rá először a konvergencia hibákra. Ekkor meg is léptem a szükséges lépéseket, s úgy véltem helyére tettem a pixeleket. De most Iván felfedezett a kép egyes részein további pixeleltolódást, amikre javítási megoldást is mutatott.
Na meg kaptam egy extra bónuszt is, mely szerint megtudom növelni a maximális ~370cm-es vetítési távom, akár 50cm-el is. Ami egy hatalmas előrelépés lehet a távoli jövőben.
Köszönöm Iván a látogatásod! Ismét tanulhattam a sok hasznos infóból, melyet betudtunk sűríteni a röpke két órába! Tanácsaid mindenképp megfogadom.

Technikai fejlesztést illetően még mindig az atmos kiépítés a soron következő. Bár a nyár elüldözte a hifibogarat, így várat magára a megvalósítás.  

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1426

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Mivel a környéken volt dolgunk, volt alkalmunk és szerencsénk ellátogatni dokihoz a nejemmel. Belépve azonnal feltűnt, mennyire másképp hat a szoba a valóságban, mint fényképeken vagy akár alaprajzokon. Hosszanti irányban vetít, így a mennyezet letörése is a hasznos hosszt csökkenti, amely, bár behatárolja a vetíthető maximális magasságot, lehetőséget kínál arra, hogy sok mindent a pengefal mögé tegyen. Ez tovább növeli a szoba esztétikai kinézetét, hiszen így az elektronikák például rejtve vannak. A bordó-fekete párosírás gyakori kombó házimozikban, itt is jól mutatott. Komoly hanggátlást kapott a szoba, hogy a szórakozás a falakon belül maradjon. Igényes kidolgozások amerre néz az ember. Az ajtó kitömve, de még a vetítőállvány is szivacsos-bőrös kárpitozáson csücsül a rezonancia mentesség érdekében. Végre egy fekete szobában nem fehér a légkondi. Elismerésem! A 4 egymás mellé helyezett fotelből felkínálta a házigazda a tutit, úgyhogy le is huppantam a "money seatre". Páros lévén a jobb karfám volt teljesen középen, de tologatni nem állt szándékomban. Pozitívan lepődtem meg a komfortosságán. Ő maga közben a director's chairben foglalt oldalt helyet, onnan irányított. A 250 cm széles fix, nem áteresztő fehér vászonra a Sony kellő fényárammal lőtt. A kép dinamikus volt, s a színek is hellyel közzel jók voltak. Minimális konvergencia hibát ugyan mutatott, de ezt is lehet orvosolni a japcsin. Ha egyszer ráér doki, biztos a helyére tologatja a kikandikáló pixeleket. :-) Megbeszéltük, ha netán nagyobbat (értsd: szélesebbet) akarna vetíteni, milyen trükkhöz folyamodjon. Mert bizony a feleségemnek, s nekem is az volt az érzésem, simán elviselnénk 310 cm-ről nagyobbat is. Sztereó jött először (szub nélkül), kép nélkül, tabletről vezérelve, ahogy kell. Örültem neki, hogy ilyen apróságokra is figyelt. A Logan 60XT páros artikuláltan, impresszíven pengette a húrokat, s meggyőző előadást produkált. Ezt követően mozira váltottunk, ahol felsorakoztak a már jól ismert jelenetek. Felüdülés volt újat is látnom viszont (Hófehér és a vadász). Külün köszönöm. Jack Reacher távcsövese sokkolt, John Wick fejlövései is találtak, s az Oblivion nyitó képsoraiban Tom is tisztán, érthetően beszélt. Kerek, egészet kaptam, egységesen szólt minden, mégis volt valami bibi. Már sztereónál is feltűnt, a sok pont 1-nél pedig még szembe, jobban mondva fülbetűnőbb volt, mintha a térérzet, a "levegősség" szűkös lenne kissé. Mintha a bipol surroundok is szimpla pontsugárzóként viselkednének. Azon tűnödtem, mennyi energia/teljesítmény mehet így kárba. Ez (szerintem) a reflektív felületek és a diffúzáló elemek hiányára vezethető vissza. (a füleimnek) Túlsúlyban vannak az elnyelő hatású elemek (flotex, fotelek, absorber panelek, basszus csapdák, függöny, szőmyegpadló, bőrkárpitozások, stb.) , a hangzás emiatt picit túl hamar csillapodik, s nem alakul ki (számomra) kellően tágas mozis "űr"/burok. Megfontolnám esetleg diffúzorok alkalmazását, amellyel nem csak a hangzás, de virtuálisan a szoba is megnőne, miközben izmosabbá, energiával telítetettebbé válna a hangzás. A szub, ahogy hallottam, továbbra is keresi a helyét. Egyetértek. :-) Sokat beszélgettünk előtte-közben, Dokinak végül munkába kellett sietnie, így értelemszerűleg nem tudtuk a végletekig cizellálni a témát, de így is hálásak vagyunk, hogy itt lehettünk. Igényes moziban jártunk, ahol a tulajnak határozott elképzelései vannak, s tudja merre vezet az "előre". Köszi.

Vendég

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Helyedben nem csokkentenem a szoba meretet.
Minden m3 szamit ,hogy minnel jobb tered legyen.
Hasonlo az en szobam is ,es pont a sator szeru levagas miatt nagyon sok m3 vesztek amit nem lehet behozni egy jobb rendszerrel sem ,egy nagyobb nappali gagyibb felszereleshez kepest.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11078
Kapcsolat:

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Fapaci mit gondolsz, ebben az esetben tényleg jobb a könnyebb anyag? 
Sok értelmét nem látom több m3 elnyelő anyag felhalmozásának a nem túl nagy szobádban. Ha igazán hatékony akarsz lenni, membrános elnyelőt, vagy Helmholtz rezonátort használj, de ezeket nem könnyű méretezni és elkészíteni.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 793

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Érdekel a gondolatmeneted,nálam hasonló a helyzet,tetőteret kell rendberaknom.
Ja igen,Emos lettem én is. )
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

G-Gabi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 835

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: G-Gabi »

Szerintem jó lehet, pláne ha falhoz képest nem párhuzamos és nem merőleges szöget zár be.

ontom52
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 11

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: ontom52 »

Érdekes felvetés ez a szendvics dolog, kíváncsi vagyok mit reagál rá fapaci.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Dhcodoki moziszobája

Az elmúlt napok üresjárataiban az akusztikus korrekció folytatásán elmélkedtem. A fotelsor mögötti 1-1,5 méteres teret kitölthetném elnyelő anyaggal, mely amúgy is kihasználatlan terület. 

Anno csak a vászon mögé pakoltam kartonba rejtett kőzetgyapotot, mert egyszerűen nem volt ihlet, hogy milyen módon oldjam meg a hátsó terület beépítését. Fapaci javasolta az állóhullámok csökkentése végett mindkét oldal borítását, így egyszer mindenképp szeretném összehozni.
Most valami körvonalazódik is, de csak a magam módján, türelmesen, megfontoltan, így inkább a távoli jövőbe mutatnak a következő sorok.

Mivel a terület nem kicsi, ~80cm magas (a fekete térdfal magassága) x 100cm mély x 150-200cm széles elnyelő boxot tudnék építeni, mely közepéből nőne ki a projektor állvány. Úgy gondolom ez a méretéből adódóan igen hatásos lehet. Egyszerű fa keretezésű kaloda lenne, melyet kitömnék szálas anyaggal és borítanám textillel, bőrrel, vagy lyuggatott, lakkozott MDF-el. A terv eddig egyszerű. De mivel béleljem? - jött a kérdés.

Az elején én is, mint ahogy gondolom sokan mások, a 90kg/m3 sűrűségű Airrock XD anyagra tippeltem, melyből a népszerű 50-100mm vastag DIY basszuscsapdák készülnek. A hanggátlásból kiindulva kicsit kételkedni kezdtem. Ott a változó rétegrendnek nagy jelentősége van, talán itt is lehet valamit kezdeni vele. Jöttek az ötletek, hogy vegyíteni kéne különböző sűrűségű anyagokat. Azokat is hosszanti irányba. Tehát nem állítva tenném a kalodába, hanem fektetve. Pl. egy tábla Airrock XD, tetejére Heraklith C, majd megint XD, megint C és így tovább egészen addig, amíg nem lesz meg a 80cm magasság. Ezt a fektetett szendvics szerkezetet azért látnám előnyösnek, mert a szemből érkező hullámokat nem csak nyelné, de valamilyen szinten meg is törné. Tehát amolyan diffúz hatást is kiválthat. Továbbgondolva rájöttem, hogy az alacsony frekvenciánál elég nehéz lenne megfogni az elsődleges hullámot, mivel az nem igazán irányított, így majdhogynem mindegy, hogy "álló, vagy fekvőszendvics". Mondjuk, ha működne az elméletem, akkor talán abban az esetben lenne igazán hatásos, ha a szemközti falon, tehát a vászon mögött is ilyen fektetett szendvics lenne.

Tovább agyalva a témán, az áramlási ellenállást felhasználva megnéztem pár anyag viselkedését. Azért az áramlási ellenállásból kiindulva, mert az alkalmazott diagram ezekkel számolt. Az adat megtalálásához a Rockwool esetében komoly vadászatot kell indítani, de hál'isten vannak gyártók, pl. Knauf, akik megadják a műszaki adatlapjukon ezt az értéket is.

Most jön a lényeg. Ha egy anyag (pl: Airrock XD) jól teljesít 100mm vastagságnál, közel sem biztos, hogy 1000mm is hozza az elvárt szintet. Sőt, pont, hogy fordítva. 1000mm vastagság esetében, inkább a kisebb sűrűségű, könnyű anyagok a hatékonyak. Nézzünk konkrét példát:

A kék az absorber 1, azaz a 90kg/m3 sűrűségű XD. A zöld a Knauf terméke, mely viszonylag könnyű anyag, talán 15-20kg/m3.

1800 Pa s/m2 ellenállású anyagok igazán jól dolgoznak 1 méter vastagságban való alkalmazás esetén. Csak ilyen anyagot még nem találtam.

Tehát a fentiekből arra a következtetésre jutottam, hogy el kell felejtenem az 90kg/m3 sűrűségű anyagot és helyette inkább a Knauf termékeit érdemes választanom. Mindezt akkor, ha ~1m vastagságban alkalmazom.

Fapaci mit gondolsz, ebben az esetben tényleg jobb a könnyebb anyag? 

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Dhcodoki moziszobája

Egy kis érdekesség. Egy ismerősöm barátkozik az új HEVC kódolással. Itt tart jelenleg a technika:

22GB-os ac3 5.1 magyar és DTS-HD angol hangot tartalmazó mkv, mely összeállítását tekintve viszonylag népszerű. 
http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/ ... tetlen.png

3GB-os, ugyanazon hangokat tartalmazó tömörített mkv fájl.
http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/ ... r_tett.png

Tehát a két fájl között egyedül a képminőség az, ami változott. (Utóbbi esetben, ha levesszük a hangokat, akkor 1,2GB-os anyagot kapunk.) 

Ez a szemléltető csak a régebbi filmek vonatkozásában érdekes. Pl. egy "Feledés", vagy "Dark Knight" esetében nem tudom mekkora különbséget hozna.  

fodesz
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5164

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: fodesz »

Boldog szülinapot Krisz!

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Dhcodoki moziszobája

Köszönöm srácok!

Sok szép egyenes görbét kívánok születésnapodra!

Az egyenes görbék létezhetnek több formában is. Vannak, melyeket kifejezetten kedvelek. Pl. egy hasonló szituációban:

Viszont, ha jól megnézzük a képet, az alkalmazott csillapítás, ezen ponton nem a legegészségesebb. Lásd a "kiharapdált" farönköt. Ellenben csillapítás nélkül, a teljes élményt összegezve, erős alkar, váll fájdalommal, sőt akár még a diótörő balett felidézésével is zárhatnánk az ámokfutam végét.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11078
Kapcsolat:

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Sok szép egyenes görbét kívánok születésnapodra!

csöpi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 288

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: csöpi »

Isten éltessen sokáig drusza!
Kép:Sony VPL-VW50
ScreenLine Amleto 250x140 1.4Gain
CD-DVD:Sony DVP-S 7700
Erősítő:Yamaha RX-A 3030
Médialejátszó:HTPC+Bluesound Node 2i
Hangfalak:Clarus Titan front,Titan center,Rhea háttér
SUB: Focal Cobalt sw800
Kábelek:Neotech-Audioquest kábelek,Néhai tápelosztó

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

Boldog szülinapot!

komarfamily
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1078

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: komarfamily »

Boldog szulinapot!

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Csatlakozom 
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Dhcodoki moziszobája

Köszönöm srácok! 

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1200

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: thxfan »

10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 943

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

:happy bday:        Boldogat....
"Az igazi barát szemből támad."

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Fish »

Füled érjen bokáig! 

proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Spiky03
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 197

Dhcodoki moziszobája

Hozzászólás Szerző: Spiky03 »

Itt is akkor egy
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty