Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Én kértem Szepit, hogy ne szóljon... :-))

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2097

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Akik eddig nálam jártak (köztük Te is, Iván is) senkinek nem tűnt fel, hogy 2-3 pixel túlvetítés van.
Sőt! Legutóbb az sem tűnt fel, hogy alulról hiányzott legalább 1 centi.

Én láttam csak nem szóltam
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

Nálad az lehet a gond, hogy nem merőleges a vászon a projektorra. Ilyenkor a lens shift-el szépen vissza lehet csalni a képet és amerre trapézol azzal ellentétes arányba mozgatni a projit.
Akik eddig nálam jártak (köztük Te is, Iván is) senkinek nem tűnt fel, hogy 2-3 pixel túlvetítés van.
Sőt! Legutóbb az sem tűnt fel, hogy alulról hiányzott legalább 1 centi.  

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Moziszoba építés

A projektor lehetőleg vízszintesen legyen(előre-hátra is) és egyenesen előre nézzen! Ekkor is előfordulhat (mint pl. nálam), hogy a vetített kép nem a vízi mértékhez, hanem a vászon aljához van igazítva, néhol picit rávetítve a fekete részekre. Valószínűleg nálam az álmenyó, a vászon tok nem vízszintes, a vászon és a vetítő tengelye sem párhuzamos, ezért nekem még soha nem sikerült pontosan, saroktól sarokig a fekete kereten belülre vetítenem (szerencsére eddig még nem haltam bele ...).

Lens shift

Nálad az lehet a gond, hogy nem merőleges a vászon a projektorra. Ilyenkor a lens shift-el szépen vissza lehet csalni a képet és amerre trapézol azzal ellentétes arányba mozgatni a projit.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég

Moziszoba építés

A projektor lehetőleg vízszintesen legyen(előre-hátra is) és egyenesen előre nézzen! Ekkor is előfordulhat (mint pl. nálam), hogy a vetített kép nem a vízi mértékhez, hanem a vászon aljához van igazítva, néhol picit rávetítve a fekete részekre. Valószínűleg nálam az álmenyó, a vászon tok nem vízszintes, a vászon és a vetítő tengelye sem párhuzamos, ezért nekem még soha nem sikerült pontosan, saroktól sarokig a fekete kereten belülre vetítenem (szerencsére eddig még nem haltam bele ...).

Lens shift

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

A mellékelt kép szerint tervezem a moziszobát megépíteni.
Az ablakok helyzete nem tökéletes, mivel felújításról van szó nem lehet teljesen szabadon rakosgatni őket, ha nem a meglévő áthidalókat használom fel elég nagy költséggel jár.

Mennyire lehet középre vetíteni a képet ha a vetítőt hátul a szoba tengelyéhez képest kicsit jobbra tudom elhelyezni ?

msz.png

Tuti ott lesznek a szubok, ahol be vannak rajzolva?

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Az ablakok helyzete nem tökéletes, mivel felújításról van szó nem lehet teljesen szabadon rakosgatni őket, ha nem a meglévő áthidalókat használom fel elég nagy költséggel jár.

Mennyire lehet középre vetíteni a képet ha a vetítőt hátul a szoba tengelyéhez képest kicsit jobbra tudom elhelyezni ?

msz.png

Helyesen szólott a kolléga.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Moziszoba építés

msz.png

Lens Shiftes géppel simán megoldható.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

kennystyle
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: kennystyle »

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Majdnem ekkora a nappali nálunk most ráadásul félig galériás itt mozizunk most.Sok üvegfelület sok nyílás de elég szép hangnyomást tudok elérni.Nem agyon torzítva persze.Ezért is gondolkodom ekkora méretben.Egy Oppo105d a forrás Ca 751 erősítő és két 328 Rel sub és Revel concerta hangfalak a régi.
Nagyon élvezetes teljesítményre képes a rendszered, pláne, hogy hiányérzeted sincs, mindazonáltal amennyiben valóban igazi mozis feeling-re vágysz (megfelelő minőség mellett persze), ez a cucc kevés lesz oda. Nem beszélve arról, hogy a pénztárca barát AT vásznak perforáltak (vagy mikroperforáltak), amely további hangnyomáscsökkenéssel jár (kb. 8-10 dB az 5 KHz-15KHz-es tartományban!
A nagy közönség által is megfizethetőnek vélt projektorok közül  az Epson 9300 az egyedüli, amit nyugodt szívvel javasolnék egy ekkora felületre. Pláne, hogy a fényáram 5-10%-ról kapásból le kell, hogy mondj, ha valóban AT vászonban gondolkodsz. További kb. 30%-ot az anamorf képarány miatti túlvetítésnél kukázol, úgyhogy sok alternatívád tényleg nem marad a jó képre. 5,4 méterről 3,5 m széles képet nézni, az nagyjából a THX által ajánlott nézési távolság maximuma (36 fok). A Concertákat nem javaslom normális orientációban a vászon mögé tenni, mivel ekkor iszonyat magasra kerülne a sugárzó akusztikai tengelye, ha lejjebb ereszted őket, akkor meg a középsugárzót takarja ki pont a vászon kerete, ami szintén balszerencsés megoldás. Nevetségesen hangzik, de az egyedüli (és a legjobb!) megoldás az, ha fejre állítva teszed  őket be a vászon mögé! Így a vetített kép alja kezdődhetne elég lentről (ami amúgy nagyon mozis), miközben a közép és magas sugárzó nagyjából pont fül magasságba esne (ami kívánatos), ráadásul ez történetesen a vászon kb. alsó 1/3-a. Pont ahol lenniük kell. Ha semmiképp sem akarsz falba süllyeszthető LCR-eket, muszáj lesz a Concertákat "befalaznod", ellenkező esetben diffraktáció lép fel, ráadásul veszítesz a szobából 45 cm-t Mondjuk ha a szubot is el akarod tüntetni szem elől, akkor még többet is. Sőt, ha a kettőből ráadásul 1-et hátra akarnál rakni (ami amúgy javallott), hátulról is leugrana ugyanennyi.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1483

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Cutler »

De azon gondolkozom hogy ha végre sínen lesz minden hogy esetleg csatlakozom a fórumhoz és akkor majd be tudok számolni minden lépésről.Persze ha érdekel valakit.Szerintem már csatlakoztál a fóumhoz Persze, hogy érdeki az embereket, nyugodtan számolj csak be a lépéseidről. Az sem baj, ha előbb kérdezel és csak utána csinálsz valamit vagy vásárolsz Sok szaki van errefelé és lehet, hogy sok felesleges kiadástól meg tudod magad kímélni, ha hallgatsz rájuk.
Sok sikert a projekthez!

vicious
Isten Hozott! :)
Értékelés: 3

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: vicious »

Majdnem ekkora a nappali nálunk most ráadásul félig galériás itt mozizunk most.Sok üvegfelület sok nyílás de elég szép hangnyomást tudok elérni.Nem agyon torzítva persze.Ezért is gondolkodom ekkora méretben.Egy Oppo105d a forrás Ca 751 erősítő és két 328 Rel sub és Revel concerta hangfalak a régi.

vicious

Moziszoba építés

Igazából kb 3.5m széles képet szeretnék,nekem az kényelmes 5-5.5m távolságról-Lehet hogy ez másnak kevés de nekem valahogy fárasztó ha nagyobb képet néznék közelebbről.Ráadásul szinte mindig felirattal. Hogy miért 5méter  akkor a szélesség? Helyi építészeti előírás a minimum szélesség,
Igen tudom hogy nem lesz olcsó ha teljesen végig akarom vinni "profi" szinten de hát mi is ez a szint?Én úgy vagyok vele ha már van egy jó akusztikájú sötét szobám kényelmes fotelekkel akkor már többet léptem előre még a régi cuccokkal, is mintha a nappalit fejleszteném.
Azt hogy milyen lesz a hang és kép rendszer azon még csak agyalok.jelenleg.
De azon gondolkozom hogy ha végre sínen lesz minden hogy esetleg csatlakozom a fórumhoz és akkor majd be tudok számolni minden lépésről.Persze ha érdekel valakit.
De hogy visszatérjek a kérdésre szóval sarkok  levágása ok persze nem szünteti meg az állóhullámokat de jelentősen csökkenti?

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég

Moziszoba építés

Irigylésre méltó méretek, pláne ha ez még ráadásul a nettó, megépített mozi mérete is egyben. Ekkora légköbméterű helység (mozi) referencia szintű behangosítása nem kis feladat. 
Ekkora légtér (5x8x3 méter), szigetelve, csillapítva, már PA teljesítményű rendszert követel(ne). 

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Ez egy különálló épület lesz,mellette lesz egy kis faház nyaraló.A hangszigetelésnek nincs jelentősége mert az épület egy nagy telken lesz. a szomszéd kb 100 méter.A szoba méretei a tervek szerint 8x5méter 3méteres belmagassággal.Ami biztos hogy hangáteresztő vásznat szeretnék.Két sort lenne  előre egy kétszemélyes fotelt,hátulra a gyerekeknek valami kanapé szerűséget.
Ami nálam probléma lesz hogy nem akarok semmiféle ásványgyapotot bevinni a szobába.
Műszaki része a dolognak:vinném át a jelenleg itthon használt cuccomat a nappaliból.Úgy gondolom hogy ha meg lenne a közel ideális környezet a mozizáshoz igazából akkor látnám meg hogy mire képes a mostani cucc és utána lehetne gondolkodni hogy merre tovább.
Számomra legalább olyan fontos egy jó fotel vagy egy szép szőnyeg mint egy erősítő.
Irigylésre méltó méretek, pláne ha ez még ráadásul a nettó, megépített mozi mérete is egyben. Ekkora légköbméterű helység (mozi) referencia szintű behangosítása nem kis feladat. Ahogy egy 5 m széles frontfalon elhelyezhető vászon sem csekély kihívás elé állít egy projektort. A hang- és képrendszerről is tudsz valamit mondani? Az ásványgyapotot amúgy simán el tudod kerülni egy kis odafigyeléssel, utána olvasással esetleg hozzáértő ember bevonásával. Szép projekt, de a méretek miatt a könnyen szívhatja le a projekt a zsebedet.

komarfamily
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1030

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: komarfamily »

Akkor erdemes lenne itt vegigolvasnod dhcodoki vagy thxfan szobajat. Sok hasznos dolog van bennuk.

vicious

Moziszoba építés

Ez egy különálló épület lesz,mellette lesz egy kis faház nyaraló.A hangszigetelésnek nincs jelentősége mert az épület egy nagy telken lesz. a szomszéd kb 100 méter.A szoba méretei a tervek szerint 8x5méter 3méteres belmagassággal.Ami biztos hogy hangáteresztő vásznat szeretnék.Két sort lenne  előre egy kétszemélyes fotelt,hátulra a gyerekeknek valami kanapé szerűséget.
Ami nálam probléma lesz hogy nem akarok semmiféle ásványgyapotot bevinni a szobába.
Műszaki része a dolognak:vinném át a jelenleg itthon használt cuccomat a nappaliból.Úgy gondolom hogy ha meg lenne a közel ideális környezet a mozizáshoz igazából akkor látnám meg hogy mire képes a mostani cucc és utána lehetne gondolkodni hogy merre tovább.
Számomra legalább olyan fontos egy jó fotel vagy egy szép szőnyeg mint egy erősítő.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Sziasztok

Egy különálló moziszobát szeretnék építeni,nagyjából már összeállt a terv.Egyedül a födémnél vagyok dilemmában.Nem tudom hogy fafödém vagy egy hagyományos Porotherm beton áthidalós béléstestes födém lenne a jobb az akusztika miatt.
A másik hogy mivel most épülne érdemes a sarkokat valahogy "levágni" hogy oda utólag ne kelljen basszuscsapdát tenni.
Előre is köszönök mindennemű hozzászólást tanácsot.

Szia!
A könnyűszerkezetű felépítmények akusztikai szempontból kellemesebben viselkednek, de hanggátlásukra jobban oda kell figyelni, szemben a tégla építésűekhez. Az, hogy lecsapod a sarkokat még nem szabadít meg a basszus hangok okozta kellemetlenségektől, mivel azok nem azért keletkeznek, mert nincs 90 fok a sarkoknál, hanem mert a fizikát nem lehet megerőszakolni. Más kérdés, hogy egyrészt a sarkok kezelése jelentősen csökkenti a szoba belsejében tapasztalható anomáliákat (null és csúcspontok intenzitását), másrészt azok nyilván és jellemzően a sarkokban érezhetők igazán. Ne feledd, egy szobában jó pár elem van, ami egymással 90 fokot zár be. Ezekre is gondolj, ha már előrelátó akarsz lenni! Bölcs dolog (ha megteheted) törekedni arra, hogy ne legyenek egymással párhuzamos felületek. Minimális szögbeli eltérés is pozitívan befolyásolja az akusztikai végeredményt. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy a szoba belseje felé hogyan, milyen anyag felhasználásával, milyen technológiával és milyen mélységi méretben alakítod ki a rétegrendet, a falszerkezetet, a mennyezetet. Szerintem írhatnál is pár sort a szobáról, a tervezett technikáról, stb.! Sokan örülnének neki :-) Sok sikert hozzá!

vicious

Moziszoba építés

Sziasztok

Egy különálló moziszobát szeretnék építeni,nagyjából már összeállt a terv.Egyedül a födémnél vagyok dilemmában.Nem tudom hogy fafödém vagy egy hagyományos Porotherm beton áthidalós béléstestes födém lenne a jobb az akusztika miatt.
A másik hogy mivel most épülne érdemes a sarkokat valahogy "levágni" hogy oda utólag ne kelljen basszuscsapdát tenni.
Előre is köszönök mindennemű hozzászólást tanácsot.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1199

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Ráakadtam erre az oldalra: 
https://www.vidaxl.hu/e/8718475932499/m ... ape-fekete
Nem tudom milyen minőség, de hátha valakit érdekel, az ár egész jó. Van 2 és 3 személyes, karfával és anélkül is

Nagyon jól néz ki és az ára is vállalható, csak kár, hogy műbőr. Egy sima fekete szövettel jobb lenne szerintem.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

dorek
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 22

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dorek »

Ráakadtam erre az oldalra: 
https://www.vidaxl.hu/e/8718475932499/m ... ape-fekete
Nem tudom milyen minőség, de hátha valakit érdekel, az ár egész jó. Van 2 és 3 személyes, karfával és anélkül is

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Moziszoba építés

Ma két olyan szobában is jártam, amihez nem kell hozzányúlni akusztikailag, legalábbis a beavatkozás nem hozna számottevő előnyöket. De igazad van, a legtöbb helyen vannak basszusproblémák, ám ezen a falra kenhető folyékony kulimász biztosan nem segít.Persze, de a kulimász nálam rendbe tette az 500hz feletti tartományt ès most már csak az alatt kell javítani.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10970
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Az alsó tartományt, azt szinte nincs olyan, hogy ne keljen csillapítani, de a felsőt és középsőt is, ha nincs kezelve a szoba.
Ma két olyan szobában is jártam, amihez nem kell hozzányúlni akusztikailag, legalábbis a beavatkozás nem hozna számottevő előnyöket. De igazad van, a legtöbb helyen vannak basszusproblémák, ám ezen a falra kenhető folyékony kulimász biztosan nem segít.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Moziszoba építés

Érdemes megvizsgálni, hogyan viszonyul egymáshoz a különböző oktávok utózengési ideje. Ha nagy eltérések vannak, az teljesen felboríthatja a hangzási egyensúlyt. Nálad is fele akkora értéket mutatott a felső tartomány zengése a többihez képest, ezért kellett utólag csillapítanod az alsó tartományt.

Amúgy meg a két említett szoba méretei között kb. 3x eltérés van, ezt is érdemes figyelembe venni.

Az alsó tartományt, azt szinte nincs olyan, hogy ne keljen csillapítani, de a felsőt és középsőt is, ha nincs kezelve a szoba.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10970
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Akkor, nálam miért nem lett túl csillapítva  ?
Érdemes megvizsgálni, hogyan viszonyul egymáshoz a különböző oktávok utózengési ideje. Ha nagy eltérések vannak, az teljesen felboríthatja a hangzási egyensúlyt. Nálad is fele akkora értéket mutatott a felső tartomány zengése a többihez képest, ezért kellett utólag csillapítanod az alsó tartományt.

Amúgy meg a két említett szoba méretei között kb. 3x eltérés van, ezt is érdemes figyelembe venni.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”