Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Vettél 10 Agarat a múltban, időközben elpusztultak, de jönnek az újak, mégis veszel újra. Pedig ugyanazt tudják, vagy kicsit jobban.
Ja igen ! OFF picit de
NEM veszek agarat hanem tenyésztünk
Vettél 10 Agarat a múltban, időközben elpusztultak, de jönnek az újak, mégis veszel újra. Pedig ugyanazt tudják, vagy kicsit jobban.
Ja igen ! OFF picit de
NEM veszek agarat hanem tenyésztünk
Enged meg, az új filmeknek semmi köze a lelkes felsorolásodhoz. H érthető legyek mondjuk A visszatérőnek mi köze, hozzá, h megvetted a Vissza a jövőbe sorozatot több verzióba. Sztem semmi, de javíts ki ha tévedek. De mondhatom a te nyelveden is. Vettél 10 Agarat a múltban, időközben elpusztultak, de jönnek az újak, mégis veszel újra. Pedig ugyanazt tudják, vagy kicsit jobban.
khm.. te se gondolod ezt túl komolyan
hány filmet is tudnál megnézni idén 4K?
És mennyit DVD vagy Blu?
és te beérnéd azzal a 3-5 filmmel amit idén megnézésre érdemesnek találsz?
Enged meg, az új filmeknek semmi köze a lelkes felsorolásodhoz. H érthető legyek mondjuk A visszatérőnek mi köze, hozzá, h megvetted a Vissza a jövőbe sorozatot több verzióba. Sztem semmi, de javíts ki ha tévedek. De mondhatom a te nyelveden is. Vettél 10 Agarat a múltban, időközben elpusztultak, de jönnek az újak, mégis veszel újra. Pedig ugyanazt tudják, vagy kicsit jobban.
khm.. te se gondolod ezt túl komolyan
hány filmet is tudnál megnézni idén 4K?
És mennyit DVD vagy Blu?
és te beérnéd azzal a 3-5 filmmel amit idén megnézésre érdemesnek találsz?
ez ma már nem érv
Hol voltak két évig?
Japánban már a 8K megy nálunk meg a 4-hez sincs semmi
ha meg lesz akkor az is mivel játszod le? Mennyibe fog kerülni?
És itt a mókusvakítás újabb ékes példája meg a haramiaságnak, a 4K-ban kiadandó már VHS-en is megvett, aztán DVD-n, aztán kerülj szinkronba DVD-n, aztán szuper extended rendezőivágatlan DVD, aztán HD DVD, itt ugye egy kis bukással, aztán még hogy el ne feledjem jön a fullHD BluRay, aztán a 3d BluRay, és most köszönget majd 2 évvel a megjelenítők forgalomba hozatala után a 4K?
engedd meg hogy ne tapsikoljak örömömben ennek
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP
Kb még két hétig...
ez ma már nem érv
Hol voltak két évig?
És itt a mókusvakítás újabb ékes példája meg a haramiaságnak, a 4K-ban kiadandó már VHS-en is megvett, aztán DVD-n, aztán kerülj szinkronba DVD-n, aztán szuper extended rendezőivágatlan DVD, aztán HD DVD, itt ugye egy kis bukással, aztán még hogy el ne feledjem jön a fullHD BluRay, aztán a 3d BluRay, és most köszönget majd 2 évvel a megjelenítők forgalomba hozatala után a 4K?
Kb még két hétig...
ez ma már nem érv
Hol voltak két évig?
Ugyan a gyártóknak mennyivel kerülne többe 3 chipes dlp projit elő állítani.Igaz Benq w1400-nál sem látni szivárványt.De mennyivel többet kilehetne hozni belőle.Vagy lehetséges-e optikát cserélni és azzal jobb képet kicsiszolni.
Hát ... nehéz kérdések ezek!
Egy kis matematika (szöveges feladat): ha egy DLP projektor kerül 300eFt-ba, amiben benne van minden (DMD, vezérlés, lámpa, tápegység, optika) akkor 3db DLP projektor mennyibe kerül? Ugye 900eFt-ba? És mi nincs ebben ami egy 3 chip-es DLP-ben benne van? Kb. egy prizma. Ennek viszont simán ki kellene, hogy jöjjön a 3 gépben benne levő, de a 3 chip-es gépbe szükségtelen dolgok árából (2db tápegység, 3db színkerék, 2db optika, 2db lámpa, stb.)
Akkor a kérdés: ha 3db DLP projektor 900eFt-ba kerül, akkor miért mondjuk 8 milliótól indul egy 3 chip-es?
Na, ezt a feladatot nem tudom megoldani. Pontosabban sejtem a választ, de szerintem más is sejti. Ezért mondtam, hogy építsünk vagy tuningoljunk 3 chip-es DLP projektort. De persze én sem gondoltam teljesen komolyan.
Az optika cseréje a gyakorlatban reménytelen. Az 1 chip-es DLP gépekben elég tiszta és egyszerű optikai rendszer van, az ANSI kontraszt jó szokott lenni, szóval még ha sikerülne is cserélni, nem hiszem, hogy lényeges változást hozna.
Ami sok és lényeges változást hoz, az a 3 chip-es DLP vetítési technológia, a pár napja leírt okokból. Csak legyen aki kifizeti.
Ja, még egy dolgot elfelejtettem a 3 chip-el kapcsolatban, de most eszembe jutott.
A 3 chip-es rendszerben említettem, hogy nem kell pici pontra fókuszálni a fényt, ezért kevesebb vész el. De ennek van egy további, eddig nem említett hatása is.
Az UHP lámpában az elektromos ív különböző részein keletkeznek a különböző hullámhosszú fénysugarak. A vörös fény az ív végein keletkezik nagyrészt. A lámpa öregedésével párolognak az elektródák és emiatt az ív hosszabbá válik, a vörös fény forrásai így távolabb kerülnek a pontos fókuszponttól. Így tehát nem csak hogy abszolút értékben kevesebb vörös fény keletkezik, de ami mégis keletkezik, az sem nagyon talál bele a pici "lyukba", ahova az 1 chip-es DLP rendszerben bele kellene találnia.
Ez a probléma nincs jelen a 3 chip-es DLP esetén (hiszen ott nagy felületen léphet be a fény) ezért a lámpa öregedésével kevésbé lesz vöröshiányos a kép. Vagy legalábbis egy fokkal kevésbé...
Ugyan a gyártóknak mennyivel kerülne többe 3 chipes dlp projit elő állítani.Igaz Benq w1400-nál sem látni szivárványt.De mennyivel többet kilehetne hozni belőle.Vagy lehetséges-e optikát cserélni és azzal jobb képet kicsiszolni.
felszámolva
Írkáld csak nyugodtan, mert azért elolvasom olvasva érdekel, mint működő megoldás hogy meg is valósítsam na az már nem.
az egész 3D meg 4K egy komplett mókusvakítás, azért hogy legyen mit újra és újra eladni
2 éve van 4K TV a boltokban de a mai napig nincs !! legális elérhető tartalom hozzá...
Kb még két hétig...
Red75:
> Egyrészt, engem érdekelt volna, (ezért kérdeztem róla sokat) de sajnos túl macerás. Ezért letettem róla.
Macerás megépíteni vagy macerás használni?
Megépíteni tényleg macerás, de használni nem. Megépíteni egyszer kell, használni minden nap. Az építést leírom szívesen, de az tényleg hosszú.
A használat annyi, hogy egy ikont rádobok egy másikra az egérrel. Ez annyira azért nem bonyolult. Meg persze ha láthatóan szar a kép, akkor ellenfázisban rezeg a tükör, akkor meg kell nyomni az F7 gombot. Nekem ez simán vállalható macera azért, hogy olyan képet lássak amit most látok. De tisztelem mások véleményét is, nyilván nem mindenkinek éri ez meg. Mások vagyunk.
> Másrészt nemrég járt nálam egy Projectiondesign Avielo Prisma tesztelésre. Ez "csupán" egy 1080P gép, viszont olyan minőségű optikával, hogy még most is a hatása alatt állok.
Haha. Úgy tűnik, hogy mások is kezdik felismerni az optika fontosságát. Zene füleimnek.
Innen már csak egy lépés hogy ezt az optikai minőséget követeld egy géptől de szivárvány nélkül és nagyobb fényerővel, azaz a 3 chip DLP világa.
> 2.5m széles képet vetítettünk vele és hihetetlen borotvaéles és színhű képe volt. Pedig láttam már sok jó, illetve jónak mondott gépet, de ez überelt minden eddigit.
Akkor lassan kezded érteni miért nem veszem ki a dobozból a samu-kat évek óta. Eladni nem akarom őket mert egy passzív polarizált 3D rendszernek jó alapjai lesznek, de be sem kapcsolom őket a Titan mellett...
> Ennek fényében azt gondolom, hogy 4K ide, tükörrezgetés oda, én egy ilyennel maximálisan elégedett volnék.
Valószínűleg ezért nem érdekli a tükörrezgetés a valóban jó gépek tulajdonosait. Ha 1080p lenne az én projektorom felbontása, én sem állok neki macerálni a tükörrel. De így muszáj volt. És mivel egyszer majd 4K-ra is használható lesz (ha majd egyszer lesz olyan FullHD projektorom ami a Titán mellett labdába tud rúgni) és lesz rendes mennyiségű 4K tartalom is, akkor majd ismét hasznos lesz. Nekem megérte, de tény, hogy ez egy kényszermegoldás volt és soha nem is lesz más.
Írkáld csak nyugodtan, mert azért elolvasom olvasva érdekel, mint működő megoldás hogy meg is valósítsam na az már nem.
az egész 3D meg 4K egy komplett mókusvakítás, azért hogy legyen mit újra és újra eladni
2 éve van 4K TV a boltokban de a mai napig nincs !! legális elérhető tartalom hozzá...
azért a 4k kicsit más mint a 3d.. sokkal jobb és izgalmasabb.. ha lesz olcsóbb elérhetőbb native 4k vetítő te is lefogod cserélni sztem, de persze lehet nem, én biztosan! addigra bőven lesz bőséges tartalom is, ne temessük már, a 3d azt nyugodtan lehet
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor
- Red75
- V.I.P.
- Értékelés: 830
Az egyébként engem is meglepett, hogy a felbontás duplázása mennyire nem érdekel senkit.
Egyrészt, engem érdekelt volna, (ezért kérdeztem róla sokat) de sajnos túl macerás. Ezért letettem róla.
Másrészt nemrég járt nálam egy Projectiondesign Avielo Prisma tesztelésre. Ez "csupán" egy 1080P gép, viszont olyan minőségű optikával, hogy még most is a hatása alatt állok. 2.5m széles képet vetítettünk vele és hihetetlen borotvaéles és színhű képe volt. Pedig láttam már sok jó, illetve jónak mondott gépet, de ez überelt minden eddigit.
Ennek fényében azt gondolom, hogy 4K ide, tükörrezgetés oda, én egy ilyennel maximálisan elégedett volnék.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Mindenesetre ha senkit nem érdekel a téma, akkor szó se essen róla többet, magamnak nem írogatok. De ha van érdeklődés akkor szívesen.
Mindenesetre ha senkit nem érdekel a téma, akkor szó se essen róla többet, magamnak nem írogatok. De ha van érdeklődés akkor szívesen.
nekem amúgy nem idegen pl a hdmi kábel téma mivel jószerével a modern projektorhasználat elengedhetetlen része, és persze már nem csak azé, hanem a HD hangok miatt a hang szekció is rá van szorulva
ha éppen engem kérdez valaki, a 4K-ra trükköző tükör pl engem nem érdekel egyáltalán (mégsem tüntettem ellene )
Egyetértek. Halkan jegyzem meg, hogy ennek a témának az eredeti címe pont a felbontás duplázásával lett volna kapcsolatos de azután jobban átgondoltuk a dolgot Fodesz Mesterrel és jobbnak ítéltünk egy általánosabb címet. Szerintem bejött, mert elég látogatott téma lett ebből igen gyorsan.
Az egyébként engem is meglepett, hogy a felbontás duplázása mennyire nem érdekel senkit. A vicc az, hogy pont azokat nem érdekli akiknek tuti simán alkalmas lenne a célra a projektoruk és olyan komoly gépük van, hogy lenne is értelme megcsinálni. Ezek konkrétan FullHD felbontású 3 chip-es DLP gépek. Két ilyenről tudok, az egyik tulajdonosa személyesen mondta nekem, hogy nem érdekli a 4K semmilyen formában, a másikat is ismerem (más fórumról is) de ő sem érdeklődött még a dolog iránt. Lehet, hogy azért nem érdekli őket a dolog, mert tényleg elég a gyakorlatban a FullHD felbontás és annyira elégedettek most is, hogy eszük ágában sincs semmiféle további matatás a kép oldalán, csak élvezik amit látnak és kész. Gratulálok nekik.
Még halkabban megjegyzem azt is, hogy nálam is van otthon (évek óta) gyári dobozban két egyforma, új FullHD projektor, ezekkel simán lehetne 4K-t is vetíteni és még tükör sem kellene hozzá, csak fél pixel pontosan be kéne lőni a vetített képüket a vásznon és két HDMI kábelen rádugni őket a HTPC-re és két projektorral mehetne a virtuális (de szemre meggyőző és fényes) 4K verítés. De ki sem veszem őket a dobozukból, mert ez engem sem érdekel. A 720p projektorral 1080p (vagy jobb) képet vetíteni egy olyan cél volt ami lelkesített és hajlandó voltam rá energiát áldozni. A két FullHD projektorral 4K-t vetíteni engem sem érdekel. Fura. Igazából én is elégedett vagyok és csak élvezni szeretném amit látok. Mostmár legalábbis. De a 720p valóban kevés volt, nem volt elég képi információ a vásznon, szóval nekem megérte ezt megcsinálni.
Na ezt majd megnézem náluk. http://www.valkokangas.net/tuote/2332/b ... projektori
felszámolva
,bugdácsolások é
ez is egy bug volt
nekem amúgy nem idegen pl a hdmi kábel téma mivel jószerével a modern projektorhasználat elengedhetetlen része, és persze már nem csak azé, hanem a HD hangok miatt a hang szekció is rá van szorulva
ha éppen engem kérdez valaki, a 4K-ra trükköző tükör pl engem nem érdekel egyáltalán (mégsem tüntettem ellene )
,bugdácsolások é
ez is egy bug volt
Tisztelt fórumtársak!Érdeklődve és örömmel fogtam neki az új téma olvasásának, de legnagyobb sajnálatomra ez már nem a cìmben megadottakról szól.Kérlek kanyarodjunk vissza az eredeti témához.És legyen újra projektorokról és vásznakrol szó.Kezdeti lépések,bugdácsolások és tapasztalatok megosztása A-Z ig.
felszámolva
Hogy mi számít átverésnek, azt szerintem kizárólag a vevő döntheti el, nincs jogunk ezt kívülről meghatározni. A vevő érdeke az, hogy elégedett legyen a termékkel, szolgáltatással. Hogy ez az elégedettség csak rá érvényes, senki másra nem, az nem von le az értékéből. Van, aki nem hajlandó műanyag tálból enni, csak Zsolnay porcelánból. Mondhatnánk, hogy ugyanazt az étket eszi, az íze nem változik, tehát őt átverték, de lenne értelme erről győzködni?
Egyfelől ez igaz, de ha az emberünk az adott szolgáltatással vagy termékkel csak vélt pozitívumok alapján elégedett a veszély mindig fennáll, hogy csalódni fog (tehát, hogy átverték) és erre a veszélyre érdemes felhívni a figyelmet. Ha a pozitívum valós és igazolható biztosan nem fog csalódni.
Nem azzal van a baj, aki azért eszik Zsolnay tányérból, mert finomabbnak gondolja, mintha műanyag tányérból enne, hanem azzal, aki úgy adja el a Zsolnay tányért, hogy abban az étel finomabb!
BEAG HEC-45 - HiVox Lupus C Mk II S DAC - PC
VDC Marquee 9500LC CRT projektor
VDC Marquee 9500LC CRT projektor
- mezzo
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 103
Ez egy "leheletfinom" banánhéj. Főleg a gyorsan avuló (elértéktelendő) kütyük világában, aminek a művészethez semmi köze sincs, amíg mondjuk a Zsolnaynak vagy éppen a Herendinek meg van. A művészet pedig nem más, mint időtálló érték. Már csak azért is, mert az időnél nincs bölcsebb kritikus.
Van, aki nem hajlandó műanyag tálból enni, csak Zsolnay porcelánból. Mondhatnánk, hogy ugyanazt az étket eszi, az íze nem változik, tehát őt átverték, de lenne értelme erről győzködni?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10990
- Kapcsolat:
De valamit azért tehetünk: pedagógiai eszközökkel igenis tehetünk azért, hogy az átlagos vásárlót se lehessen olyan könnyen átverni. Persze ha a vásárló ebben partner. Ha nem, akkor hagyni kell, hogy vegyen amit akar, ehhez is joga van. De meg kell adni a lehetőséget, hogy korrekt információt kapjon, majd ezek után azt vesz amit akar, az már az ő felelőssége. Én tanár vagyok, erre esküdtem fel és ezt komolyan gondolom. Még akkor is ha csak pár évet tanítottam, tehát ezirányban még sokkal jelentéktelenebb a munkásságom, mint más irányokban.
Én is tanítok, de nem vagyok tanár. Annak idején azt verték a fejembe, hogy ne azt nézzük, ki mondja, hanem hogy mit mond, tehát tartsuk fenn a jogot magunknak a kételkedésre, ne legyünk tekintélyelvűek. Így hát én nem is verek senkinek a fejébe általam ténynek gondolt dolgokat, mert ez szerintem téves út.
Hogy mi számít átverésnek, azt szerintem kizárólag a vevő döntheti el, nincs jogunk ezt kívülről meghatározni. A vevő érdeke az, hogy elégedett legyen a termékkel, szolgáltatással. Hogy ez az elégedettség csak rá érvényes, senki másra nem, az nem von le az értékéből. Van, aki nem hajlandó műanyag tálból enni, csak Zsolnay porcelánból. Mondhatnánk, hogy ugyanazt az étket eszi, az íze nem változik, tehát őt átverték, de lenne értelme erről győzködni?
Egy topik eleji hozzászólásodban lévő mondat felkeltette az érdeklődésem, de eddig nem terelődött rá a figyelem:
"Ja, és én elég komolyan gondolom és festett falra vetítek. :-)"
Kifejtenéd bővebben?
Én optikában utazom, így az emberi szem működéséről illetve a fény egyéb tulajdonságairól felszedtem némi információt. Ettől még persze írhatok hatalmas baromságokat, de a SZEMÉLYES VÉLEMÉNYEM jelenleg ezzel a kérdéssel kapcsolatban az, hogy a fehér fal nem teljes marhaság.
Nem is optimális, hiszen a színek visszaadása pl. valószínűleg NEM lesz olyan pontos mint egy profi vásznon, de a fehér fal diffúz visszaverése miatt nem lesz hotspot sem a képben, minden irányból azonos színeket és kontrasztot látunk, szóval ANNYIRA nem rossz ez, amennyire az átlagos házimozis hiszi. És nagyon textúrája sincs, tehát nem lesz rajta Moire sem.
A kontraszt természetesen nem lesz olyan mint egy irányított visszaverésű vászonnál, ezért ha világos falak között kell vetíteni, akkor a fehér fal NAGYON ROSSZ megoldás. De egy denevérbarlangban, ahol tényleg minden fekete, szerintem meglepően jó képet lehet rá vetíteni.
Meg persze ha rendes projektort használ az ember, akkor jobb lesz az eredmény mint ha kevésbé jó a projektor ANSI kontrasztja. Nálam a 3 chip-es DLP szerintem teljesen jó képet vetít rá. Első körben persze.
Önámítás lenne azt gondolni, hogy egy rendes vászon nem lenne jobb, nyilván jobb lenne, de az én szemem nem igazán érzékeny a színek pici eltéréseire, így nekem első körben megfelel. Később majd szeretnék én is vásznat, de mindeképpen hangáteresztőset, az meg nem olyan egyszerű ügy, így most megelégszem a fehér fallal is, mert olyan vásznat meg nem akarok venni amit azután cserélni kell, az a legnagyobb pénzkidobás szerintem. Akkor inkább ideiglenesen a fehér fal, azután egy rendes szőtt vászont amit nem kell cserélgetni. De arra most biztosan nincs keret, így egyelőre marad a fal.
...a teljes HiFi és házimozi iparág totális átvágás az emberek többsége számára, hiszen egyáltalán nem garantálja, hogy a filmet/muzsikát jobban élvezzük az itt hadrendbe állított eszközök által...
Teljesen igazad van. De ha már tágítás, akkor tágítsunk nagyot: és egyéb iparágakkal mi a helyzet? Pl. az autóipar? Manapság az ipari szabvány háromévente új autót venni. Valaki megvesz egy autót, fizeti rá a hitelt és a kamatot, majd amikor már drasztikusan veszített az értékéből, eladja féláron az "5%-ban használt" autót és vesz egy újat, megint hitel, kamat, biztosítás, stb. Pár évtized után egy ház árát költi el az ember egy olyan termékre (meg kamatra) amire igazából nincs is szüksége, hiszen egy 3 éves autó szerintem nagymértékben tökéletes, már be van járatva, a kopásai minimálisak, tehát semmi valódi ok nincsen arra, hogy lecseréljük. Elkölti egy ház árát, miközben egy panelben lakik és "gazdagnak" tartja azokat akik családi házban laknak, Pont a minap találkoztam egy osztálytársammal általánosból aki egy 5 milliós új autóban ült és tudom, hogy velünk szemben lakik egy panelben. Ez már legalább a 8. vadi új autója, már simán kétszer megvehette volna a mi házunkat az autókra költött pénzből meg a panel árából, de nem, én vagyok a gazdag, mert nagy házban lakom (és közben 18 éves autóval járok).
Nemrég az 1.0 (ja, még nem említettem, hogy mivel informatikus volam és sok a gyerek, mi ezeket verziószámozzuk név helyett, sokkal könnyebb mint néven nevezni őket! :-) szóval tavaly nyáron az 1.0 elment hamburgert sütni nyári munkára. Ő mesélte, hogy 150-200eFt-nál olcsóbb mobiltelefon semelyik kollégájának a zsebében sem volt, miközben tudja, hogy havi 60-70eFt-os fizetésért dolgoznak ott és ők nem diákok, hanem felnőttek. És ezeket a drága telefonokat SEMMIRE nem használják amire egy 20eFt-os telefon ne lenne képes. Nem futtatnak rajtuk OpenGL programokat (ami egyébként a 20eFt-os telefoon is fut) konkrétan SEMMI különbséget nem vennének észre ha egy 20eFt-os telefonra cserélné ki a bennük levő elektronikát valaki. Mégis megveszik több havi fizetésükért, majd NEM használják ki a bennük levő lehetőségeket, hiszen alapvetően fogalmuk sincs arról, hogy mi is van egy ilyen telefonban és azt mire lehetne használni.
Ezen példák alapján az autóipar és a mobiltelefon-ipar kicsalja az emberek pénzét? Miért? Bárkinek is kötelező drága telefont meg autót venni? Nyilván nem. Ezek az iparágak az átlagember hiúságára építenek, mert mindenki többnek és gazdagabbnak akar látszani mint a valóság és ennek eszköze a drága telefon meg az autó. Ha belerokkan a hitelbe, akkor is meg KELL venni mert a szomszédnak is van. És ugye a kedvenc reklámomban a párbeszéd: szüksége van magának erre az autóra? Válasz: nincs, de AKAROM.
Amire a vevők pénzt akarnak költeni, azt egy piacgazdaságban az ipar meg is fogja termelni mert az ipar célja a profit, azt meg úgy tudja elérni ha kelendő, jól eladható termékeket gyárt. Ez ellen SEMMIT nem tehetünk és nem is szabad tenni, hiszen ha mesterségesen korlátozzuk a gyártható termékeket (ahogy itt is történt 40 éven át) akkor végül sokkal rosszabb lesz a helyzet mint ha hagyjuk az ipart, hogy szépen tegye a dolgát.
De valamit azért tehetünk: pedagógiai eszközökkel igenis tehetünk azért, hogy az átlagos vásárlót se lehessen olyan könnyen átverni. Persze ha a vásárló ebben partner. Ha nem, akkor hagyni kell, hogy vegyen amit akar, ehhez is joga van. De meg kell adni a lehetőséget, hogy korrekt információt kapjon, majd ezek után azt vesz amit akar, az már az ő felelőssége. Én tanár vagyok, erre esküdtem fel és ezt komolyan gondolom. Még akkor is ha csak pár évet tanítottam, tehát ezirányban még sokkal jelentéktelenebb a munkásságom, mint más irányokban.
Uff, én beszéltem.
Értelek és megértelek, de ha kicsit tágítunk a látómezőn (tudom, nehéz, de nem is lehetetlen) és kimozdulunk a topikból, a teljes HiFi és házimozi iparág totális átvágás az emberek többsége számára, hiszen egyáltalán nem garantálja, hogy a filmet/muzsikát jobban élvezzük az itt hadrendbe állított eszközök által, vagy jobb lesz a vizuális/zenei ízlésünk, vagy műveltebbek leszünk tőlük. Ez engem jobban zavar, mint az egyesek és nullák sorsa a kábelek végén.
Még mindig a hinta vagy inkább a hanta.
Ebben egyetéretünk: A hifi nagy átverés!
Mint majdnem teljesen gyógyultnak az a meglátásom, hogy a körítéssel többet foglalkoznak a házimozisták mint a beltartalommal. Lenne egy hasonlatom ami most nem autós lesz. A magyar foci szar. Ennek ellenére akadnak olyan drukkerek akik töretlenül lelkesek ... A filmek túlnyomó többsége szar. Ennek ellenére rengeteg és ahogy látom egyre több pénzt dobálnak a júzerek ebbe a hobbiba. Köszönhető pl. Neked is ...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Másrészt viszont (volt) fizikatanárként (és gondolkodó emberként) küzdenem KELL az átverés ellen. Ha két termék között nincs (valahogyan) bizonyítható különbség de a vásárló abban a tudatban veszi meg, hogy van különbség, akkor az az én értelmezésem szerint átverés.
Értelek és megértelek, de ha kicsit tágítunk a látómezőn (tudom, nehéz, de nem is lehetetlen) és kimozdulunk a topikból, a teljes HiFi és házimozi iparág totális átvágás az emberek többsége számára, hiszen egyáltalán nem garantálja, hogy a filmet/muzsikát jobban élvezzük az itt hadrendbe állított eszközök által, vagy jobb lesz a vizuális/zenei ízlésünk, vagy műveltebbek leszünk tőlük. Ez engem jobban zavar, mint az egyesek és nullák sorsa a kábelek végén.
Nem Veled vitázom, hanem leírtam a véleményem, tehát ne feltétlenül a saját szavaidat keresd az enyémek között!
Nekem semmi bajom azzal, hogy mások véleménye különbözik az enyémtől. Ezért is mondtam százszor, hogy mindegy ki mit vesz a saját pénzén, ha a termék örömet okoz, akkor áldásom rajta.
Másrészt viszont (volt) fizikatanárként (és gondolkodó emberként) küzdenem KELL az átverés ellen. Ha két termék között nincs (valahogyan) bizonyítható különbség de a vásárló abban a tudatban veszi meg, hogy van különbség, akkor az az én értelmezésem szerint átverés.
És akkor amikor már majdnem értjük a dolgot, jön a kérdés, hogy ebben az értelemben a Placebo nevű gyógyszert gyártó cég átveri-e a vásárlóit? Hiszen a gyártó tudja hogy nincs valódi hatása a terméknek, az orvos, aki felírja, az is tudja, de a beteg NEM tudja és ezért mégis csak VAN valós hatása, hiszen a beteg jobban érzi tőle magát.
Nem olyan egyszerű kérdések ezek, sem etikai sem természettudományos értelemben, ezért is gondolom, hogy talán nem kellene a végsőkig vitatkozni rajtuk.
> A saját kísérlet lefolytatása tudományos, vagy vallásos közelítés a kérdéshez? Mert ugye azt írtad, e kettő közül lehet választani.
Ez a két alapvető megközelítés, de nyilván elképzelhető köztes hozzáálás is. A kísérlet tudományos. A tudomány lényege az, hogy CSAK azt az elméletet fogadjuk el valóságnak ami képes előre megjósolni egy kísérlet kimenetelét. Pl. ha egy súly lóg egy kötélen és elvágjuk a kötelet, akkor Newton törvényei alapján meg lehet mondani, hogy mi fog történni és mivel tényleg az is történik, Newton törvényeit igaznak fogadjuk el.
A technikai tudományok szerint két HDMI kábel képe/hangja között nem lehet különbség. Ez egy elmélet. Ha mégis kiderül, hogy van, akkor valamit elrontottak a mérnökök, akkor ezt az elméletet el kell vetni és másik elmélet kell helyette. De kísérlet nélkül ezt nem lehet eldönteni.
> Márpedig valamilyen döntést kell hozni, egyénenként eldönteni, mit veszünk. Te is döntöttél, én is és vélhetően egyikünket sem érdekel különösebben, hogy a többség mire jut.
Én a tudományos világnézetem alapján döntöttem az 1000Ft-os kábel mellett. De az ELSŐ olyan kísérlet után el fogom vetni az elméletemet amikor BÁRKI meg tudja különböztetni a képét/hangját két HDMI kábelnek. Amíg viszont ilyen kísérlet nem születik, nem mondhatok mást, minthogy "a tudomány jelenlegi állása szerint nincs különbség". De persze a döntést mindenkinek magának kell meghoznia vásárláskor.
Különösen azt kell figyelembe venni, hogy ha olcsóbb kábelt venne valaki, akkor mekkora VALÓS előnyt hozó termékre költhetné el a felszabadult pénzt. Pl. akusztikai panelekre. A magyar gyártóknak plusz bevételt hozna, a hang jobban szólna a moziban és végül mindenki jobban járna. Kivéve a nyugati kábelgyártót. Vagy ha pl. kábel helyett Veled beméretné a szoba akusztikáját és rendberakná. Akkor TE kapnád meg a felszabadult pénzt és az a pénz sokkal értelmesebb módon lenne elköltve. És innentől már egész más a leányzó fekvése.
> Csak akkor szólok közbe, ha valaki erősen elveti a sulykot érvelés közben, mert az már szándékos félrevezetés. Persze néhányan egy különös kényszer hatására nyomulnak abba az irányba, hogy a saját véleményük legyen az általános.
Nekem nincs is saját véleményem. Én pusztán bízom azokban a mérnökökben, akik a digitális jelátvitel megvalósítására tették fel az életüket és a tudásukat. Bízom, de csak addig, amíg egyszer nem csalatkozom. Pl. egy valaki által végzett kísértlet során.
Persze tagadni valamit sokkal könnyebb mint megcsinálni valamit. A különbség csak az, hogy általában az "okosok" csinálnak valamit, feltalálnak, fejlesztenek, építenek és előre próbálják vinnhi a világot, míg a kevésbé okosak sokszor az ellenkező irányba próbálják tolni a szekeret, tagadják a tudományt, valótlanságokat állítanak és bizonytalanságot keltenek az emberek fejében, mert a zavarosban könnyebb halászni, az emberek tudatlanságát kihasználva SOKKAL könnyebb pénzt keresni mint valós értékek teremtésével. Ez ellen mindenkinek küzdenie kell szerintem, mert csak együtt tehetjük helyre a dolgokat.
De persze abban teljesen igazad van, hogy nekem is mindegy ki mit vesz. Sőt, jobban belegondolva nekem NAGYON rossz lenne ha mindenki azokat a vackokat akarná otthonra, amiket én összevásárolgattam, mert ha lett volna rájuk kereslet, akkor sokkal drágábban lehetett volna eladni őket használtan, míg jelen helyzetben senkinek nem kellettek és ezért bagóért megszerezhettem őket. Ez az a pillanat amikor a személyes érdek azt diktálja, hogy mások véleményét még véletlenül se próbáljuk a sajátunk iráyába formálni. Igazából jobban meggondolva mégis csak sokkal okosabb dolog egy HDMI kábelre költeni félmillát, mint venni pl. egy olyan projektort mint az enyém, most, hogy tele van velük az Ebay. Ha valaki netán venne egyet és mégsem lenne elégedett, tuti engem átkozna, míg ha HDMI kábelt vesz ugyanabból a pénzből, akkor nyugodt lehetek, senki nem lesz mérges rám. Pont ezért nekem NINCS saját véleményem, NEM adok tanácsot senkinek és NEM akarom, hogy bárki is arra az útra lépjen amire én léptem. Mindenki vegyen azt ami neki tetszik és ne fogadjon el tanácsot senkitől, mert abból általában később csak sértődés van.
Hogy miért rugóznak a fórumtársak évek óta a témán azok után is, hogy "szakemberek" kijelentették, nem lehet különbség a HDMI kábelek produkciója között? Na ez egy érdekes kérdés.
Véletlenül nyomtam egy tetsziket pedig nem akartam ...
Már egy ideje figyelem a kettőtök közötti évődés. A következőt állapítottam meg. Valóban Te vagy a nagybetűs SÁRKÁNYFŰ ÁRÚS!
Mi lenne, ha Te állást foglalnál valamilyen témában? Félnél, hogy kiderül rosszul tudod? Helyette állandóan libegteted a témákat. Gyulai Pál töviről hegyire leírja, hogy fizikailag hogyan működnek a dolgok és azt is hogyen kell működnie a dolgoknak, de erre jössz te és állandóan bedobod, hogy nem jól gondolja, nem biztos, hogy igaza van ezzel hitet adsz azoknak akik hinni akarnak! Te olyan vagy mint egy okos pap! Pl. a fizikus a kémikus a csillagász leírja, hogy nincsen isten! Erre jössz Te és azt mondod: attól, hogy nincs bizonyítékod attól még lehet! Ezzel naccerű fogódzót adsz a hívőknek, akik így újult erővel harsogják azt amit igaznak vélnek!
Tudod az aki haszonszerzés miatt tévedésbe ejt vagy tart, bűncselekményt követ el! A vallás azzal egészül ki, hogy szervezetten-csoportosan elkövetve ...
Gyulai Pál jól írja és egy másik portálon meg is fogalmazták, hogy kell a hit a hifiben is: " Ha placeboo ok legyen, én azt is elfogadom. És nem akarom, h bárki lerombolja bennem ezt az illúziót és nem is hagyom. Nekem ez igy jó. Ennyi "
Szóval Fapaci! Páran itt adnak a szavadra ezért a Te felelősséged is, hogy a TÉVHITBE ne tarts senkit se! Ha valaki téves következtetést von le mint pl. GY.P. akkor írd le, hogy fizikálisan működik az a valami, de ne tarts senkit tévhitbe!
Tehát, ha van különbség hdmi és hdmi JELÁTVITEL között, azt itt és most írd le, és azt is, hogy miért, de ne hintáztasd tovább az embereket! Tudom nehéz a feladat mert üzletileg érint a dolog csak úgy mint bármelyik másik kereskedőt itt a fórumon ...
Gy. P. megkérdezte, hogy kerekebb nullát és hegyesebb egyest produkál a "jobb" kábel? Ha nem lesz kerekebb nulla vagy hegyesebb egyes, akkor nincs miről beszélni ...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Én nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy LEHET tény vagy LEHET placebo hatás IS, a döntést egy kísérlet HOZHATJA meg ... HA tényleg tudni akarjuk az igazságot.
A kísérlet lényege pont az, hogy SEMMILYEN tudás NEM kell hozzá. Valaki néz/hallgat és tippel. Ha statisztikailag nem magyarázhatóan nagy számban találja el a kábel típusát, akkor el KELL fogadni, hogy van különbség és ehhez NEM kell semmilyen magyarázat. Az majd a következő lépés lenne, először a különbség tényét kellene bizonyítani.
De abban egyetértünk, hogy a legtöbben mások tapasztalatai alapján választanak, ahelyett, hogy saját véleményt formálnának. Ezen alapul egy egész sor "iparág". Ezért mondtam, hogy NEM BIZTOS, hogy döntést kellene hozni a témában.
Nem Veled vitázom, hanem leírtam a véleményem, tehát ne feltétlenül a saját szavaidat keresd az enyémek között!
A saját kísérlet lefolytatása tudományos, vagy vallásos közelítés a kérdéshez? Mert ugye azt írtad, e kettő közül lehet választani.
Márpedig valamilyen döntést kell hozni, egyénenként eldönteni, mit veszünk. Te is döntöttél, én is és vélhetően egyikünket sem érdekel különösebben, hogy a többség mire jut. Csak akkor szólok közbe, ha valaki erősen elveti a sulykot érvelés közben, mert az már szándékos félrevezetés. Persze néhányan egy különös kényszer hatására nyomulnak abba az irányba, hogy a saját véleményük legyen az általános.