pärt írta: ↑Tegnap, 11:51
Volt 10-es Dura sorom, gyorsabban kopott a titán rész, mint az utána használt teljesen acél Ultegrák.
Nincs olyan, hogy, "a" titán, ahogy nincs "az" acél sem. Mindkettőnél ötvözetek vannak, hidegen vagy melegen alakítva, hőkezelve. Dolgoztam már pár titán holmival; nagyon nem egyformák keménységben, rugalmasságban.
A Shimano mérnökei valószínűleg elég jól tudják mit miért választanak egy adott célhoz. A Dura Ace esetében a titán elég kézenfekvő alapanyag. Majdnem annyit kibír élettartamban, mint az acél, de jóval könnyebb, a profiknál is túlél több szakaszt, ha meg is makkan korábban, náluk éppen semmit nem számít az ára. Mi, poroslábúak meg eldöntjük, mibe locsolunk pénzt. Hasonló a helyzet a kompozit tartóbakokkal, persze ott nem szempont a kopás, hanem csak az, hogy egyben maradjon. Bevallom, azért amikor szétszedtem a sort tisztításhoz, a látványától levert a víz, de mivel a profik alatt sem szakad szét, alattam meg végképp nem fog.
A fogprofil azonos mindegyik csoportnál, amit éreztél, az valószínűleg a nem együtt kopott lánc/sor problémára vezethető vissza, mintsem a melyik lánc mit szeret ("Szilvás buktát mert azt szeretem!"... ha megvan

) kérdésére.
De megadom neked, hogy tényleg érzed ezeket, a nüanszokat.

Mindenesetre ez egy elég komplex téma. Már egyszer megpendítettem itt, hogy az egyéni percepciót egy sor pszichés hatás is befolyásolja, így akár az ifjúkori szocializáció, de az asszociatív gondolkodásunk is. Egy 10 barra röffentett szingó hangja az egész gépen átrezeg, ezt érzékeljük hallással, de a tenyerünkön, talpunkon keresztül is. Mivel ez a rendszer valóban a leggyorsabb optimális körülmények közt, jó minőségű úton, így az agy ragaszkodik hozzá, hogy kevésbé kedvező viszonyok közt is az, pláne, hogy ebben nőttünk fel. Hasonló a helyzet a rotor reteszeléssel egy keményebb odalépésnél. Ennek a hangnak a spektruma, a lecsengés csillapítottsága vagy ennek hiánya automatikusan behív olyan érzeteket, amik egyrészt tapasztalattal igazolhatók más részük viszont egyszerűen érzelmi eredetű. A hajtás hatékonyságát befolyásolhatja, a rugalmasság, de a korreláció nem feltétlenül arányos azzal, amit gondolunk róla.
nálam új sor,új lánc lett összekoptatva,de valamiért a DA sose lett a szívem csűcske és a difi általábamn combban jött (és tempóban is). de ehhez olyan gyengének kell lenni,mint én, ahol apróságok is számítanak, hogy megérezzük
hozzáteszem, én is vigyororgva futottam a DA-ért és vártam a csodát, de nem jött. elszórakoztattam magam egy darabig ilyen dolgokkal, de a végén mindig a feszes, fém (acél) lánckerék és alu spider/hézagoló nyert. A kompozit bak meg nem feltételnül eltröik (bár volt, amit le kellett vésni a rotorról,úgy ráette magát a versenyző urak lába alatt), de viszonylag rugalmas. Ha nagyon pörög a fordulat, kevésbé érezhető (gondolom ezért került olyan áttételekhez,ahol pörgösebben kell menni), de a 12 speednél a Shimano is kukázta ezt a megoldást. Egyszerűen rugalmasabb és a hajtás egy részét elnyeli. lehet, csak negyed Watott, de pl a "gázreakciót" érezhetően rontja. Aztán ez fejben is dolgozik, mert megléped, rugózik,aztán elkönyveled ez egy rakat xar, úgyse fog menni
egyébként ezeket,bár lehet érezni, főleg olyan terhelásen számít,amikor rövid időn belül sokszor kell kigyorsítani, vagy tempót,ritmust váltani. nálunk pl edzésen résztávban állandóan ez történt. 50 körüli tempóban kellett előre állnod,vezetni,majd hátragurulni (lelassulsz 40 körüli tempóra) és itt jött a legmacerásabb rész és ha nem okosan osztottad be az erőt és túlvállaltad magad elől, baj lehetett, mert hátracsorgás után vissza kellett állni a végére. Itt fontos volt,ha odarúgsz a bicajnak,az a megrogyott lábaddal induljon azonnal, különben fájó volt a felzárkózás a sor végére. Bármi mókás, de résztávos edzéseken ezen a ponton szakadtak le sokan a sorról, vagy ha nem is szakadt le, a következő vezetésig nem regenerálódott és nem vezetett,mikor újra előrekerült... volna. (azt csendben mondom, itt jönnek elő a bringák közti különbségek jellemzően. Nemrég volt valami ilyenről szó. 40 alatt nincs nagy eltérés bicaj és bicaj között. Itt már van)
szingó más történet. nekem az tetszett meg benne,hogy magasabb nyomáson,kényelmesebb,mint a sima tömlős megoldások. fordulni is jobban fordul és míg felnifékes rendszerek voltak, lényegesen masszívabban ellenállt a fékpofák felnit (clinchernél peremet) hajtogató erejének, a totál más keresztmetszete (egy vagy kéttámaszú tartók statikája) miatt.. de vélhetően fordulni is ezért fordul jobban,hogy nem a peremet rángatja kanyanrban. meg valahogy masszívabb érzést ad, ami megfogalmazhatatlan. De ez után se hullatott senki könnyeket
nagyobb gondom az,hogy az eső lehet fog. de lehet nem is baj... pénteken gyökérkezeltek egy fogam, ami teljesen rendbejött... Tegnap gyökércsatorna "tágítás" volt, hogy majd fel lehessen tömni,... na,most fáj... Vagyis olyan fura... érzem,hogy meggyilkolták rendesen. lehet nem most kell bicajozgatni...
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu