lacee írta: ↑2023.04.06., csüt. 20:11
Ma szerelnem kellett,a kedves párom bringáját,hátsó váltó és a lánc is elhajlott….kuka
Shimano Tourney volt,de Sunrace-t kaptam csak.Felszereltem még sosem csináltam ilyen cserét,aztán egyszer váltott rendesen egyszer meg semmit,rájöttem,hogy xar a bovden fel vannak szaladva a szálak.
Kérdés:
Gondolom lehet csomagban kapni első-hátsó bovdent,elől és hátul van bovden ház,gondolom azokba vissza lehet fűzni nem kell kicserélnem.A váltóba ha befűzöm elől és hatul akkor milyen pozícióba legyen a váltó, lent-fent,váltókar is merre legyen?
Valami Youtube video esetleg?
1. Bowdenházat ellenőrizd, hogy simán csúszkál-e benne a szál. Ha akad, csere az is.
2. Először a váltó végállásait ellenőrizd, ezt legkönnyebb még lánc nélkül. A görgőnek egy vonalban kell lennie a legkisebb és legnagyobb lánckerekekkel. A végállás állító csavarjaival finoman beszabályozható. Külső pozícióba a váltó rugója húzza ki, a legnagyobb kerékhez pedig kézzel betolod és ellenőrzöd illetve állítod, hogy egy síkban legyenek.
3. A váltókart a legnehezebb fokozatba állítod, a váltótesten pedig ellenőrzöd, hogy a bowden feszítőcsavarja teljesen legyen betekerve. A befűzött bowdent elég kézzel megfeszítve tartanod, míg a rögzítőcsavarját meghúzod.
4. Utána a bowden feszítőcsavarját kezded kitekerni addig, hogy a bowden már érezhetően feszülni kezdjen így "üresben", azaz váltás nélküli állapotban is. Ekkor a hajtókart folyamatosan tekerve egyet felváltasz. Ha azonnal felrakja az eggyel nagyobb kerékre, akkor leváltva ellenőrzöd, hogy a leváltás is simán akadozás nélkül megy-e. A ha ez késlekedéssel vagy egyáltalán nem következik be, akkor túl lett tekerve a bowdenfeszítő, kicsit lazítani kell (befele tekerni). Hasonlóan a felváltásnál, ha az is ugrálva, akadozva történik, akkor szintén állítani kell, csak itt pont fordítva: kicsit feszíteni kell (kifele tekerni). A feszesség állítását kis lépésekben végezd, egyszerre csak egy-egy kattanásnyit tekerj.
Nem néztem végig, de komoly cég, biztos megbízható video:
https://youtu.be/UkZxPIZ1ngY