A Transfogaras 2000m körül van, ez is hasonló. Ez kb. a "fa határ" magasság amúgy.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Autós topik autósoknak
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3989
Re: Autós topik autósoknak
Csak a Marantz! :-D
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9859
Most néztem meg, ez is a Transalpina része még.
Kb. 2000 méteren voltunk.
Kb. 2000 méteren voltunk.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Ez még az alpinán lőtt kép. (Megint meg kellett állni pár kili múlva, mert nem hűlt vissza elegendő mértékben a gumi és a fék), csak azért lőttem pár képet, mert egyébként nem nagyon volt érkezésem fotózni, bennem is dolgozott az adrenalin keményen!
.
- Vinkler
- Adminisztrátor

Valójában ez a Transalpina utáni másik szakasz , kb 10 km-rel altrébb (nem emlékszem a nevére), majd megnézem a gps adatokban a magasságát, de ősztől tavaszig le van zárva a hó miatt.
Ez még az alpinán lőtt kép. (Megint meg kellett állni pár kili múlva, mert nem hűlt vissza elegendő mértékben a gumi és a fék), csak azért lőttem pár képet, mert egyébként nem nagyon volt érkezésem fotózni, bennem is dolgozott az adrenalin keményen!
.
- Vinkler
- Adminisztrátor

Transalpina
Szerintem ez a Koenigsegg-es példa azért nem olyan jó. (Na jó a Koenigsegg-el kapcsolatban elfogult vagyok.
)
A világon összesen nincs 1000 Koenigsegg, és a többi hyperautó darabszámot is ha összeadjuk (itt most nem a Ferrarikra. Lamborghinire, Aston Martinokra stb., hanem a Paganikra, Bugattikra, Zenvokra, Rimacokra, Lykanokra stb. gondolok) olyan minimális, hogy abból konzekvenciát levonni szerintem nem érdemes. Ez szinte semmi a több tiz(száz?)milliós autógyártáshoz (pl. japán-koreai hogy a kínait már ne is említsem) képest. Ennyi "bolond" meg kell, enélkül a világunk sokkal kevesebb lenne.
Ez kb. olyan mint Churchill híres beszéde : "sokan köszönhetnek olyan sokat, olyan keveseknek".
Vagyis ha nem lenne pár (tényleg nem sok) olyan akik ilyen "hiábavalóságokban" lelik meg az élvezetet (vagy több millió dolláros hifikben) akkor szerintem a világ sokkal-sokkal kevesebb lenne.
A világon összesen nincs 1000 Koenigsegg, és a többi hyperautó darabszámot is ha összeadjuk (itt most nem a Ferrarikra. Lamborghinire, Aston Martinokra stb., hanem a Paganikra, Bugattikra, Zenvokra, Rimacokra, Lykanokra stb. gondolok) olyan minimális, hogy abból konzekvenciát levonni szerintem nem érdemes. Ez szinte semmi a több tiz(száz?)milliós autógyártáshoz (pl. japán-koreai hogy a kínait már ne is említsem) képest. Ennyi "bolond" meg kell, enélkül a világunk sokkal kevesebb lenne.
Ez kb. olyan mint Churchill híres beszéde : "sokan köszönhetnek olyan sokat, olyan keveseknek".
Vagyis ha nem lenne pár (tényleg nem sok) olyan akik ilyen "hiábavalóságokban" lelik meg az élvezetet (vagy több millió dolláros hifikben) akkor szerintem a világ sokkal-sokkal kevesebb lenne.
Nagyon jól próbálja elmagyarázni azt, hogy a kevesebb jobb lenne...és környezet kimélöbb...greenbio írta: ↑2024.09.03., kedd 10:46ezt csak úgy itt hagyom, nagyon tanulságos videó. az indexképpel ellentétben nem szipiszupi hiperautókkal foglalkozik a videó, csak abból vezeti be a témát:
youtu.be/KUIzJPyl3LI
Sajnos a trend nem a kisebb autók felé megy.... ráadásul ez a sok vezetés technikai csoda aminek segíteni kellene a vezetőt inkább csak bosszantja az embert és nem is igazán működnek jól, egy nagy része felesleges mármint annak aki tud vezetni.
"Az igazi barát szemből támad."
ezt csak úgy itt hagyom, nagyon tanulságos videó. az indexképpel ellentétben nem szipiszupi hiperautókkal foglalkozik a videó, csak abból vezeti be a témát:
youtu.be/KUIzJPyl3LI
youtu.be/KUIzJPyl3LI
Hogy érted, milyen szempontból vicc ?Luxor Audio írta: ↑2024.09.03., kedd 09:12
A többiben csak pár percig ültem és a Hyundai kivételével mindből úgy szálltam ki, hogy "Jesszus, ez valami vicc?"
/ Nem tervezek SUV - ot venni./
- Vinkler
- Adminisztrátor

A SUV-oknak egyetlen (illetve ezzel összefüggésben kettő) előnyét látom. Azt, hogy magasak. Könnyebb ki/be szállni és magasabban ülve jobban látszik a forgalom. A második onnantól elvesztette a jelentősségét, ha a körülötted lévő többi autó is SUV. 
- Vinkler
- Adminisztrátor

Aki nem akar, az ne autózzon. Senkinek nem tartanak fegyvert a homlokához. Nekem például a HIFI-n kívül az autók a másik hobbim és vállalom, hogy nem sötétzöld. Ez van. Most is indulok nemsokára egy pár napos Erdélyi autókázásra pár barátommal, ettől függetlenül ezer más dolgot tudatosan, vigyázva a környezetre végzek.
Erre írtam azt hogy vannak jóval könnyebb suvok is,tehát akár ez a tetszik de mit csinálok,meg minek nekem egy ekkora dög vas probléma is megoldva,mert vannak cuki kicsik is.
Azt írtad hogy tetszenek a suvok,de az ellenérzéseid gátolnak abban hogy egy 2.5t-ás vasat birtokolj,mert ezt feleslegesnek,és irracionálisnak tartanád magadnak,és így érveltél,vagy nevezzük is akárminek ellene.Luxor Audio írta: ↑2024.09.03., kedd 00:49Mi ellen érveltem? Nem tudlak követni. Szét lett szabdalva egy téma, amiből kiragadtál egy részletet. Javaslom, az elejéről olvasd az összefüggéseket keresve! Persze nem könnyű így több topikon át. Talán mindegy is.
Erre írtam azt hogy vannak jóval könnyebb suvok is,tehát akár ez a tetszik de mit csinálok,meg minek nekem egy ekkora dög vas probléma is megoldva,mert vannak cuki kicsik is.
-
KLajos
- Nincs visszaút

- Értékelés: 94
Re: Zöld topik
a) jó nagy badarság, egyébként meg a hithű hifisták foglalkoznak pl. az FTF faktorral, amit Darvas vezetett be így a köztudatotokba,Szalon írta: ↑2024.09.02., hétf. 21:53Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 5 Watt?KLajos írta: ↑2024.09.02., hétf. 05:17Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 140 lóerő?
Pont egy „zöld” topicban? :-o
Ha döntéshozó lehetnék (mert a józan ész nem segít), egy autó alapadatai kb. ilyenek lennének:
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
- max 1200 kg-os össztömeg
Ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...
Ha döntéshozó lennél, egy hifi alapadatait a következők szerint határoznád meg?
- max 4 Watt
- max 6 cm-es hangszóró
- max 23,5 cm magas hangdoboz
- max 3,17 kg-os össztömeg
Mivel ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...
![]()
b) eltaláltad, a felhasználók 90%-a tojik a hifire, és füldugóval, vagy pár ezres (tízezres) soundbarral hallgat otthon zenét. És baromi jól megvan vele,
c) a hifi és highend készülékek egyébként lényegesen kevesebbet szennyeznek egy közel 2 tonnásra felfújt corsához, cr-v-hez, bármilyen, egyébként belül skatulya autóhoz képest. Még valós A-osztályúként is.
Szóval mellélőttél.
Nem beszélve arról, hogy a környezetvédelemhez nem sok köze van évi pár tízezer bámiféle csúcshifinek a 8 milliárdos lélekszámú bolygón, ellentétben az évi tízmilliós nagyságrendben legyártott új autókkal. Nagyságrendek, feladatok, használat ... Nem fogod belátni, de sebaj.
-
KLajos
- Nincs visszaút

- Értékelés: 94
Sajnos nem akarod beláti, hogy a repülés, a (luxus)hajózás a két leginkább szennyező forma a személyközlekedésen belül. De sebaj, kell a harcos tagadás.peterson írta: ↑2024.09.02., hétf. 21:43
Akkor ezen az alapon senki ne utazzon el nyaralni, kirándulni repülőgéppel, óceánjáróval, mert élményszerzés céljából szennyezi a környezetet !? Valószínű sokkal jobban, mint az "élmény autók"! Nézzenek inkább uti műsorokat, fényképeket, mert az sokkal fenntarthatóbb?! Ja hogy az csak pótlék? Nem ugyan az, mint valójában átélni?
Remélem Te így cselekszel, ha már ezt "prédikálod"!
Eredetileg a környezetvédelemről szólt a gondolatmenet, így, az autósba áttéve sajnos elvesztette eredeti tartalmát.
A kisebb gépkocsik mozgatása kevesebb energiát igényel, a kisebb, 2-3 méretre zsugorított kerékméret szintén (a gumigyártás sem kifejezetten a környezet legnagyobb barátja). Nem mondtam, hogy betiltanám a másfajtákat, miattam feszíthet mindenki a tök felesleges fekvő sportautójában, ami magyar útviszonyok és szabályok mellett gyakorlatilag értelmetlen. Ha száguldozni akarsz, motorozz. Eredj a Bajna-Héreg útra, aztán, ha összeakadsz a hozzád hasonló kanyarvadászokkal, ne reklamálj ...
Városi és városközi közlekedésre való eszközök közé feleslegesek a „C” Corsa belméretű, de kívül kétszer akkora helyet foglaló, másfélszeres súlyú izék.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11370
- Kapcsolat:
Mi ellen érveltem? Nem tudlak követni. Szét lett szabdalva egy téma, amiből kiragadtál egy részletet. Javaslom, az elejéről olvasd az összefüggéseket keresve! Persze nem könnyű így több topikon át. Talán mindegy is.
Véredényem szerint 75-75%.Szalon írta: ↑2024.09.02., hétf. 21:26Véleményed szerint nagyjából százalékos megoszlásban gépjárművek környezeti terhelésének szempontjából hogyan alakul a vezetési élmény okozta környezet terhelés vs. a lustaság/kényelem/rossz döntések meghozatala (pl lakóhely megválasztása) miatti környezet terhelés aránya egymáshoz viszonyítva?
Így van, ne tegye! A turizmus ma az egyik nagy porbléma , ami "feleslegesen" terheli a környezetet. Na de ki az, aki megmonnya, hogy mi felesleges és mi nem? Amondó vagyok, hogy céltalan(mi a céltalan?) vágykielégítés miatt pl. alacsonyrendű anyagcserefolyamatok(gasztronómia) miatt, hogy aszongya elrepülök enni egy pizzát Nápolyba, ne tedd! Hidd el nem szeretik sehol a "turistákat". Zajonganak, szennyeznek, lelakják a környezetet. Ha nem lenne belőlük rövidtávú haszon nem tűrnék meg őket sehol. Viszont-ellenberger ha esetleg az adott országba viszel valami "élményt" a helyieknek, akkor tedd! Ismerd meg őket, kultúrájukat, népszokásaikat. Tehetséged, szakértelmed kamatoztasd az érdekükben. Ha orvos vagy gyógyítsd, ha tanár vagy tanítsd őket, stb... Nagyjából ennyit "prédikálok" most dióbélben.peterson írta: ↑2024.09.02., hétf. 21:43Akkor ezen az alapon senki ne utazzon el nyaralni, kirándulni repülőgéppel, óceánjáróval, mert élményszerzés céljából szennyezi a környezetet !? Valószínű sokkal jobban, mint az "élmény autók"! Nézzenek inkább uti műsorokat, fényképeket, mert az sokkal fenntarthatóbb?! Ja hogy az csak pótlék? Nem ugyan az, mint valójában átélni?
"Áldozat nélkül nincs veszteség"
- Szalon
- Fórumlakó

- Értékelés: 1604
Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 5 Watt?KLajos írta: ↑2024.09.02., hétf. 05:17Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 140 lóerő?
Pont egy „zöld” topicban? :-o
Ha döntéshozó lehetnék (mert a józan ész nem segít), egy autó alapadatai kb. ilyenek lennének:
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
- max 1200 kg-os össztömeg
Ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...
Ha döntéshozó lennél, egy hifi alapadatait a következők szerint határoznád meg?
- max 4 Watt
- max 6 cm-es hangszóró
- max 23,5 cm magas hangdoboz
- max 3,17 kg-os össztömeg
Mivel ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech
Lumin A1
Siltech
- peterson
- V.I.P.

- Értékelés: 842
Akkor ezen az alapon senki ne utazzon el nyaralni, kirándulni repülőgéppel, óceánjáróval, mert élményszerzés céljából szennyezi a környezetet !? Valószínű sokkal jobban, mint az "élmény autók"! Nézzenek inkább uti műsorokat, fényképeket, mert az sokkal fenntarthatóbb?! Ja hogy az csak pótlék? Nem ugyan az, mint valójában átélni?mike-rame írta: ↑2024.09.02., hétf. 20:05
Pedig úgy néz ki már rövidtávon is tarthatatlan lesz az a fajta mentalitás, amikor élményszerzés céljából terhelem a környezetet. Egy gépjármű nemcsak az általa eregetett gázokkal, hanem fékporával, felvert porával, folyadékszivárgásaival, zajkibocsátásával(gördülési is), stb is "szennyez". A vezetési élményt célszerűbb kiélni az erre a célra igénybevehető helyszíneken vagy beülni szimulátorba, elmenni vidámparkba, stb. Talán az "élményszerzők" által okozott balesetek száma is csökkenne.
- Szalon
- Fórumlakó

- Értékelés: 1604
Véleményed szerint nagyjából százalékos megoszlásban gépjárművek környezeti terhelésének szempontjából hogyan alakul a vezetési élmény okozta környezet terhelés vs. a lustaság/kényelem/rossz döntések meghozatala (pl lakóhely megválasztása) miatti környezet terhelés aránya egymáshoz viszonyítva?mike-rame írta: ↑2024.09.02., hétf. 20:05Pedig úgy néz ki már rövidtávon is tarthatatlan lesz az a fajta mentalitás, amikor élményszerzés céljából terhelem a környezetet. Egy gépjármű nemcsak az általa eregetett gázokkal, hanem fékporával, felvert porával, folyadékszivárgásaival, zajkibocsátásával(gördülési is), stb is "szennyez". A vezetési élményt célszerűbb kiélni az erre a célra igénybevehető helyszíneken vagy beülni szimulátorba, elmenni vidámparkba, stb. Talán az "élményszerzők" által okozott balesetek száma is csökkenne.peterson írta: ↑2024.09.02., hétf. 11:46Szerencsére nem vagy döntéshozó!![]()
Megértem, akinek elég a fenti kritériumoknak megfelelő autó, az vegyen olyat! Van bőven választék.
Aki élvezi a vezetést önmagáért, a gyorsulást (nem gyorsulási versenyt!), a kanyarokat (magasabb kanyarsebességet) az meg hadd vegyen olyat ami az ő igényeit kielégíti.![]()
Avantgarde Acoustic Duo G2
Lumin A1
Siltech
Lumin A1
Siltech
Pedig úgy néz ki már rövidtávon is tarthatatlan lesz az a fajta mentalitás, amikor élményszerzés céljából terhelem a környezetet. Egy gépjármű nemcsak az általa eregetett gázokkal, hanem fékporával, felvert porával, folyadékszivárgásaival, zajkibocsátásával(gördülési is), stb is "szennyez". A vezetési élményt célszerűbb kiélni az erre a célra igénybevehető helyszíneken vagy beülni szimulátorba, elmenni vidámparkba, stb. Talán az "élményszerzők" által okozott balesetek száma is csökkenne.peterson írta: ↑2024.09.02., hétf. 11:46Szerencsére nem vagy döntéshozó!![]()
Megértem, akinek elég a fenti kritériumoknak megfelelő autó, az vegyen olyat! Van bőven választék.
Aki élvezi a vezetést önmagáért, a gyorsulást (nem gyorsulási versenyt!), a kanyarokat (magasabb kanyarsebességet) az meg hadd vegyen olyat ami az ő igényeit kielégíti.![]()
"Áldozat nélkül nincs veszteség"
Bocsi,a sújokkal,súlyokkal hadilábon állok,
de próbálok ezen változtatni.
Ez legyen a legnagyobb problémám,de mentségemre legalább észreveszem a bakit,és ez már valami.
Ez legyen a legnagyobb problémám,de mentségemre legalább észreveszem a bakit,és ez már valami.
A miénk konkrétan 1350kg,és ez nem is a legkisebb vw suv,kb egy golf mérete hosszban,szélességben.Nem tudom hogy milyen sújú most egy vw golf,de sokkal nem lehet könnyebb,szerintem.
Amik baromi nehezek,azok az elektromos vasak,főleg ha még füstölő motor is van bennük,de valamiért ez sem vált ki ellenszenvet,csak a suvok.
Ez ok,de 2.5t-ás suvokról beszélnek sokan,köztük te is erre tettél megjegyzést mint ellenérv,és hogy ez minek meg milyen dolog már,közben meg egyrészt a személyautók is híznak sújban,(de ez valamiért nem jelent gondot,és nem vált ki ellenszenvet sem),másrészt meg a suvok sem nehezebbek sok esetben egy hasonló kategóriás személyautótól.Az is ok hogy vannak 2.5t-ás nagy dög suvok is szép számmal,de azért mert ilyenek is vannak,nem kell bélyeget tolni az összesre,szerintem.Luxor Audio írta: ↑2024.09.02., hétf. 18:43Az USA-ban forgalomba hozott személyautók átlagtömege fontban kifejezve (2,2-vel kell osztani a kg-ra váltáshoz). Lényege, hogy jelenleg 2 tonna körül van az átlagos tömeg, ami 4 évtizeddel ezelőtt 1450 kg volt.
A miénk konkrétan 1350kg,és ez nem is a legkisebb vw suv,kb egy golf mérete hosszban,szélességben.Nem tudom hogy milyen sújú most egy vw golf,de sokkal nem lehet könnyebb,szerintem.
Amik baromi nehezek,azok az elektromos vasak,főleg ha még füstölő motor is van bennük,de valamiért ez sem vált ki ellenszenvet,csak a suvok.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Az USA-ban forgalomba hozott személyautók átlagtömege fontban kifejezve (2,2-vel kell osztani a kg-ra váltáshoz). Lényege, hogy jelenleg 2 tonna körül van az átlagos tömeg, ami 4 évtizeddel ezelőtt 1450 kg volt.
Ez ez mi is ez?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat: