Én olyat használok,amin nem egyirányban vannak a hajtókarok és van rajta pedál is.

Ezt nem ismerem, nem tudom milyen

ha nöi vázason lesz agyváltós jó kínálat, akkor nem fogok ellenállni ...tudnipärt írta: ↑2022.10.26., szer. 17:2852x5 perc=260perc, az több mint 4 óra egy évre vetítve, na annál kevesebb ideig tart a pucolgatás. Minden fejben dől el... na de nem vagyok hittérítő.![]()
Szerintem a Lajtán túl tízből egy agyváltó kap évente egy wellness hétvégét, a többi meg csendben húzza az igát a sírig.
evvel el is dölt az agyváltó kérdése nekempärt írta: ↑2022.10.26., szer. 15:31Évente illik szétszedni, tisztítani, kenni. Én tavaly kihagytam, mert enyhe volt a tél, nem nagyon vertem bele a saras sólét. Ez egy részleges szétszedés csendélete, talán magyarázza, miért tologatom a dolgot:
IMG_20180410_142951.jpg
Előny, hogy ezt elég évente meglépni, nem kell a váltót, sort annyit pátyolgatni.
Annyira nem vészes a helyzet: az utakon lévő agyváltósok jó része minden érdemi karbantartás nélkül fut sok-sok évet - csakúgy mint a láncváltósok - legfeljebb a csapágyak rágnak kicsit a sártól, rozsdától, de azért elgurulgatnak.
Szegeden van egy szerelő, ő valószínűleg minden agyváltót meg tud javítani, kérdés persze, hogy megéri-e a mai óradíjak mellett.
Ha pl. 39-el nem adja ki az 1:1-et, raksz egy 30 körüli tányért, azzal kb. ott lesz.
Évente illik szétszedni, tisztítani, kenni. Én tavaly kihagytam, mert enyhe volt a tél, nem nagyon vertem bele a saras sólét. Ez egy részleges szétszedés csendélete, talán magyarázza, miért tologatom a dolgot:avl2 írta: ↑2022.10.26., szer. 10:40
abszolut belátom az agyváltó elönyeit (állásban váltás, kivül egyszerü, kevesebb dzsuvásodás); viszont tartok
- a karbantartásigénétöl (évente szétszedni ? vagy nem kell ?)
- ha elromlik, akkor kampec vagy nem reális/rentábilis javítani ? ...igaz az olcsó láncváltósokkal is ide jutottam
- ha jól számolok pl. Nexus 7 (ami a leggyakoribb ilyen hasznaltakon) nem adja ki a szokásos lánckerekekkel (vagy azok kb. 2.0-2.1-es viszonyával) az 1:1-et (persze erösödhetnék is :-) de ez egy kb. 150m - lendületböl nem lehet elindulni sem rajta, mert olyan hepehupás elötte + kanyaros -, amin boltos ruhazatban kicsit melegebb idöben az 1:1-es attetellel is küzdök ...ami nem baj, de 1.3-mal A) vagy fel sem bírnék jönni B) szétszakadna a lánc :-) )
..ha jól számolok:
00.JPG
Nekünk is olyan volt,ami elöl egy gumit nyomott a futófelületre. Hátul kontrafék volt mindegyiken.
illetve: agyváltós van-e ? fék: nem tárcsa, nem felni, hanem kontrás agyváltós, elöre pedig ami gumipofát nyomott a futófelületre (nekünk 40 éve volt ilyen biciklink)
abszolut belátom az agyváltó elönyeit (állásban váltás, kivül egyszerü, kevesebb dzsuvásodás); viszont tartoktonee73 írta: ↑2022.10.25., kedd 20:14...Az utóbbi kettő (meg a dinamókapcsolós, ez is megoldódott) mind Ausztriából meg Németországból bekotort 20 (+) éves eladásra felpimpelt lomis gépek - ezt nem dagradálásként írom, de ez tisztán látszik a felszereltségből.Mellettük szól, hogy ezekben a régebbi Deore / Altus / Acera cuccokban azért még van anyag, de ki tudja mennyi km van bennük? Én még mindezen szempontok mellett is a 90e-es Herkulé mellett tenném le a kavicsot, ha már mindenképp láncváltós gép a kritérium. Még egy szempont:ha télben/ hóban /sárban járós, nem tisztogatós, játszós öszvér kell akkor még mindig inkább egy agyváltósra mennék rá, sokkal kisebb a hajtás karbantartás igénye. Lánc, hajtás, hátsó fogaskerék oszt csá'.Ugyanez érvényes a majdani hajtás cseréjére-olcsóbb....
Úgy már más. Bár a villanyváltó és tárcsa drágít, lassan nem megkerülhető.
Az axxony minden tréningen varr egy új mezt...
Az utóbbi kettő (meg a dinamókapcsolós, ez is megoldódottavl2 írta: ↑2022.10.25., kedd 18:52köszipärt írta: ↑2022.10.25., kedd 18:37Szerintem így maga alá temet a sok szempont. Inkább írd össze mindet egy kockás papírra, aztán rakd sorrendbe fontosság szerint. Azt elég jól körülírtad már, hogy mi NEM fontos: ugye sorban hátul lesz a szín, márka, évjárat, effélék, legelől meg a...na ezt kell eldöntened.
Pl: akarsz-e vétel után hozzányúlni, bármit is cserélni, költeni rá, mennyit utaznál érte, esetleg bevállalod-e a kipróbálás nélküli postázást kockázatát? Így azért valamennyire szűkíthető a kör.
nem akarnék költeni rá, hozzányúlni, csak megvenni és használni, néha karbantartani (ami szinte csak hajtaslanc tisztítása, kenése …ilyen használat mellett)
időnként autóval megyek erre-arra, így jöhet akár Pápa is szóba, a b.almádis meg Bp.-re felhozza
pl. Göd-ön van jó kínálat, de az 2x20km felesleges út nekem (ami kb 4000 Ft :)
köszipärt írta: ↑2022.10.25., kedd 18:37Szerintem így maga alá temet a sok szempont. Inkább írd össze mindet egy kockás papírra, aztán rakd sorrendbe fontosság szerint. Azt elég jól körülírtad már, hogy mi NEM fontos: ugye sorban hátul lesz a szín, márka, évjárat, effélék, legelől meg a...na ezt kell eldöntened.
Pl: akarsz-e vétel után hozzányúlni, bármit is cserélni, költeni rá, mennyit utaznál érte, esetleg bevállalod-e a kipróbálás nélküli postázást kockázatát? Így azért valamennyire szűkíthető a kör.