Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Admin és moderátor közlemények

MoBBo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: MoBBo »

fel ne kösd magad! :kiraly:

pedig mar csomoztam a kotelet...
hello2.gif

bocs, en nem tudom ennyire belelni magam ebbe a vitaba
o v e r p o w e r e d

saca
Fórumlakó
Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: saca »

saca, szó se volt erről.gordon dobta be és azóta néhányan kész ténynek veszik.

amúgy meg miért szörnyű a vita?

Azért, mert nem arról szól amiről, ha nem arról, hogy kik mennyire nem bírják itt fórumon egymást...

Cuccaim

Házimoziszoba: Arcam P1000 power amplifier, Arcam AVP700 pre-amp processor, Arcam DV137 DVD, Blu-Ray: Pioneer BDP-LX70, Konzol: PS3, Hangfalak: Klipsch RF-35, RC-35, RS-35, RW-12, Projektor/vászon: Samsung SP-H800BE, Projecta VariVision electrol 240cm, Kábelek: IsoTek Elite és Nordost Shiva Power, Nordost CinemaFlex BassLine, Nordost Red Dawn Interconnect, Nordost Whitelight Glass Fiber Optic, Nordost Wyrewizard HDMI, Monitor Silver Slim Line Speaker.

Nappali: Samsung PS-63P5H plazma tv, Samsung HT-P1200 kompakt cucc
Hálószoba: Panasonic TH-50PZ700E plazma tv

close652
Beköltözött
Beköltözött

Hozzászólás Szerző: close652 »

még jó, hogy "csak" magazint adsz ki és nem napilapot. no smiley
hat korrektorkam lattam en mar toled csunya hibat -no smiley-

tébolykám, fogsz ezentúl is, ha sietek vagy nem figyelek oda.
viszont én mindig szégyellni fogom magam miatta, és igyekszem nem leszarni a témát.

1000x mondtam mert tudom: a szerkesztőket kell(ene) leginkább bántsa a 5x olv.szerk. után bent marad hiba. Jegyezzük meg, hogy ez a legritkábban j-ly, hanem egyszerű elgépelés.

amúgy meg peace!
fel ne kösd magad! :kiraly: legyen magazin, meg új portál. akár hibákkal. így szeressük, mer' a "mienk"
system

close652
Beköltözött
Beköltözött

Elolvastam ezt a szörnyű helyesírási pro-kontra csatát... szánalmasnak tartom, hogy ennek alapján megbélyegezzünk valakit.
saca, szó se volt erről.
gordon dobta be és azóta néhányan kész ténynek veszik.

amúgy meg miért szörnyű a vita?
system

MoBBo
V.I.P.
V.I.P.

hat korrektorkam lattam en mar toled csunya hibat -no smiley-

(az ujsag mas tema egyebkent
nalunk 2 korrektura utan is marad hiba, ez van
hvg-t hetekig olvashatsz ugy, hogy nem talalsz benne
most kossem fel magam?)
o v e r p o w e r e d

close652
Beköltözött
Beköltözött

mondjuk a magyar ékezetek hiánya se szép, akár régi unix-os fasziról,
akár mekkintosról van szó.
system

MoBBo
V.I.P.
V.I.P.

ize
en ezt a helyesiras temat leszarom
viszont azt tudjatok, hogy a het napjai hogy kaptak a nevuket, illetve melyik nyelvbol szarmaznak? (ora perc temahoz kapcsolodva offolnek szerenyen)

annyival egeszitenem ki -mert kozben gondolkodtam rajta- hogy a nagyon gaz hibak zavarnak (muszaly, ojan stb)
nagyobb gond ha a fogalmazas zavaros es nem ertem mit akart az iro
o v e r p o w e r e d

saca
Fórumlakó
Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: saca »

Elolvastam ezt a szörnyű helyesírási pro-kontra csatát... szánalmasnak tartom, hogy ennek alapján megbélyegezzünk valakit. Különösen nem keverném bele ebbe a témába a mások iránti tiszteletet. Aki viszont itt a fórumon tudatosan ír helytelenül, mert úgy érzi, hogy ez most a "trendi" az tényleg bunkó... Egy alacsonyan kvaifikált kőműves, aki nem tanult meg helyesen írni az bunkó? Mit is jelent a bunkó? Csak az egyszerű emberek a bunkók? Én például egy rendkívül alacsony élet/értelmi színvonalú családban nőttem fel a Havanna lakótelepen... no comment... nem érdekelt a tanulás 2/3-as tanuló voltam. 22 éves koromban rájöttem, hogy kéne valamit kezdenem az életemmel és megpróbáltam a semmiből valamit kezdeni. Most sem vagyok gazdag és okosabb sem lettem túlságosan, de azt gondolom, hogy relatíve alacsony inteligenciával és sok helyesírási hibával is lehet valaki az emberből ha megtalálja a helyét a dolgok menetében.

Még egy apró gondolat... szerintem a legnagyobb bunkók azok a "felkapaszkodott" emberek, akik képtelenek tudomásul venni azt a tényt, hogy semmilyen szerepet nem játszanak a társadalomban és az irigységüket, kisebbségi komplexusaikat, mások fikázásával, saját családjuk terrorizálásával próbálják meg kompenzálni...

Cuccaim

Házimoziszoba: Arcam P1000 power amplifier, Arcam AVP700 pre-amp processor, Arcam DV137 DVD, Blu-Ray: Pioneer BDP-LX70, Konzol: PS3, Hangfalak: Klipsch RF-35, RC-35, RS-35, RW-12, Projektor/vászon: Samsung SP-H800BE, Projecta VariVision electrol 240cm, Kábelek: IsoTek Elite és Nordost Shiva Power, Nordost CinemaFlex BassLine, Nordost Red Dawn Interconnect, Nordost Whitelight Glass Fiber Optic, Nordost Wyrewizard HDMI, Monitor Silver Slim Line Speaker.

Nappali: Samsung PS-63P5H plazma tv, Samsung HT-P1200 kompakt cucc
Hálószoba: Panasonic TH-50PZ700E plazma tv

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: Enrico Benetti »

Egyébként én szóképes olvasást tanulhattam. Valószínű Enrico is ezt tanult, ezért volt zavaró, hogy kicserélte az ly-okat j-kre.

Nem, én még betűolvasást tanultam. De ennek ellenére egy idő után automatikusan a szóképeket olvassa az ember.

Most hogy mondod a fokokat eszembe jutott, mi maradt még ki a sumér történetből. Azért osztjuk a kört 360 fokra, mert a sumérok úgy találták, hogy egy év megközelítőleg 360 napos és mivel ez passzolt a 60 számrendszerükhöz ezért ezt kezdték el használni. Próbálták ezt is újítani, az un. újfokkal. Volt olyan zsebszámológépem, amiben volt is átváltás fokról radiánra meg újfokra, ahol 400 fok egy teljes kör.

Abban viszont tökéletesen igazad van, hogy a tizes számrendszer semmivel sem jobb mint mondjuk a 12-es, sőt valamivel rosszabb.

A kiejtés szerinti írásra pedig ne hivatkozz, mert ezzel nem lehet jáccani! Borzasztó, nem?

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

Abszolút félreértés. Fogalmam sincs miről beszélsz. Csak azt akartam mondani, hogy ha naponta csak 20 oldalt elolvas valaki akkor ragad rá annyi, hogy megtanul helyesen írni mivel egész nap a helyes szöveget bámulja. Ha meg nem olvas napi 20 oldalt akkor bunkó. :kiraly:  
Nem kifogást találok, mert ez a dolog annyire nem hat meg, hanem arra próbálok rámutatni milyen mérhetetlen ostoba és neveletlen dolog valakit felületesen megítélni.

Fura dolog ez, mert a helyesírás nem felületes dolog. Pontosan az a lényege, hogy mélyebbre mutat, mint ami sejtet.

Valószínű téged pedig nagyon sok jólelkű lány pöffeszkedőnek tarthat a magatartásod miatt a leírt sztoriban.

Ez benne a szép. Valószínűleg azok tartanak pöffeszkedőnek akiket én meg bunkónak. A feleségemmel például teljesen azonos véleményen vagyunk e témában. És mivel naponta levelezünk emberekkel ugyanúgy lebunkózzuk az igazgatót aki képtelen két sort helyesen leírni.
Persze erre mondják, hogy zsák a foltját.

Én merem mondani, hogy az átlagnál többet olvastam, mégsem voltam jó helyesíró soha. Nyeltenból többnyire ötös voltam, de a tollbamondásaim rosszul szoktak sikerülni.
(Egy dolog, hogy valaki tud kottát olvasni és egy másik, hogy le is tudja játszani.)

Egyébként én szóképes olvasást tanulhattam. Valószínű Enrico is ezt tanult, ezért volt zavaró, hogy kicserélte az ly-okat j-kre.

Ez amúgy sem lenne érv, mert attól, hogy nekünk valamit nehéz lenne megszokni miért legyen a gyerekeink, unokáink élete nehezebb.

Enrico

Amúgy a q-s példáid ritka rosszak! A Q ugyanis teljesen helyettesíthető a kiejtés szerinti írásnák ("ku"). Nem is tudok q-val "eredeti" magyar szót, csak jövevényszót!

A 100-as számrendszer semmivel sem logikusabb, mint a 60-as csak más. A 10-es terjedt el, valószínű az ujjaink száma miatt, de akár elterjedhetett volna az 5-ös is éppen. A 24 óra, 60 perc 60 mp szabály viszonylag egyzserű és logikus ebben tényleg nem sok pláne lenne lecserélni. Ráadásul Robespierre idjében még tized, század másodpercek sem okoztak gondot.
Amút a metrikus hosszmértékek a mai napig nem terjedtek el mindenhol. (Elég az USÁra gondolni.)
Mondhatnék jobb példát is: a szögek mérése sem a tizes számrendszeren alapul a hétköznapokban (360) . Mennyivel egyszerűbb lenne eleve csak a radiánt tanítani!

Egyébként a helyesírás tényleg nem felesleges dolog, de a helyesírás öncélú szabályainak megtartása már az.
gordon314.fw.hu

Gandalf
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 8

Hozzászólás Szerző: Gandalf »

Nem tudásról beszélünk. Állítólag BigDewil is k*rva nagy fej volt, de csak a k*rva jutott el a legtöbb emberig. Aztán persze ki lehet használni ezeket az embereket, hiszen ha fontos neked az az információ, hogy van-e egy lejátszón DVI kimenet akkor ha azt úgy adják a tudtodra, hogy "van rajta te köcsög buzi" akkor is örülsz neki hiszen a tudást kell díjazni és nem a stílust.
BigDewil szélsőséges példa. Az ő írásait én is nehezen olvasom, de igazából nem is érdekel, hogyan ír, hanem, hogy mit ír. Ő valószínüleg lázadásból csinálja. Az információt szinte bármiről gyakorlatilag a fórum nélkül is meg tudom szerezni. Én többnyire az azonos érdeklődés miatt vagyok itt és "beszélgetek". Sőt a régi fórumosok többségét személyesen is ismerem és kapcsolatban vagyunk egymással a fórumon kívül is.

Ez persze kissé más téma de mégis ugyanaz. Járhatsz te ide azért, hogy okosabb legyél hisz ez a fórum egyik alapötlete. De járhatsz ide a társaságért is és akkor előtérbe kerülhet a stílus, a vallás, politikai hovatartozás, a káros szenvedélyek, a nemi indentitás vagy éppen a helyesírás.

Persze előkerülhet más téma is, de az, hogy bunkó aki helyesen ír vagy sem számomra nem érdekes. Kb olyan amikor a feleségem és a barátnői elkezdenek arról beszélni, hogy ki milyen sampont használ és hogyan festi a haját. Na ez az a pillanat amikor szépen odébbállok. Úgy érzem itt is eljött az a pillanat számomra.
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W

Gandalf
Beköltözött
Beköltözött

Namármost ha ő sajnálja, hogy kapcsolatunk nem házasságban és gyermekekben teljesedett ki akkor bizony őt hátrányosan érintette a helyesírásának hiánya.
Biztos, hogy rosszul járt?
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Enrico"Miért nem halt ki az agol nyelv? " ha jól emlékszem és talán inkább a Spektrumon ment.

Egyébként semmi gátja nem lenne annak, hogy hoznának egy olyan szabályt, hogy holnaptól az ly-nal való írás és a j-vel való írásmód éppen úgy helyes. Egyetlen táblát sem kellene lecserélni emiatt.

Megyesa rávilágított a lényegre: sajnos a Föld forgása és keringése nem a tizes számrendszer szerinti arányokban határozható meg praktikusan. A mindennapi életben többnyire nem okoz gondot az időmértékegységek használata. Persze a naptárakkal már más a helyzet. Azoknak a kialakulása valláspolitikai okokra vezethető vissza. Egyébként egyes gazdasági számításoknál használnak 30 napos hónapokat.

OFFTOPIC:

Írtam egy jó kis történelmi áttekintést az idő mérésőről, némi geometriai kitérővel, erre vagy a fórummal volt valami gond vagy valahol máshol, de amikor elküldtem a hozzászólást az egész elveszett.  

Dióhéjban:
A sumérokra vezethető viszza a 1 óra 60 perc-re történő felosztása, mert náluk a 60-as számrendszer volt az alap, nem a tizes. Tehát semmiféle csillagászati megfontolás nem játszott szerepet. A napot is azért osztották 12 órára, mert az osztható volt 6-tal.
Próbáltak már korábban is, például a francia forradalom alatt Robespier (no ezt hogy írják?) idején átállni a 10-es számrendszeren alapuló számításra, de az megbukott. (Egy nap 10 óra, 1 óra 100 perc, 1 perc 100 másodperc. Könnyen kiszámolható, hogy egy ilyen tizes számrendszeren alapuló másodperc kb. ugyanolyan hosszú lenne mint a mostani.)

Miért bukott meg, amikor a métert olyan jól elfogadtatták? Azért, mert akkoriban a hosszmérésre nem volt általánosan elfogadott egység, az időméréssel viszont már akkor sem voltak gondok, így a hagyomány és gyakorlat erősebbnek mutatkozott a sokkal logikusabb elmélettel szemben. Pont emiatt maradt meg a naptár is olyannak amilyen.

Valalhogy így vagyok ezzel a "ly" kontra "j" problémával is. Egyszer kipróbáltam, hogy szövegszerkesztővel kicseréltettem az összes "ly"-t "j"-re és utána beleolvastam a szövegbe. Sokkal tovább tartott megérteni, hogy miről is van szó, mint normálisan megszerkesztett szöveg. Valahogy a korrekt helyesírással megírt szöveg azon túl, hogy érthetőbb volt, még sokkal elegánsabbnak is tűnt számomra. Persze ez csak szokás kérdése, ha "j" -vel tanultam volna, akkor biztosan a mostani lenne furcsa. Tehát elvileg igazad van.
Viszont ezzel az erővel a kakas is azt mondja, hogy qqriq, nem pedig, azt hogy kukuriku, a szomszédnál is a qtya ugat, nem a kutya, a qlcsot sem szívesen veszti el az ember, stb, stb.

megyesa: "a németek nem rég hagyták el a ß-t... "
A németek ß betűjét már az írógépes, de még számítógép (PC) előtti korszakban helyettesítették a "ss" karakterekkel. Az pedig már elég rég történt. Nekem már úgy tanították, hogy opciós a használata.

Amúgy a nemrég egy szó. :smile19:

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

(Egyébként az Aradi Vértanúk dologra tett célzásod és azzal kapcsolatos feltételezésed eléggé sért. Legyen annyi elég hozzá, hogy nem a Heti7-esben hallottam elösször a Vértanúk nemzetiségéről!)
Abszolút félreértés. Fogalmam sincs miről beszélsz. Csak azt akartam mondani, hogy ha naponta csak 20 oldalt elolvas valaki akkor ragad rá annyi, hogy megtanul helyesen írni mivel egész nap a helyes szöveget bámulja. Ha meg nem olvas napi 20 oldalt akkor bunkó. :kiraly:

Nem kifogást találok, mert ez a dolog annyire nem hat meg, hanem arra próbálok rámutatni milyen mérhetetlen ostoba és neveletlen dolog valakit felületesen megítélni.

Fura dolog ez, mert a helyesírás nem felületes dolog. Pontosan az a lényege, hogy mélyebbre mutat, mint ami sejtet.

Valószínű téged pedig nagyon sok jólelkű lány pöffeszkedőnek tarthat a magatartásod miatt a leírt sztoriban.

Ez benne a szép. Valószínűleg azok tartanak pöffeszkedőnek akiket én meg bunkónak. A feleségemmel például teljesen azonos véleményen vagyunk e témában. És mivel naponta levelezünk emberekkel ugyanúgy lebunkózzuk az igazgatót aki képtelen két sort helyesen leírni.
Persze erre mondják, hogy zsák a foltját.

Sysco
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: Sysco »

Húúú
Csak most olvasom ezt a hejesírási mizérilyát. :kiraly: Sose tudtam megtanulni eztet. Amijóta meg csetelek meg fórumozgatok meg öszefutok monlyuk big-el csak rosszabodik a hejzet. A csúnyául írás miatt a hozászólásaim 99,9 %-át törölni lehetne pedig volt benne érdekes is talán. Az sem biztos hogy bunkó vagyok csak már így nyomom a neten. Az írjunk helyesen fórumról már kidobtak ezért, most innen is repülök???
Egye fene ha feldobjátok szavazásra a témát és mindenkit zavar talán itt felhagyok vele, bár egy IQ tesztnek jobban örülnék akár a legmenőbb nyelvész ellen is...
Minek egyáltalán "J" meg "LY" meg IENEK? Na ugye!

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

ly-j problémához: 
a németek nem rég hagyták el a ß-t... ha ők meg tudták tenni, akkor szerintem mi is meg tudnánk, kérdés, hogy lenne-e értelme.
....

Ennél jobb példát nem is lehetett volna hozni!
Pedig kicsivel többen beszélik a német nyelvet, mint a magyart! Feltételezem az írásbeliségük is nagyobb multra tekint vissza.
gordon314.fw.hu

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Én már az elején mondtam, hogy felróni mások helyesírási hibáit udvariatlanság. Ettől függetlenül tartom bunkónak azt aki nem tud helyesen írni. Megint más kérdés, hogy ezt nem fogom megmondani senkinek. A gondolataim és véleményeim a sajátaim, meg is tartom őket magamnak.Gordon találhatsz magadnak bármilyen kifogást arra, hogy miért nem bunkóság hejtelenül írni. De szerintem ha valaki kellő intelligenciával rendelkezik és nem az RTL-ből meríti az okosságot (tehát mondjuk olvas) arra ragadnia kell annyinak, hogy nem vét alapvető hibákat. Nagyon rövid féligazsággal; aki nem olvas az bunkó.

Vagy svéd szülők elektromérnök gyereke.

Persze nem kell vele foglalkoznod, ha úgy érzed nem érint hátrányosan. Mondok erre egy példát. Pár éve egy fiatal lány próbált velem ismerettséget kötni aminek még nagyon az elején járt. Egy "muszály találkoznunk" SMS után én már nem éreztem szükségét. Namármost ha ő sajnálja, hogy kapcsolatunk nem házasságban és gyermekekben teljesedett ki akkor bizony őt hátrányosan érintette a helyesírásának hiánya.

Kezdem ott, hogy nem sokat vesztett a csaj.
Valószínű téged pedig nagyon sok jólelkű lány pöffeszkedőnek tarthat a magatartásod miatt a leírt sztoriban. Egyébként ha valódi mély érzelmeket tápláltál a hölgy iránt, akkor például kiművelhetted volna. Elég szép bizonyítása lehetett volna a szerelemnek az, hogy Te átmenetileg elfogadod az Ő fogyatékosságát, míg Ő Érted megtanul helyesen írni, ha már egyszer muszály!
(Azt már csak a móka kedvéért jegyzem meg, hogy lehet, hogy legszebb, legjobb lelkű csaj volt akivel valaha is találkoztál, csak a telefonján elromlott az 5-ös gomb :kiraly: )

Nem kifogást találok, mert ez a dolog annyire nem hat meg, hanem arra próbálok rámutatni milyen mérhetetlen ostoba és neveletlen dolog valakit felületesen megítélni. Nem akarok Bibliai idézeteket hozni a saját alátámasztásomra, mert bár az RTL-n nem adták, de olvastam, mert valószínű nem vagy még azon az erkölcsi szinten, hogy valójában megértsed miről is van szó.
(Egyébként az Aradi Vértanúk dologra tett célzásod és azzal kapcsolatos feltételezésed eléggé sért. Legyen annyi elég hozzá, hogy nem a Heti7-esben hallottam elösször a Vértanúk nemzetiségéről!)
Egyébként, hogy ismét rávilágítsak az ostobaságra, amihez annyira ragaszkodsz: "aki nem olvas, az bunkó, diszlexiás, esetleg művelt analfabéta"

Enrico
"Miért nem halt ki az agol nyelv? " ha jól emlékszem és talán inkább a Spektrumon ment.

Egyébként semmi gátja nem lenne annak, hogy hoznának egy olyan szabályt, hogy holnaptól az ly-nal való írás és a j-vel való írásmód éppen úgy helyes. Egyetlen táblát sem kellene lecserélni emiatt.

Megyesa rávilágított a lényegre: sajnos a Föld forgása és keringése nem a tizes számrendszer szerinti arányokban határozható meg praktikusan. A mindennapi életben többnyire nem okoz gondot az időmértékegységek használata. Persze a naptárakkal már más a helyzet. Azoknak a kialakulása valláspolitikai okokra vezethető vissza. Egyébként egyes gazdasági számításoknál használnak 30 napos hónapokat.

Close

A visszafelé kompatibilitás már jelenleg sem áll meg minden esetben. Igazából nem olyan szabályok megváltoztatására lenne szükség, amiknek be nem tartása az érthetőséget közvetlenül veszélyeztetné. (pl. j-vel ugyanúgy érthető, mint ly-nal)
Ami a zavaró ezekben a hibákban az az, hogy gyerekkorunkban "belékverték", hogy ezeket így kell írni.
Egyébként a magyarnál, ahol alapszabály a kiejtés szerití írás sokkal magyartalanabb a tradicionális írásmód térnyerése, mint azok írásának fonetikussá tétele.

Bizony ez az előítéletektől való szabadulás szerintem ebben az Országban legalább akkora gond, mint az ly vs. j kérdés!

Egyébként ezt az egész tradíció féltést nevetségesnek tartom. Nehogy már bármelyik nemzet nyerjen azzal, hogy a nyelvét nehezebben használhatónak tartja meg és elzárkózik attól, hogy az emberekkel együttélve fejlődhessen!

Mondok egy példát ami még a "legmagyarabbnak" is tetszeni fog: nyelvünkben a személyneveknél a családi név az első ezt követi a keresztnév(ek). (Talán csak a japán még ilyen.) Ennek az az előnye, hogy már az első szó hallatán (vezetéknév) az agy leszűkítheti egy családi körre a halmazt. Amíg egy adott vezetéknevűből viszonylag kevés van, addig adott keresztnevűből sokkal több.
Ennek akkor lett jelentősége, amikor a kommunikáció fejlődéséel könnyen kezelhető listákra lett szükség. (Pl. telefonkönyv) Az angol nyelvűeknél ezért elterjedt a magyar sorrendhez hasonló írásmód listákban: kersztnév, vezetéknév.
Lehet, hogy nem kell sok idő és az általános nyelvhasználatban is ez fog megjelenni.
gordon314.fw.hu

megyesa
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hozzászólás Szerző: megyesa »

ly-j problémához:

a németek nem rég hagyták el a ß-t... ha ők meg tudták tenni, akkor szerintem mi is meg tudnánk, kérdés, hogy lenne-e értelme.

a hónapok száma, a napok száma és az egy nap 24 részre bontása, ha jól tudom bonyolult csillagászati számításokon alapul...
TV: Samsung  Erősítő: Yamaha RX-V630RDS Cd: Technics SL-PG480A
Dvd: LG Front: Kef C1 Kábel: Audiotechnik Dietz made in germany

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Az angol az egyik legbutább nyelv ebből a szempontból és szenvednek is vele eleget. Valószínű az egyszerűsítése azért húzódik, halasztódik, mert világnyelvé nőtte ki magát és az anol anyanyelvűek szeretnék megtartani helyzeti előnyöket ebben. (Ha olyan egyszerű lenne az angol, mint mondjuk az átgondolt eszperantó, akkor ugye sokkal többen meg tudnák tanulni magas szinten is.)

Igen, ha olyan egyszerű lenne mint az eszperanto, akkor fele annyira sem tudnának árnyaltan fogalmazni az emberek. (Tanultam eszperantót, végtlenül egyszerű, de buta nyelv. Olyan csinálmány az egész.) Az angol úgy szép és jó, ahogy van.

OFFTOPIC:

Volt nem is olyan régen egy jó kis műsor a Viasat Historyn, ami az angol nyelv történetével foglalkozott. Ebben részletesen elmagyarázták, hogy mi miért és miért pont úgy alakult ki a modern angolban. Nagyon érdekes volt, sajnos a címére nem emlékszem. 

A angol nyelv megreformálása, egyszerűsítése nem az anyanyelvűek előnybe hozása miatt nincs napirenden, hanem mert a mai információs világban ez már kivitelezhetetlen.
Pont úgy, ahogy a "ly" kitörlése a magyar nyelvből, vagy Vágó István még oly egyszerű ötletének elfogadása mint a "w" ejtése "vú" -nak. Száz évvel ezelőtt még a Monarchia idején talán lett volna rá lehetőség az "ly" elvetésére, de azóta ez egyre komplikáltabb.

Pont úgy, ahogy az egyes hónapok hossza már 2000 éve változatlan, ahogy egy nap 24 óra és nem 10 vagy 100, ahogy egy óra 60 perc és nem 100, stb, stb.
Mennyivel logikusabb lenne napi 10 órában gondolkozni és óránként 100 percet, percenként 100 másodpercet számolni! Vagy mondjuk legyen minden hónap fixen 30 napos, a maradék 5-6 napot pedig nevezzük szabadnapoknak. Miért 7 napos egy hét, miért nem 10? Sokkal logikusabb lenne....

Vendég

Bocs Simon nem tudtam kihagyni!
Ez irónia volt. Nyomatékosítottam a szót. Olyan, mint amikor azt írják, hogy hüje.

Gandalf
Beköltözött
Beköltözött

Én már az elején mondtam, hogy felróni mások helyesírási hibáit udvariatlanság. Ettől függetlenül tartom bunkónak azt aki nem tud helyesen írni. Megint más kérdés, hogy ezt nem fogom megmondani senkinek. A gondolataim és véleményeim a sajátaim, meg is tartom őket magamnak.
Gordon találhatsz magadnak bármilyen kifogást arra, hogy miért nem bunkóság hejtelenül írni. De szerintem ha valaki kellő intelligenciával rendelkezik és nem az RTL-ből meríti az okosságot (tehát mondjuk olvas) arra ragadnia kell annyinak, hogy nem vét alapvető hibákat. Nagyon rövid féligazsággal; aki nem olvas az bunkó.

Persze nem kell vele foglalkoznod, ha úgy érzed nem érint hátrányosan. Mondok erre egy példát. Pár éve egy fiatal lány próbált velem ismerettséget kötni aminek még nagyon az elején járt. Egy "muszály találkoznunk" SMS után én már nem éreztem szükségét. Namármost ha ő sajnálja, hogy kapcsolatunk nem házasságban és gyermekekben teljesedett ki akkor bizony őt hátrányosan érintette a helyesírásának hiánya.

Bocs Simon nem tudtam kihagyni! :kiraly:

Magamban sem tartalak bunkónak ám.

close652
Beköltözött
Beköltözött

elitizmus magyarázhatja a magyar szabályok túlbonyolítását is.
"Alulról jövő" mozgalom volt a 19. században a magyar nyelv egységessé tétele, az irodalmi nyelv kialakítása, amit az akkori (igazi társaságként (society) működő és nem a szocialista hivatal-jellegű) Magyar Tudományos Akadémia fektetett le. Kompromisszum volt a j-ly kérdése is. (Majd utánanézek de már vtb-nek is tartozok az inflációval. :kiraly: )

angol: nem hiszem. A nyelvnek "visszafele" is kompatibilisnek kell lennie. 20-30 év múlva csodálkozzunk rá, hogy a She has... és a Had I known... mi lehet?
Amúgy a leginkább a nem-angol anyanyelvűek nyelvtanárai ragaszkodnak sikerrel a szabályokhoz. Nézd vagy hallgasd pl. egy indiai értelmiségi milyen helyesen és szépen beszél, kb. mint egy Oscar Wilde darabban lenne, vagy Mrs. Marple-t kísérné a szálloda halljában.

svéd hölgy: kétségtelenül rossz a magyarázkodás de ez van.
én is meg szoktam említeni, ha németül vagyok kénytelen dadogni, hogy első idegennyelvként angolt tanultam (igazából oroszt, de azt hagyjuk). Hogy ne vegyék tiszteletlenségnek súlyos hibáimat és hogy óvatosan arra tereljem őket, hogy angolul folytassuk

konvenciók közt élünk ly-tól a kés-villáig
system

Vendég

Én már az elején mondtam, hogy felróni mások helyesírási hibáit udvariatlanság. Ettől függetlenül tartom bunkónak azt aki nem tud helyesen írni. Megint más kérdés, hogy ezt nem fogom megmondani senkinek. A gondolataim és véleményeim a sajátaim, meg is tartom őket magamnak.
Gordon találhatsz magadnak bármilyen kifogást arra, hogy miért nem bunkóság hejtelenül írni. De szerintem ha valaki kellő intelligenciával rendelkezik és nem az RTL-ből meríti az okosságot (tehát mondjuk olvas) arra ragadnia kell annyinak, hogy nem vét alapvető hibákat. Nagyon rövid féligazsággal; aki nem olvas az bunkó.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Close

Az angol az egyik legbutább nyelv ebből a szempontból és szenvednek is vele eleget. Valószínű az egyszerűsítése azért húzódik, halasztódik, mert világnyelvé nőtte ki magát és az anol anyanyelvűek szeretnék megtartani helyzeti előnyöket ebben. (Ha olyan egyszerű lenne az angol, mint mondjuk az átgondolt eszperantó, akkor ugye sokkal többen meg tudnák tanulni magas szinten is.)
Egyébként ez a fajta elitizmus magyarázhatja a magyar szabályok túlbonyolítását is. Hiszen ha egyszerűbb szabályok lennének, akkor kevesebben büszkélkedhetnének azzal, hogy ők tudnak helyesen írni, míg mások nem. És bizony az ezekről a kérdésekről a MTA-ban döntő nyelvészek sajnos nem értenek máshoz, mint a nyelvhez. Úgy érezhetik, hogy saját hozzáértésük inflálódna az által, ha egyszerűsítenék a szabályokat.

A svéd eyszer leírja, akkor aki olvasta az esetleg megjegyzi, aki nem, az nem, de egyáltalán milyen morál az, ahol előre magyaráznom kell valamit azért, hogy mások előítélete ne alakuljon ki?!

Szabály és nem jogszabály. Az életben számos szabály van, ami nem jogszabály. Ilyenek az udvariassági, viselkedési normáktól kezdve a szakmai szabványokig.
gordon314.fw.hu

close652
Beköltözött
Beköltözött

nem tudom eldönteni Robotk@nak igaza van-e vagy sem.
Hiszen OK, ne offoljuk szét a HIVOX topicot, fontos,
másrészről a tiszteletbe a helyesírás is beletartozik.
(olyan mint drága finom bor műanyag vagy vizespohárban vagy Győzike Maseratiban)
system

Lezárt

Vissza: “Fórummal kapcsolatos témák”