ANDS írta: ↑2025.09.06., szomb. 14:08
Most a fegyelmezés nagyon szélsőséges, vagy semmi, vagy egy semmire sem jó, csak polgárpukkasztó 3 nap, vagy ha elszakad a cérna, akkor végleges.
A kedvedért gyorsan csináltam egy statisztikát az idei kitiltásokról illetve hozzászólási jog-megvonásokról (2021 január 1.-től máig)
3 napos: 7 darab
egy hetes: 7 darab
két hetes: 0 darab (de én a tavaly kiosztottam legalább 3-at, egyet 2024 decemberében, tehát nincs még egy éve)
három hetes: 1 darab
30 napos: 1 darab
végleges: 3 darab (ebben benne van egy kettős reg miatti kitiltás is)
Szerintem nyilvánvalóan látszik, hogy az amit állítasz, tényszerűen nem állja meg a helyét. Egyhetes kitiltás pont annyi volt, mintz 3 napos, végleges pedig, ha leszámítjuk a kettős reg miattit, összesen kettő az idén.
Megjegyezném, hogy. aszabályzat egyértelműen nevesíti azokat az eseteket, amelyekben véglegesen ki lehet tiltani fórumtagokat, és a szabályzathoz mindannyian tartjuk magunkat.
11.3.1.2. politikai, vallási, vagy ideológiai vélemény erőltetése, agitáció
11.3.1.3. Hirdetések, reklámok engedély nélküli elhelyezése
11.3.1.4. Deviáns, destruktív, szándékosan megbotránkoztató magatartás tanúsítása
11.3.1.5. A Fórum értékének a csökkentésére irányuló kísérlet
11.3.1.6. A Fórum Tulajdonosának, a Fórum szabályzatának, az Adminisztrátorok, a Moderátorok szándékos és ismételt provokálása, a jogaik ismételt megkérdőjelezése
11.3.1.7. A figyelmeztetések maximális számának az elérése
11.3.1.8. A jelen Fórum szabályzat kirívó megsértése
Illetve:
1.12. A kettős regisztráció tiltott. A Moderátorok vagy az Adminisztrátorok minden előzetes figyelmeztetés nélkül ki fogják tiltani mindkét regisztrációt, ha ezt ők ismerik fel.
(megj: a "kitiltás" a szabályzat nyelvezetében mindig a véglegeset jelenti. Az ifdeiglenest a szabályzat "hozzászólási jog ideiglenes megvonása"-nak nevezi :) )
Ezek a szabályok több mint 10 éve benne vannak a szabályzatban, és a tulajdonosváltás során sem változtak.
Azt hiszem, mindenki látja, hogy supravox kitiltása (amelyet én is végtelenül sajnálok) melyik pont alapján történt.
Általában valóban "engedékenyebbek" vagyunk, mint amit számunkra a szabályzat lehetővé tesz. A komolyabb döntéseket igen gyakran megelőzi egy hivatalos figyelmeztetés/warning (a figyelmeztetés nem jár semmi egyéb szankcióval, de a rendszer naplózza, és nyilván tartja - tehát pontosan tudjuk, hogy ki hányszor volt figyelmeztetve és minek okán). A hivatalos figyelmeztetés nem publikus, ezért "semminek" tűnhet kívülről, de ne feledd, attól, mert még te nem látsz szankciót, az elkövetőnek jó eséllyel elment egy hivatalos figyelmeztetés (warning).
Amit tudni kell, az az, hogy minden moderátor autonóm, azaz nem kell megkérdezze a többi moderátort egy-egy szankció kiszabásakor, még a legdurvbább szankciók alkalmazásakor sem. A kirívó eseteket néha megbeszéljük, de nem szoktuk egymás döntéseit felülbírálni.
Az telhjesen más kérdés, hogy a döntést "elszenvedő" fórumtárs hogyan fogadja a döntést. A spektrum nagyon széles, van aki szó nélkül elfogadja, van aki elnézést/bocsánatot kér (igen, VAN ilyen), van aki egy warning miatt is annyira megsértődik, hogy kéri a teljes regje törlésést, és van akinek teljesen elborul az agya, és elkezdi privátban a moderátort vagy adnint gyalázni, olykor igen alpári vayg akár vulgáris stílusban (én csak a saját eseteimet ismerem, de a csúcs nálam az volt, amikor privátban megkaptam, hogy büdös g.ci kommunista vagyok, és vissza kellene másszak az anyámba - csak hogy értsétek, hová fajulhat egy-egy teljesen jogos moderátori döntés). Ha valaki nyugodt hangnemben felszólal privátban a döntés ellen, arra általában - annak ellenére, hogy lehetőséget ad a szabályzat - nem szoktunk szigorúbb döntéssel reagálni, sőt, volt olyan (én ez elmúlt kb 1 évben kettőre is emlékszem), hogy - a moderátorok közötti belső egyeztetés alapján - az eredeti döntés felül lett bírálva, az azt "elszenvedő" javára.
Tudjátok, a moderátorok is emberek, akik tévedhetnek, és akiket fel is lehet dühíteni, ezért az ilyen esetekben kettőn áll a vásár. A zoli73 által kért megértés, empátia és tolerancia kölcsönös kell(ene) legyen.
(P.S. a fenyegetéseket majdnem elfelejtettem, mert mostanában, legalább két-három éve nem jellemző egyáltalán, de engem már fenyegetettek itt meg jogi lépésekkel/perrel is, amire teljes nyugalommal válaszoltam azt, hogy csak tessék, állok elébe - az igazság az, hogy teljesen nyugodt csak azután lettem, hogy konzultáltam egy jogásszal, aki megnyugtatott - mert azért a fenyegetés igen komoly volt)